Un prosumator este acela care produce electricitate atât pentru consumul propriu, cât și pentru a injecta în rețea surplusul de energie.
Andrei Manea îi sfătuiește pe românii care urmează să își monteze sisteme fotovoltaice să fie foarte atenți atunci când aleg instalatorii; nu cele mai ieftine oferte sunt, întotdeauna, și cele mai bune.
O provocare după ce toate proiectele se vor fi finalizat va fi racordarea tuturor noilor prosumatori la rețelele furnizorilor, acolo unde e nevoie de investiții.
„Cu siguranță va fi nevoie de investiții pentru că altfel [noii prosumatori] vor crea probleme. E posibil să nu se mai poată conecta, e posibil să nu mai poată fi gestionați așa ușor”, spune Manea.
Acesta mai vorbește în interviul #10Întrebări despre cum să-și îngrijească beneficiarii noile investiții, cum s-au derulat primele etape ale programului Casa Verde Fotovoltaice sau de ce marile proiecte din domeniu sunt afectate de o decizie a Ministerului Agriculturii.
1. Europa Liberă: Zeci de mii de români s-au înscris deja în programul Casa Verde Fotovoltaice. Interesul va fi cel mai probabil similar și pentru celelalte regiuni ale țării. Ce urmează, punctual, pentru aceștia, la ce trebuie să fie atenți în etapele următoare ale programului?
Andrei Manea: Din punctul nostru de vedere trebuie să fie atenți odată la partea administrativă, pentru că este un contract cu statul român și chestiunile trebuiesc urmărite cu atenție.
Doi, partea de instalare: practic, sunt niște echipamente tehnice care vor trebui instalate pe proprietatea beneficiarului final al prosumatorului. Există foarte multe firme de instalații pe tot teritoriul României.
[Clientul] va trebui să găsească acel raport calitate-preț încât aceste instalații să fie montate cât mai bine, să respecte, pe lângă solicitările tehnice ale producătorului de panouri și invertoare și alte echipamente necesare auxiliare, și necesitățile clientului final.
Îți mai recomandăm Cererile pentru pompe de căldură au explodat. Românii se tem de facturile mari la gaz de la iarnăEste foarte important ca aceste panouri să fie instalate corect pentru că prin instalarea lor corectă avem și un randament maxim al energiei produse.
Ulterior, este necesar să avem grijă de ele - acele operațiuni de mentenanță și curățare a panourilor. [De exemplu] este vorba de praf, în unele zone ale țării este foarte mult praf, iar iarna în România avem zăpadă. Este foarte important pentru că acestea (zăpada, praful, intemperii) pot deteriora panourile, pot scădea durata de viață ale lor. Este o operațiune foarte importantă.
2. Europa Liberă: Au existat și controverse în primele sesiuni, e adevărat nu la fel de intense precum cele din anii din urmă. Au fost aduse inclusiv acuzații privind modul în care a funcționat aplicația informatică, în special utilizatori care s-au plâns că fondurile s-au epuizat foarte repede. Cum ați cataloga modul de organizare al acestui program?
Andrei Manea: Este clar că a fost un parcurs lung al autorităților, care au îmbunătățit lucrurile văzând și făcând. Primele call-uri au fost într-adevăr cu probleme uriașe. Au fost blocate, știm cu toți, pentru o perioadă lungă de timp.
Astăzi, lucrurile au mers mult mai bine. Din punctul nostru de vedere, este o conexiune directă între interesul și numărul doritorilor și sumele oferite.
Dacă vreți, putem face o paralelă cu ce se întâmplă de Black Friday, când produsele cele mai ieftine se epuizează în primele minute pe toate site-urile online. La fel și acum, s-a întâmplat același lucru.
3. Europa Liberă: Să presupunem că suntem un consumator care a trecut prin tot acest proces administrativ și tehnic de montare a unui astfel de sistem. Ce pot face pentru a-mi maximiza noua investiție?
Andrei Manea: Sunt două cazuri, din punctul meu de vedere. Este acest prosumator, care și-a instalat o unitate de producție care poate să acopere tot consumul lui și atunci nu va mai exista un surplus [...]
Și există cazul când această capacitate montată pe proprietatea utilizatorului depășește producția, depășește consumul utilizatorului și tot surplusul acela de energie electrică se va duce în rețea, care la sfârșitul zilei îi va aduce niște beneficii financiare.
Îți mai recomandăm Programul Casa Verde Fotovoltaice a început vineri pentru regiunea Bucureşti-Ilfov. Banii s-au epuizat în primele nouă minuteE în funcție de cum și-a estimat [fiecare] investiția, pentru că, într-adevăr, se pot monta și capacități mai mari decât acoperă fondurile europene sau naționale, dar pentru asta trebuie să vii cu fonduri proprii.
Este, până la urmă, decizia beneficiarului final dacă dorește să instaleze o capacitate mai mare, după care ulterior producția acesteia să o injecteze în rețea.
4. Europa Liberă: Vedem un interes crescut pentru sistemele fotovoltaice, care a crescut odată cu explozia prețurilor la energie din ultimii ani. Însă, cu toate acestea, fără o finanțare din partea statului, pentru mulți sistemele fotovoltaice continuă să fie inaccesibile financiar. Credeți că în viitor acest interes crescut ar putea duce la o scădere a prețurilor?
Andrei Manea: Cu siguranță, da. Astăzi vedem un interes crescut pentru că tehnologia fotovoltaică este cea mai ușor de instalat dintre cele regenerabile [...] Este un interes nu numai pentru cei care instalează folosind aceste fonduri gen Casa Verde. Sunt companii sau chiar utilizatori privați care instalează pe fonduri proprii.
Vedem că astăzi avem undeva la 65.000 de prosumatori înregistrați în România din datele oficiale ale autorităților, însumând undeva la 600 și ceva de megawați, care cu siguranță nu aveau cum să fie acoperiți doar din fonduri europene sau naționale.
Sunt multe companii care își mobilează acoperișul cu aceste panouri, lanțuri de supermarket-uri, depozite, fabrici, ș.a.m.d. Acest interes este, într-adevăr, corelat cu prețul energiei de anul trecut și cu cel încă mare de astăzi.
Cu siguranță această cerere din România nu influențează major prețul la nivel global, dar suntem într-un tren ascendent al montărilor de panouri fotovoltaice la nivel european și global.
Este un interes uriaș de a construi fabrici de panouri fotovoltaice inclusiv în România, la nivel european și noi credem că acestea, în momentul când vor fi puse în operare, vor duce - împreună cu cererea crescută - la reducerea prețului.
5. Europa Liberă: Pe partea tehnologică ne putem aștepta la evoluții, la invenții care să ușureze producția acestor sisteme?
Andrei Manea: Sunt câteva soluții noi sau care sunt testate sau unele chiar în practică legate de produsele panouri fotovoltaice care să înlocuiască pe de o parte sticla, pe de altă parte să înlocuiască materialele rare care sunt în componența panourilor fotovoltaice.
Asta ar trebui până la urmă să ducă și la o ieftinire a acestora, dar în același timp și la o creștere a sustenabilității și a circularității, pentru că dacă va crește [pe viitor] numărul de panouri fotovoltaice, va crește și numărul de deșeuri.
Trebuie să ne uităm la viitor, când aceste panouri vor ajunge deșeuri și vor trebui reciclate.
De asta asociația noastră, Asociața Română de Energie Fotovoltaică, a câștigat un proiect european într-un consorțiu care se ocupă exact de această chestiune, circularitatea și sustenabilitate panourilor fotovoltaice pe termen lung.
Practic, ceea ce vrem să facem prin acest proiect este să venim cu măsuri concrete, cum se pot aceste panouri recicla și să folosim la sfârșitul zilei sticla și materialele care intră în componența panourilor pentru alte scopuri sau, de ce nu, pentru noi panouri.
6. Europa Liberă: Apropo de viitor, sunt discuții despre posibilitatea renunțării la subvențiile pentru energie, subvenții care, știm bine, scad destul de mult facturile din prezent. În aceste condiții, persoanele fizice se pot gândi când își montează astfel de sisteme și la posibilitatea de avea câștiguri financiare de pe seama lor?
Andrei Manea: [...] Odată cu instalarea mai multor capacități de produse de energie regenerabilă fotovoltaică, dar și eoliană la nivelul țării noastre, inclusiv partea aceasta de prosiune, cu siguranță prețul se va stabiliza și se va duce, chiar cum a văzut în weekendul trecut, înspre zona prețurilor negative.
Din punctul ăsta de vedere, în timp, lucrurile se vor îmbunătăți. Legat de o eventuală investiție. Ceea ce în primul rând spune că ar fi ca o investiție pentru cine și-ar instala sistem de panouri fotovoltaice ar fi faptul că nu ar mai fi legat de volatilitatea prețurilor din piață.
Adică, dacă anul trecut am avut o criză energetică și prețurile au fost mari, dacă tu ai aceste panouri vei fi protejat, nu le vei mai resimți în bugetul tău. Este posibil și să faci un anumit tip de profit, dar trebuie văzut exact cât este de mare capacitatea pe care ți-o instalezi, care este nevoia ta de consum și cât mai rămâne ca să dai în rețea.
Sunt niște calcule pe care fiecare trebuie să și le facă pentru el și la sfârșitul zilei vede dacă poate deveni ceva profitabil sau este doar o metodă de a-și acoperi consumul său și de a se feri de fluctuațiile de preț.
Să nu uităm, sunt zone sau utilizatori care și-au montat aceste panouri pentru că nu au alternativă ca să folosească energie electrică. Încă mai avem în România zone albe din punctul acesta de vedere și cred că ar trebui să fie prioritare ca să le acoperim pe acelea întâi cu subvenții de la stat, ca toată lumea să poată beneficia de energie electrică.
7. Europa Liberă: Dincolo de investițiile particulare, România este o țară care găzduiește din ce în ce mai multe parcuri fotovoltaice industriale.
Am avut o primă perioadă de dezvoltare și construcții de parcuri fotovoltaice în România, care s-a finalizat în 2013, cu undeva la 1.400 de megawați în operare, care sunt și astăzi în operare.
Iar această nouă perioadă de avânt, să-i spunem, a început cam acum un an, un an și jumătate-doi cu noi dezvoltări de parcuri, unele de dimensiuni foarte, foarte mari; avem proiecte de 1.000 și ceva de megawați în desfășurare care e posibil la un moment dat să ajungă chiar în construcție.
Există în acest moment un interes foarte mare al investitorilor, atât naționali, cât și internaționali, pentru piața de energie regenerabilă din România, în general, și fotovoltaice în special.
Vedem producătorii de echipamente, marii producători, care sunt asiatici, sunt prezenți în România în mod direct. Toți din top cinci sau chiar 10 sunt în România. Dezvoltăm și vedem că sunt zeci de mii de megawați în dezvoltare astăzi și au început și construcțiile efective de parcuri fotovoltaice.
Estimăm că vom avea în jur de 1.000 de megawați operaționali noi.
8. Europa Liberă: Cum ar putea schimba acest avânt de care vorbiți mixul de producție al electricității în România?
Astăzi există un raport al energiei regenerabile fotovoltaice, cât și eoliene consistent în mixul energetic național, care este unul echilibrat.
Cu siguranță aceste noi instalări vor schimba ceea ce vedem astăzi. Vom avea mult mai multă energie solară, în mixul nostru energetic, care va fi nu doar cea din parcurile largi industriale, cât și cea din aportul prosumatorilor, pentru că toate aceste fonduri care au venit și vor veni să sprijine instalațiile micilor producători, din estimările noastre, vor duce undeva la doi gigawați, 2.000 de megawați pe noi capacități instalate de panouri fotovoltaice, chestiune care cu siguranță se va vedea în balanța producției în România.
9. Europa Liberă: În privința investițiilor mari, cât de complicat este traseul birocratic pentru o companie care ar fi interesată să investească într-un parc industrial de panouri fotovoltaice?
Andrei Manea: Până acum o perioadă de timp, părea că România este un teren propice pentru dezvoltarea de noi proiecte pe partea de fotovoltaice.
De o perioadă de timp, lucrurile s-au mai complicat, din punct de vedere legislativ. A intervenit un blocaj la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale legat de scoaterea terenului din circuitul agricol, chestiune care de mai bine de jumătate de an blochează proiectele care se dezvoltă pe suprafețe mai mari de 50 de hectare.
Din estimările noastre, procesul acesta de autorizare durează undeva la doi ani, de la momentul începerii, până la momentul obținerii autorizației de construire, după care se poate începe construcția.
Ceea ce ne lipsește nouă și este cu siguranță loc foarte mult de îmbunătățiri este partea de digitalizare, digitalizare adevărată, care ar putea să grăbească, să eficientizeze acest proces de autorizare și până la urmă să producă anumite economii.
De exemplu, când ai proiecte în toată țara, nu mai trebuie să te duci până la Arad să depui o hârtie. Poți face o digitalizare adevărată în care să completezi într-o platformă toate documentele și atașezi semnătura digitală. Este o chestiune foarte importantă.
Mai este partea de conectare la rețea care se poate și aceasta îmbunătăți. Este nevoie de investiții din partea operatorilor de distribuție și a Transelectricii ca să poată permite accesul la rețea atât a marilor parcuri industriale care vor veni în perioada următoare, cât și a zecilor de mii, sutelor de mii de prosumatori
10. Europa Liberă: Ce tip de programe credeți că ar trebui, pe termen scurt, să mai implementeze autoritățile pentru a sprijini populația să devină independentă energetic?
Acum sunt undeva la 60 și ceva de mii de prosumatori care sunt în foarte multe zone ale țării. Dacă restrângem un pic și la aria unui oraș, sunt împărțiți la fel, în foarte multe zone ale unui oraș sau a unei comune sau localități. Ei încă pot fi gestionați.
În perioada următoare vor fi și mai mulți, se va tripla, probabil numărul cel puțin. Asta va aduce niște niște probleme în rețeaua de distribuție din România.
Cu siguranță va fi nevoie de investiții pentru că altfel vor crea probleme. E posibil să nu se mai poată conecta, e posibil să nu mai poată fi gestionați așa ușor.
Din punctul nostru de vedere e important să vedem pe de o parte sprijinul către noi capacități pentru prosumatori, în același timp trebuie să vină în paralel cu dezvoltarea, digitalizarea rețelelor de distribuții, ca să poată să acumuleze aceste sute de mii de consumatori [...]
Deci, pe de o parte, statul român ar trebui să finanțeze, să sprijine dezvoltarea rețelelor pentru a acomoda cât mai mult noi prosumatori.
Pe partea cealaltă, aceste programe care au început sub egida Casa Verde noi le vedem ca un lucru foarte bun și credem că ar fi important de adăugat acestui sprijin financiar și partea de stocare, ca cei care-și instalează panouri fotovoltaice să aibă posibilitatea să achiziționeze baterii ca să stocheze energia electrică în perioadele de producție și să o folosească când au nevoie.