„Rusia lucrează activ pentru a submina alegerile din Moldova și integrarea sa europeană”, a spus jurnaliștilor pe 15 octombrie purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, John Kirby.
Oficialul Casei Albe a mai spus că, în ultimele luni, Moscova „a alocat milioane de dolari” pentru „finanțarea partidelor preferate de Rusia și răspândirea dezinformării pe rețelele sociale în favoarea campaniilor acestora”.
Kirby a acuzat și în trecut Rusia că încearcă să destabilizeze R. Moldova, afirmând că scopul final al Moscovei este să aducă la putere un guvern pro-rus.
În luna iunie, Statele Unite, Canada și Marea Britanie au spus, într-un rar comunicat comun al diplomațiilor lor, că au cunoștință de planurile Rusiei de a influența alegerile prezidențiale moldovenești și de a le contesta rezultatul prin incitare la proteste dacă nu ies cum ar vrea Kremlinul.
Președinta pro-europeană în funcție, Maia Sandu, este favorita clară în fața celorlalți zece candidați la alegerile prezidențiale de duminică.
Atât Sandu, cât și alți oficiali de rang înalt au acuzat Rusia că încearcă să influențeze atât alegerile, cât și referendumul privind aderarea la UE, iar premierul Dorin Recean a spus că „încercările Kremlinului de a submina suveranitatea noastră și de a incita la tulburări nu vor reuși”.
La începutul lunii octombrie, poliția și procuratura au spus că au destructurat o rețea creată și finanțată din Rusia de oligarhul fugar Ilan Șor pentru coruperea alegătorilor. Numai în luna precedentă, peste 15 milioane de dolari din bănci rusești ar fi fost direcționate în conturile a peste 130.000 de cetățeni moldoveni, potrivit materialelor urmăririi penale.
Țările occidentale au sancționat mai mulți aliați moldoveni ai Kremlinului, în principal pe Șor și asociații săi, iar zeci de înalți oficiali europeni au vizitat Chișinăul în ultimele luni pentru a sprijini integrarea europeană.
Pe 15 octombrie, opt țări europene s-au angajat, printr-un acord semnat la Chișinău de miniștrii lor de Externe, să ajute R. Moldova să facă față „atacurilor hibride” ale Rusiei înaintea votului de duminică.
Mai devreme, ministrul moldovean de Externe, Mihai Popșoi, a declarat pentru Europa Liberă că autoritățile sunt încrezătoare că, împreună cu întreaga societate, pot asigura alegeri și un referendum democratice, în ciuda temerilor privind amestecul Rusiei (A.E.)
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.