Galerie foto | Cazinoul din Vatra Dornei. Un secol de glorie, 30 de ani de ruină, în imagini

În 2022, Cazinoul din Vatra Dornei e în ultimele luni ale perioadei de restaurare cu bani europeni*. Potrivit Fondului Bisericesc Ortodox Român al Bucovinei, valoarea totală a proiectului este 21.740.665,19 lei, din care asistență financiară nerambursabilă 20.975.987,54 lei, la care Arhiepiscopia a mai contribuit cu încă cca. 5.000.000 de lei, sume neeligibile.
*Programul Operațional Regional 2014 – 2020, Axa prioritară 5 - Îmbunătățirea mediului urban și conservarea, protecția și valorificarea durabilă a patrimoniului cultural, Prioritatea de investiții 5.1- Conservarea, protejarea, promovarea şi dezvoltarea patrimoniului natural și cultural.
 

Carte poștală trimisă în 1943, la Călugăreni, cătunul Crucea de Piatră.
„16 iulie 1943. Dragi salutări din Vatra Dornei, suntem cu toții bine. Andrei”
Ștampilă - Cenzurat / Câmpulung Bucovina”

Vedere din Vatra Dornei, 1907. În imagine: Cazinoul, iar în dreaptă clădirea Izvorului Unirea (1896), cunoscută la acea vreme drept „Salonul de cură”. În fundal se vede turnul Primăriei (1987). Toate trei se regăsesc pe Lista monumentelor istorice ale României.

În Primul Război Mondial, Vatra Dornei e pe linia frontului dintre armata Austro-Ungară și cea a Imperiului Rus. Paul Brașcanu, din a cărui colecție face parte imaginea, este autorul volumului „Tunuri la porțile Bucovinei. 1914-1918”.

Cazinoul din Vatra Dornei a fost afectat doar limitat de bombardamentele din Primul Război Mondial. Paul Brașcanu, din a cărui colecție face parte imaginea, spune că dealurile din jurul orașului au protejat zona cazinoului de atacuri directe semnificative.

Carte poștală cu Cazinoul din Vatra Dornei din colecția lui Petrică Borgovan de la Asociația Pro Civis Dorna, înființată pentru promovarea imaginii zonei Dornelor. Cazinoul a fost construit cu fața la albia râului Dorna, paralele cu aceasta. În centrul imaginii se vede turnul Clădirii Băilor, a cărei construcție a fost finalizată în 1898, odată cu cea a Cazinoului. 

Plan al Cazinoului din Vatra Dornei, latura dinspre Vest, din colecția lui Paul Brașcanu. Arhitectul și artistul plastic care s-au ocupat de restaurare remarcă simetria impresionantă a construcției.

Plan al Cazinoului din Vatra Dornei, fațada dinspre râul Dorna (nord), din colecția lui Paul Brașcanu.

„Salutări din Vatra Dornei” - Fântâna arteziană din Parcul Cazinoului - carte poștală, 1913, din colecția Facebook/Dorna-Watra.
 

Izvorul Unirea și Cazinoul în perioada interbelică.

Imagine din turnul Gării Băi, 1962, de pe pagina de Facebook Dorna Watra.

Cazinoul din Vatra Dornei, anii '70.

Cazinoul este restaurat acum la forma inițială, cea din această imagine. În anii '30 i se adăugase o terasă în partea din spate, care a fost extinsă în anii '60, când aici funcționa cantina stațiunii. 

Cazinoul după prima extindere a părții din spate (sfârșitul anilor '30). 

Cazinoul după a doua extindere a părții din spate. Imagine din anii '80. Extensia din spate este înlăturată acum, aducând cazinoul la forma sa inițială, din 1898.

Cazinoul a reprezentat în perioada comunistă una din principalele atracții pentru turiștii care veneau la Vatra Dornei.

După 1989, Cazinoul a devenit o ruină. Imagine din 2020.
 

Stadiul degradării Cazinoului în iunie 2020, când începuseră deja lucrările de restaurare.

Stadiul degradării Cazinoului în iunie 2020, când începuseră deja lucrările de restaurare.

Clădirea Cazinoului în 2017, anul în care Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, prin Fondul Bisericesc Ortodox Român al Bucovinei, a semnat Contractul de Finanțare a restaurării cu bani europeni.
 

Cazinoul în procesul de restaurare.

Detaliu din tavanul cazinoului, fotografiat în iunie 2020. (Dorna Watra)

Detaliu din tavanul cazinoului, locul unde se aflau candelabrele, fotografiat în iunie 2020. Cazinoul avea un candelabru principal și două secundare, de dimensiuni mai mici. Toate au fost furate și au dispărut. Locuitorii din oraș au două variante: 1. candelabrul principal a ajuns la biserica de la Runc (variantă neconfirmată de Arhiepiscopia Ortodoxă), 2. a fost văzut cândva într-un anticariat din București.

Artistul plastic Alexandru Siminic, care s-a ocupat de restaurarea ornamentelor, spune că dincolo de construcția extrem de frumoasă, Cazinoul se integrează perfect în peisajul din Vatra Dornei. E „atât de molcom și de domol, exact ca Bucovina".

Amorașii din cele patru colțuri ale sălii mari sunt printre primele lucruri pe care le menționează cei care au amintiri dinaintea distrugerii cazinoului. Imagine din 2020.
 

Amorașii din colțurile sălii mari au fost îndepărtați și duși la București, la atelierul lui Alexandru Siminic, pentru restaurare. 

În iulie 2022, artistul plastic Alexandru Siminic finalizează, în atelierul din București, restaurarea amorașilor din sala mare a cazinoului. 

Detaliu amoraș în procesul de restaurare.

Detaliu amoraș (sala mare, cazinoul din Vatra Dornei) în procesul de restaurare în atelierul artistului plastic Alexandru Siminic din București.

Detalii ale ornamentelor din cazinou care au fost refăcute fără a fi transportate la București. 

Detaliu exterior al clădirii Cazinoului, fotografiat în februarie 2022 de administratorul paginii de Facebook Dorna-Watra.

Ornamente din Cazinoul din Vatra Dornei transportate la București pentru restaurare (iulie 2022).

Artistul plastic Alexandru Siminic (stânga) și arhitectul Cristian Rânja discută detaliile restaurării unor ornamente ale Cazinoului din Vatra Dornei. Ambii au fost implicați în încercarea eșuată de restaurare din anul 1998 și spun că lucrarea este una dintre cele mai frumoase de care s-au ocupat.

Fațadă restaurată, iulie 2022.

Stadiul restaurării (exterior), iulie 2022.

Pivnița cazinoului în procesul de restaurare a clădirii (iulie 2022). Una dintre principalele provocări a fost eliminarea infiltrării apei.

Detaliu din sala mare, partea superioară a scenei, în procesul de restaurare. (iulie 2022)

Detaliu exterior din timpul restaurării. Iulie 2022

Detaliu exterior din timpul restaurării. Iulie 2022

Detaliu exterior din timpul restaurării. Iulie 2022

Cazinoul în timpul restaurării. Iulie 2022

Clădirea Cazinoului din Vatra Dornei, care aparține acum Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, e restaurată cu bani europeni.

Cazinoul văzut dinspre parc, în timpul lucrărilor de restaurare. (2022)

La data construirii, cazinoul din Vatra Dornei era parte a unui ansamblu arhitectonic unitar, aproape dezintegrat după '89.

Pictură de Gavril Cacina. Imagine care nu mai poate fi văzută din cauza construcțiilor contemporane de pe malul apei, care nu au ținut cont de nicio regulă urbanistică sau de unitate arhitectonică.

Vatra Dornei cu un an îniante ca în partea dreptă a fotografiei să apară clădirea Cazinoului.

Carte poștală panoramică cu Vatra Dornei din colecția lui Petrică Borgovan de la Asociația Pro Civis Dorna. În stânga imaginii este Biserica Catolică, finalizată în 1905, spre dreapta Primăria și clădirea Poștei/ Telegrafului. În planul doi, central, este Gara Băi (Mică), din 1910. Cazinoul se vede după râul Dorna.

Carte poștală cu Cazinoul din Vatra Dornei din colecția lui Petrică Borgovan de la Asociația Pro Civis Dorna, care își propune promovarea imaginii zonei Dornelor.