Actualizare 18.20. Managerul interimar de la Spitalul Sf Pantelimon, numit pentru două luni începând cu 12 august, a făcut o nouă sesizare la Parchet chiar în prima zi de mandat.
Sesizarea vine la câteva zile după izbucnirea scandalului legat de posibilele morți suspecte în urma căruia două doctorițe au fost arestate preventiv 30 de zile sub acuzația de omor cu premeditare.
Luni, 12 august, o asistentă de la Spitalul Sf Pantelimon l-a anunțat pe noul manager, Răzvan Jitianu, medic primar chirurgie generală, coordonator al Blocului Operator Central de la Spitalul Sf. Pantelimon, că pe 10 august a observat că un injectomat de la patul unui pacient era scos din priză.
„Între timp, pacientul a decedat. Managerul spitalului a sesizat parchetul”, confirmă pentru Europa Liberă Florinela Mitoiu, purtătoarea de cuvânt a spitalului din Capitală. Pacientul decedat a fost operat chiar de manager săptămâna trecută.
Știre inițială
Cele cinci decese pentru care au fost deschise noile dosare de către Parchet sunt din perioada 4-7 aprilie 2024. Adică tot din zilele în care a murit și bărbatul de 54 de ani al cărui deces este cercetat în dosarul celor două doctorițe acuzate că i-ar fi scăzut voit doza de noradrernalină administrată la Terapie Intensivă (ATI).
„Suntem interesați de rezultatele celor cinci autopsii, pentru a vedea dacă sunt relevante în cauză. Nu se fac acum exhumări”, susțin reprezentanții Parchetului de pe lângă Tribunalul București.
În perioada 4-7 aprilie, la secția de ATI a Spitalului de Urgență Sf. Pantelimon din București au fost aproximativ 20 de decese.
Procurorii menţionează că pentru cele cinci dintre ele au cerut autopsii chiar înainte ca scandalul morților suspecte de la Sf. Pantelimon să fi izbucnit public. Aceasta s-a întâmplat în aprilie, după ce directorul de îngrijiri medicale a făcut o sesizare către conducerea spitalului și a reclamat decesele mai multor pacienți din secția ATI. Cazul a fost preluat de procurori și apoi a apărut în presă.
„Cei cinci sunt persoane decedate la Spitalul Sântul Pantelimon, cu privire la care s-au făcut la momentul respectiv dosare de moarte suspectă, iar ulterior ne-am dat seama că decesele provin din perioada critică. Suntem interesaţi de rezultatele celor cinci autopsii, pentru a vedea dacă sunt relevante în cauză. Nu se fac acum exhumări”, afirmă reprezentanţii Parchetului.
Aceștia spun că „de-a lungul timpului”, au primit sesizări privind decese suspecte ale unor pacienţi internaţi la mai multe unităţi sanitare din Capitală, inclusiv la Spitalul Sfântul Pantelimon.
Îți mai recomandăm Moartea dlui M.M., doctorița numită „Doamna cu coasa” și agenda din casa medicului de la Spitalul Sfântul PantelimonMarți, pe 13 august, șefa Secţiei ATI de la Spitalul Pantelimon, Florina Pompilian, a fost audiată timp de șase ore ca martor la Serviciul Omoruri din cadrul Poliţiei Capitalei. Ea a fost citată în dosarul în care două doctoriţe au fost arestate preventiv, săptămâna trecută, pentru că ar fi provocat decesul unui pacient internat la terapie intensivă, prin scăderea intenţionată a dozei de noradrenalină, cu rol în menţinerea tensiunii arteriale. Cele două doctorițe arestate sunt acuzate de omor calificat cu premeditare şi tentativă de omor calificat cu premeditare.
În urma reclamațiilor din aprilie, procurorii au ridicat fișele medicale și informațiile din injectomate și au constat că un pacient de 54 de ani a murit după un stop cardio respirator apărut la o oră după ce i-ar fi fost redusă doza de noradrenalină de la 20 de ml pe oră la 1 ml.
Ca urmare a acestui scandal, pacienții care sunt trimiși cu salvarea la Sf. Pantelimon refuză să mai meargă acolo.
Îți mai recomandăm Cazul Sf. Pantelimon | Pacienții refuză să fie internați în spitalul bucureșteanEuropa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.