CCR a decis că numirea lui Teodor Meleșcanu la conducerea Senatului este neconstituțională

Numirea lui Teodor Meleșcanu în fruntea Senatului a fost contestată la CCR.

Curtea Constituțională a decis, miercuri, cu majoritate de voturi, că alegerea lui Teodor Meleșcanu în funcția de președinte al Senatului este neconstituționale, ceea ce va duce la schimbarea acestuia de la conducerea camerei superioare.

Decizia a fost luată cu 7 voturi la 2, au declarat surse pentru Europa Liberă. Se pare că împotrivă au votat judecătorii Valer Dorneanu și Livia Stanciu.

Raportor pe această cauză a fost judecătorul Daniel Morar, care a avut ca argument principal faptul că alegerea lui Meleșcanu nu a respectat configurația politică și un singur grup politic, respectiv ALDE, a avut doi candidați - unul direct, pe Iani Popa, iar cel de-al doilea, Meleșcanu, propus de PSD. Această critică a figurat și între argumentele din sesizarea CCR depusă de parlamentarii de opoziție.

Îți mai recomandăm Teodor Meleșcanu și-ar putea pierde funcția de președinte al Senatului. CCR decide mâine

Decizia CCR va intra în vigoare în momentul în care va fi publicată în Monitorul Oficial, iar Senatul va alege un nou președinte.

În acest moment, PSD deține singur majoritatea în această cameră a Parlamentului, iar un candidat al acestui partid ar avea prima șansă. Potrivit informațiilor Europei Libere, Titus Corlățean, Șerban Nicolae și Robert Cazanciuc, senatori PSD, sunt interesați de funcție. Din partea PNL, Alina Gorghiu ar putea intra în cursa pentru desemnarea celei de-a doua funcții în ierarhia statului.

Teodor Meleşcanu a fost ales, pe 10 septembrie, preşedintele Senatului cu 73 voturi „pentru", contracandidata lui, Alina Gorghiu, obţinând 59 de voturi.

Alegerea lui Teodor Meleșcanu ca președinte al Senatului a fost contestată la CCR inclusiv de liderul ALDE Călin Popescu Tăriceanu, aflat în conflict cu Meleșcanu după ce acesta a decis să rămână alături de cabinetul Dăncilă după ieșirea ALDE de la guvernare. Ulterior, Meleșcanu și alți membri ALDE au fost excluși din partid.

Pentru Teodor Meleșcanu situația se complică, pentru că în ultimele zile Institutul de investigare a crimelor din timpul comunismului, IICMER, a anunțat că deschide o investigație legată de poziția lui Meleșcanu în decembrie 1989, când, la o reuniune la Viena, a spus că nu sunt reale informațiile despre reprimarea Revoluției de la Timișoara. În cazul în care istoricii de la IICMER vor ajunge la concluzia că Meleșcanu se face vinovat de fapte penale, va fi deferit Parchetului General.

Îți mai recomandăm IICCMER s-a sesizat în cazul declarațiilor lui T. Meleșcanu din 1989