Ce a răspuns vicepremierul Dan Barna în fața Departamentului Antifraudă

Dan Barna, președintele USR, imagine din 2020.

Vicepremierul Dan Barna a declarat pentru Europa Liberă că audierea sa la Departamentul pentru Lupta Antifraudă a durat aproximativ 40 de minute în care a răspuns la două întrebări legate de proiectele cu fonduri europene pe care le-a derulat în trecut.

Direcția pentru Luptă Antifraudă l-a invitat pe Dan Barna să ofere informații despre dosarul deschis în urma investigației de presă a Rise Project de acum doi ani.

DLAF investighează trei proiecte din fonduri europene realizate de fosta firmă de consultanță a lui Dan Barna: „Punți comunitare”, „SES-am Deschide-te!” și „Biblioteca bunelor practice, Concept Inovator de Dezvoltare a Mediului Rural”.

Vicepremierul Dan Barna, copreședinte USR-PLUS, a precizat pentru Europa Liberă că se bucură că a fost invitat de DLAF și că așteaptă acest moment din campania prezidențială din 2019.

„M-au întrebat de niște formulare, dacă semnătura respectivă îmi aparține. Am confirmat lucrul acesta, nu era nici o problemă. Am clarificat de ce nu era un conflict de interese. Acestea au fost cele două subiecte abordate, lucrurile sunt clarificate”, a dezvăluit vicepremierul pentru Europa Liberă.

În proiectele derulate de fosta firmă a lui Dan Barna a fost implicată și sora politicianului. Aceasta a fost audiată de DLAF în martie 2020.

Liderul USR a adăugat că a scris în declarația de la Departamentul Antifraudă că rămâne „în continuare la dispoziție”.

„Obiectivul meu este să se încheie această poveste, care e târâită de doi ani și apare, din când în când, în presă câte o informație, deseori fără legătură cu realitatea. Cei de la DLAF mi-au spus că intenționează să finalizeze nota de constatare. Am încredere că într-un termen foarte scurt povestea aceasta va deveni istorie, așa cum trebuie să fie”, a susținut vicepremierul pentru Europa Liberă.

Îți mai recomandăm Dezvăluirea lui Dan Barna despre investigația antifraudă care îl vizează

În timpul campaniei pentru alegerile parlamentare, Dan Barna a afirmat, într-un interviu pentru Europa Liberă, că DLAF a început să audieze martorii în cazul în care numele său e implicat.

Probabil, va fi din nou un spectacol mediatic legat de asta. Nu aș fi surprinsă să văd că din nou se va mai inventa vreun dosar imaginar pentru a fi folosit doar în comunicare... Constat doar cu surpriză o suprapunere fix peste perioada campaniei electorale, ceea ce ridică semne de întrebare”, a fost declarația lui Dan Barna din noiembrie 2020.

Cu toate acestea, în perioada electorală nu au apărut noi informații despre cazul investigat de Departamentul Antifraudă.

DLAF, o instituție subordonată Guvernului

Departamentul pentru lupta antifraudă este o structură cu personalitate juridică, care acţionează pe bază de autonomie funcţională şi decizională, independent de alte autorităţi şi instituţii publice în cadrul aparatului de lucru al Guvernului, în coordonarea Primului-Ministru.

Bogdan Dințoi este șeful DLAF din 4 noiembrie 2019, după căderea guvernului Dăncilă. Ancheta Rise Project a fost publicată în octombrie 2019, înainte campaniei prezidențiale, când premier era Viorica Dăncilă, iar DLAF s-a autosesizat.

„Solicit DLAF să trimită de urgență documentele la DNA, pentru că știm că asta e comanda politică pe care au primit-o. Cum pot să cred în corectitudinea DLAF de care se ocupă, azi, Toni Greblă, omul de încredere al lui Liviu Dragnea?”, scria pe Facebook, în 2019, Dan Barna.

Îți mai recomandăm Trei proiecte europene făcute de firma lui Dan Barna, anchetate de DLAF