Scrisoarea înaltului oficial european a fost trimisă președintelui Klaus Iohannis, premierul Viorica Dancilă și presedinților celor două camere ale parlamentului, Călin Popescu Tăriceanu și Liviu Dragnea.
"Confirmăm că această scrisoare a fost trimisă vinerea trecută și este o scrisoare care prezintă chestiunile care ingrijorează Comisia în ceea ce privește respectarea statului de drept în România.
Principalele îngrijorări sunt legate în general de independența sistemului judiciar și lupta împotriva corupției, chestiuni care afectează inclusiv și interesele financiare ale UE, și în particular este îngrijorată de modificările nou-adoptate ale Codurilor Penale ce riscă să dezincrimineze anumite infracțiuni", a declarat luni, într-o conferință de presă, purtatorul de cuvant al CE, Margaritis Schinas.
Purtatorul de cuvant al CE spus că încă nu se pune problema ca România să aibă un termen limită până la care trebuie să ia măsuri, deoarece modificările nu au intrat încă în vigoare, dar a accentuat faptul că, în cazul in care acest lucru se va întâmpla, Comisia va reacționa imediat cu toate instrumentele pe care le are la îndemână.
Îți mai recomandăm Timmermans amenință România cu Articolul 7 din Tratatul UE, opțiunea nuclearăÎn scrisoarea trimisă de Frans Timmermans este menționat ”Rule of law framework”, care este ultimul pas înaintea declanșării Articolului 7: ”Dacă îmbunătățirile necesare nu sunt făcute rapid sau dacă alți pași negativi sunt făcuți, precum promulgarea ultimelor modificări la codurile penale, Comisia va declanșa Rule of law Framework fără întârziere. Acest proces – care precede dialogul necesar pentru a corecta îngrijorările și a evita activarea Articolului 7 din Tratatul UE – va înlocui MCV. Criteriile și recomandările relevante din MCV vor fi examinate în cadrul Rule of law Framework. România, desigur, rămâne obligată să respecte angajamentele asumate în momentul aderării, iar criteriile de referință ale MCV rămân deschise până când acestea sunt îndeplinite pe deplin și în mod satisfăcător”
Scrisoarea oficialului European vine după ce majoritatea parlamentară PSD și ALDE sprijinită de UDMR au modificat Codul Penal și Codul de Procedură Penală în favoarea celor cu dosare penală.
”Dacă îmbunătățirile necesare nu sunt făcute rapid sau dacă alți pași negativi sunt făcuți, precum promulgarea ultimelor modificări la codurile penale, Comisia va declanșa Rule of law Framework fără întârziere. Acest proces – care precede dialogul necesar pentru a corecta îngrijorările și a evita activarea Articolului 7 din Tratatul UE – va înlocui MCV. Criteriile și recomandările relevante din MCV vor fi examinate în cadrul Rule of law Framework. România, desigur, rămâne obligată să respecte angajamentele asumate în momentul aderării, iar criteriile de referință ale MCV rămân deschise până când acestea sunt îndeplinite pe deplin și în mod satisfăcător”
În scrisoarea oficială, Timmermans enumeră și abaterile de la principiile statatului de drept, constatate de Comisia europeană și discutatea de multe ori cu autoritățile române. Între care, tentativele de limitare a independenței justiției dar și de limitare a rolului jucat de Înalta Curte de Casație și Justiție și DNA în lupta cu corupția. Sunt menționate și amendamentele la Codurile Penal și de Procedură penală, adoptate pe 24 aprilie. Și disputa privind componența completelor de judecată la Înalta Curte de Casație și Justiție, în procesele de corupție.
„Ținând cont de aceste probleme majore și dacă nu se fac rectificările necesare în scurt timp (…) Comisia va lansa consultările în vederea apărării statului de drept fără întîrziere”. Care vor înlocui dar nu anula, țintele puse prin Mecanismul de Cooperare și Verificare (în domeniul justiției).