Cei cinci candidați la alegerile prezidențiale cotați cu șanse bune de a intra în turul doi nu s-au uitat la bani, în ultimele trei luni, când a venit vorba de reclame sponsorizate pe Facebook sau Instagram.
Potrivit datelor publice ale companiei Meta, analizate de Europa Liberă, Marcel Ciolacu, George Simion, Elena Lasconi, Nicolae Ciucă și Mircea Geoană au cheltuit, împreună, peste 3,4 milioane de lei (aproape 700.000 de euro) pentru a-și promova postările de pe Facebook sau Instagram.
Ordinea de mai sus este în funcție de cât a cheltuit fiecare, de la liderul PSD care a plătit 1,3 milioane de lei (260.000 de euro), până la Mircea Geoană, care a cheltuit cel mai puțin: 318.000 de lei (63.000 de euro).
George Simion a plătit 756.414 de lei (151.000 de euro), Elena Lasconi – 549.869 de lei (110.000 euro), în timp ce președintele PNL, Nicolae Ciucă, a dat 465.600 de lei (93.000 euro).
Cifre sunt pentru perioada 30 iulie - 27 octombrie.
Pe platformele Meta, în aceeași perioadă, candidații au sponsorizat între 200 și 600 de postări.
Cele mai multe au fost cele ale lui Mircea Geoană, 628, iar cele mai puțin ale lui Nicolae Ciucă, 223.
Marcel Ciolacu a avut 598 de postări sponsorizate în același interval, George Simion – 592 în timp ce Elena Lasconi – 240.
O altă informație importantă pe care o oferă Meta este câte persoane au acces la conturile oficiale ale candidaților de pe care sunt sponsorizate postările.
Cei mai mulți administratori, de departe, are pagina oficială a lui George Simion – 116. Unul dintre ei este din Republica Moldova, țară în care candidatul AUR este declarat persona non grata.
La pagina oficială de Meta a lui Marcel Ciolacu lucrează nouă persoane – toate din România.
Pagina lui Mircea Geoană este administrată de 15 oameni – 12 din România și câte unul din Republica Moldova, Spania și Marea Britanie, cea a Elenei Lasconi de 18 persoane – 17 din România și una din Austria, în timp ce la pagina lui Nicolae Ciucă au acces 11 oameni, toți din România.
Pe lângă sumele cheltuite pentru promovarea directă a paginilor de Facebook ale candidaților, partidele sponsorizează și postări – fie ale paginii organizației sau ale altor membri.
Îți mai recomandăm Lasconi & Ciolacu pun tunurile pe Geoană: de la întâlnirea cu Tal Hanan la „fermele de boți”Bani pentru partide
O analiză a organizației non-guvernamentale Expert Forum arăta că, între 5 iulie și 5 octombrie, valoarea totală a cheltuielilor a reclamelor marcate ca issues/elections/politics a fost de cinci milioane de lei.
Din acestă sumă, cheltuielile care pot fi asociate unui partid politic sunt aproape de 4,2 milioane de lei (840.000 euro).
Cei mai mulți bani au fost cheltuiți de:
- Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) și paginile afiliate – aproape 1,2 milioane de lei (240.00o euro)
- Partidul Social Democrat (PSD) – 880.000 mii lei (176.000 euro)
- Partidul Național Liberal (PNL) – 810.000 de lei (162.000 euro)
- Uniunea Salvați România (USR) –640.ooo de lei (128.000 euro).
Și la numărul de reclame AUR este pe primul loc, cu peste 7.000, urmat de PNL cu 2.200 de reclame și de PSD cu aproape 2.000.
Îți mai recomandăm Hotnews.ro: Rectificare bugetară „pe tăcute” pentru finanțarea partidelorBanii pe care partidele politice din România îi cheltuie în această campanie – inclusiv pentru promovarea propriilor candidați la alegerile prezidențiale – vin din subvenția de la stat.
În România, partidele politice parlamentare primesc bani publici în funcție de reprezentantivitatea din Parlament.
Iar sumele pe care le încasează au fost, în ultimii ani, contestate de o parte a presei și a societății civile.
Mai multe publicații, începând cu Europa Liberă, au dezvăluit că partidele folosesc o parte din acești bani pentru ceea ce în lege se numește „propagandă”.
Concret, partidele oferă sume de bani, prin intermediari, unor organisme de presă pentru a avea parte de promovare din bani publici, iar adeseori articolele sau emisiunile nu sunt marcate ca fiind publicitate
Autoritatea Electorală Permanentă a transferat către principalele șase partide din țară, de la începutul anului 2024 și până în luna octombrie, suma de 264 de milioane de lei, mai arată analiza Expert Forum.
Îți mai recomandăm 60 de milioane de lei pentru partide, departe de ochii lumii și fără avizul Consiliului Economic și Social. De unde ia Guvernul baniiEuropa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.