Cabinetul a fost vandalizat de o persoană sau persoane necunoscute, cel mai probabil în cursul nopții de miercuri spre joi, spun reprezentanții Poliției Botoșani pentru Europa Liberă.
Cabinetul respectiv este închiriat de medicul botoșănean M.P., unul dintre cei învinovățiți de familia Alexandrei Ivanov (25 de ani) pentru că nu i-au acordat îngrijiri medicale la timp.
Alexandra a murit vineri, 18 august, în timp ce aștepta să fie consultată de un medic, în Spitalul Județean din Botoșani.
Proprietarul spațiului vandalizat a fost cel care a sunat la 112, după ce a fost anunțat la rândul său de un vecin.
Pe ușa și o parte din ferestrele de la intrare a fost scris, cu vopsea neagră, mesajul „Nu am aer”, dar și numele „Alexandra”.
„Nu am aer” este sintagma care a devenit virală după moartea Alexandrei Ivanov - este mesajul pe care tânăra i l-a trimis mamei sale cu puțin timp înainte de a muri.
Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Județean Botoșani, Delia Neniscu, a declarat pentru Europa Liberă că Poliția a deschis un dosar penal pentru infracțiunea de distrugere.
„Cercetările sunt pe faptă, nu avem nicio persoană care să aibă calitatea de făptuitor”, a declarat, joi, în jurul orei 15.00, Delia Neniscu.
Doctorița M.P. nu a putut fi contactată pentru un punct de vedere. Ea nu a avut, de altfel, nicio reacție publică după izbucnirea protestelor locuitorilor din Botoșani, care, în parte, au vizat-o.
Moartea Alexandrei
Mai multe anchete au fost deschise după moartea de pe 18 august a Alexandrei Ivanov, o tânără gravidă în 13 săptămâni, mamă a trei copii, care a fost pusă să aștepte de personalul medical al Spitalului de Urgență din Botoșani timp de șapte ore, până să primească îngrijiri.
În noaptea de dinaintea morții, având dureri groaznice, Alexandra a trimis mesaje disperate către doi medici ginecologi, printre care și M.P., cerând să fie chiuretată de urgență.
Nu a primit niciun răspuns, la fel cum nici personalul medical aflat în spital nu a intervenit.
A murit, în cele din urmă, din cauza unui edem pulmonar provocat de insuficiența cardio-respiratorie, la originea căruia a stat infecția produsă de „sarcina oprită în evoluție”.
Fătul Alexandrei, care era mort, nu a fost scos la timp, au explicat, ulterior, specialiștii.
Moartea tinerei a provocat un val de proteste în Botoșani, care continuă și săptămâna aceasta. Mii de persoane au ieșit în stradă și au cerut sancționarea celor vinovați.
Personalul medical care era de gardă în acea seară a fost suspendat, în timp ce Poliția și Ministerul Sănătății au deschis investigații separate pentru a afla ce s-a întâmplat în noaptea în care a murit Alexandra.