Ce a recuperat statul de la complicii fostului primar al sectorului 6, Cristian Poteraș

Cristian Poteraș, fost primar al sectorului 6, condamnat la închisoare pentru corupție.

În dosarul fostului primar al Sectorului 6 Cristian Poteraș, doi complici ai săi, Nicolae Ion Berendea și Marian Jean Căpăţînă, erau obligați să plătească 810.000, respectiv 19.900.000 de euro. La cinci ani de la decizia de condamnare, statul a recuperat doar 16 % din valoarea prejudiciului.

Cristian Poteraș a fost eliberat condiționat din închisoare, marți, 2 iunie, după ce a executat doar 5 ani din condamnarea de 8 ani primită în 2015.

Cei doi complici ai săi, Nicolae Ion Berendea și Marian Jean Căpăţînă, beneficiari ai terenurilor retrocedate ilegal de Poteraș, au fost obligați să plătească aproape 21 milioane de euro.

De la Marian Jean Căpăţînă, statul a recuperat 3,4 milioane de euro, contravaloarea unui teren scos la licitaţie de ANAF în februarie 2020. La licitaţie au participat doi ofertanţi, terenul de pe strada Mateloţilor din sectorul 1, în suprafaţă de 15.200 de metri pătraţi fiind vândut cu 16,5 milioane de lei.

Un alt teren al lui Căpăţînă a scăpat de sechestrul statului deoarece a fost vândut mamei lui Cristian Borcea. În baza unui promisiuni de vânzare- cumpărare din 2013, Elena Borcea susține că a plătit jumătate de milion de euro, urmând a intra în posesia unui teren de 6.000 de metri pătrați cel târziu în aprilie 2018.

Proprietari stabiliți de judecători

Pe 22 mai 2015, Curtea de Apel București a decis confiscarea de la Căpățînă a 19.900.000 de euro. Trei luni mai târziu, Căpățână și Elena Borcea decid să modifice termenul final pentru semnarea contractului, din aprilie 2018 în august 2015. La data stabilită, Căpățînă nu s-a prezentat la notar pentru a semna, astfel că Elena Borcea a devenit proprietară cu drepturi depline asupra terenului printr-o decizie a instanței. Potrivit motivării hotărârii, Căpățînă nu a depus întâmpinare în timpul procesului.

După o rejudecare dispusă de instanța supremă, pe 15 aprilie 2019, alți magistrați de la Curtea de Apel București au stabilit că Elena Borcea este proprietar deplin pe terenul din sectorul 2. „Constată intervenită, între pârâtul Căpăţînă Marian-Jean în calitate de vânzător şi reclamanta Borcea Elena în calitate de cumpărător, vânzarea-cumpărarea unei cote de 12,72 % din terenul în suprafaţă de 47.000 m.p. (lot 1) situat în Bucureşti, str. Petricani nr. 98-100, sector 2, teren având categoria curţi-construcţii”, se arată în hotărârea instanței. Deși a atacat la instanța supremă hotărîrea care îi era nefavorabilă, în decembrie 2019 Căpățînă renunță la proces și Elena Borcea devine proprietară cu acte în regulă pe terenul de pe Șoseaua Petricani.

Divorț suspect

În mai 2018, tot printr-o decizie a instanței, Marian Căpățînă, cu rezidență în Statele Unite, se separă de soția stabilită în America. Atunci, Curtea de Apel București a recunoscut o hotărâre judecătorească de divorț emisă de o instanță din New York în martie 2017. De atunci, Doina Alina Timofte apare ca intervenient în mai toate procesele pe care ANAF le-a deschis pe numele fostului soț pentru a recupera cele aproape 20 de miliioane de euro confiscate de instanță.

În cazul celuilalt beneficiar al terenurilor retrocedate ilegal de Poteraş, Nicolae Ion Berendea, fiscul a scos la vînzare, în iunie 2016, două terenuri în Cioflingeni, Snagov, pentru care a cerut puţin peste 100.000 de euro. După alți trei ani de procese, ANAF a câştigat procesul cu Berendea, care a contestat sechestrul pe proprietăți pus de stat până la acoperirea sumei de 810.000 de euro.

Procese din închisoare

Eliberat din închisoare după executarea a cinci ani din pedeapsa de 8 ani primită în luna mai 2015, fostul primar al sectorului 6, Cristian Poteraş, a încercat toate metodele de a ieşi mai repede din penitenciar. Din spatele gratiilor a deschis mai multe procese împotriva penitenciarului care i-a calculat zilele în care a fost închis în condiţii necorespunzătoare. Astfel, în februarie 2019, Poteraş a obţinut o decizie judecătoarească care stabilea că a executat 1004 zile în condiţii necorespunzătoare, lucru care i-a adus un câştig de 258 de zile în baza recursului compensatoriu.

Prejudicii uriașe

Poteraș mai este trimis în judecată de procurorii DNA în două dosare. În septembrie 2018, fostul edil a fost trimis în judecată alături de Sorin Paul Stănescu, nașul fiului lui Liviu Dragnea, după ce a retrocedat 19 hectare institutului Pasteur, institut controlat de Paul Stănescu. Ulterior, acesta a vândut o parte din teren cu 8,8 milioane de euro, bani virați în Statele Unite.

Al doilea dosar al fostului edil, trimis în judecată în decembrie 2018, vizează infracțiunea de luarea de mită după ce Poteraș a cerut 1 milion de euro de la o firmă străină, din care a primit 250.000 de euro, pentru a semna o autorizație de construire pentru un ansamblu rezidențial.