Administrația Trump refuză să respecte o prevedere legală prin care i se cere să prezinte un raport Congresului despre persoanele care ar fi responsabile de uciderea ziaristului saudit, Jamal Khashoggi. O corespondență de la Washington.
Your browser doesn’t support HTML5
Poziția Casei Able a stârnit o reacție de nemulțumire în primul rând în rândurile republicanilor. Senatorii au reamintit președintelui că ignoră o prevedere legală. Dacă această decizie ramâne în vigoare atunci e posibil ca republicanii să se alieze cu democrații și să voteze, în Camera Reprezentanților și Senat, pentru sistarea ajutorului acordat coaliției condusă de Arabia Saudita care luptă în razboiul civil din Yemen.
Congresul îi ceruse președintelui să informeze cu privire la uciderea lui Khashoggi, invocând pentru asta „Legea Magnitsky”, ori termenul pentru prezentarea raportului a expirat vineri.
Unii senatori, între care și președintele Comisiei pentru Relații Internaționale, Jim Risch, nu au părut deranjați de refuzul președintelui, arătând că acesta a oferit totuși un răspuns. Dar liderul republican din Cameră, Michael McCaul a fost între primii care l-au criticat pe Trump, declarându-se profund deranjat de hotarârea administrației de a nesocoti legea.
Democrații acuză Casa Albă că încearcă să mușamalizeze cele crima, la care secretarul de stat Mike Pompeo a replicat (în marginea vizitei la Budapesta) că „Statele Unite nu încearcă să mușamalizeze un omor”. Guvernul de la Riad susține că uciderea lui Khashoggi ar fi fost rezultatul unei operațiuni, care a luat o turnură nedorită și că ea ar fi fost pusă la cale și realizată fără cunoștința conducerii țării. Dar serviciile americane de informații consideră – conform unor relatări – că prințul moștenitor și lider de facto al țării, Mohammed bin Salman ar fi ordonat asasinarea jurnalistului. Care era și commentator al cotidianului american Washington Post.
Până acum Donald Trump a acceptat poziția saudită, argumentând totodată că Arabia Saudita este un aliat important, care cumpără mari cantități de armament american. În ziua în care expira data limită pusă de „Legea Magnitsky”, ambasada Arabiei Saudite a făcut public un comunicat în care a precizat: „Avertizăm împotriva oricărei încercări de a pune moartea lui Khashoggi în legătură cu liderii nostri”.