Cea mai sângeroasă zi pentru armata israeliană de la începerea războiului. 24 de militari au murit

Soldați israelieni în Fâșia Gaza, unde continuă războiul dintre Israel și gruparea militantă palestiniană Hamas. Foto: IDF. 22 ianuarie 2024.

24 de militari israelieni au fost ucişi în cea mai sângeroasă zi de la începutul ofensivei terestre în Războiul din Fâşia Gaza, anunţă armata israeliană. Majoritate victimelor au murit după explozia unei rachete trase de la umăr în sudul Fâșiei Gaza.

Israelul a lansat o ofensivă săptămâna trecută pentru a captura Khan Younis, despre care acum afirmă că este principalul cartier general al militanților Hamas, transmit Reuters și AFP.

Purtătorul de cuvânt al armatei, contraamiralul Daniel Hagari, a declarat că 21 de soldați au fost uciși când o grenadă propulsată de rachete a lovit un tanc care păzea forțele israeliene. În același timp, o explozie a provocat prăbușirea unei clădiri peste soldații israelieni.

De la începutul ofensivei terestre în Fâşia Gaza, 200 de militari israelieni au fost ucişi în enclavă, potrivit armatei israeliene.

În plină ofensivă israeliană în sudul Fâșiei Gaza, Statele Unite au cerut Israelului să protejeze persoanele nevinovate din spitale, personalul medical şi pacienţii. Solicitarea SUA a venit în timp ce forțele israeliene au luat cu asalt un spital şi au asediat altul în vestul oraşului Khan Younis din Gaza.

Purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate al Casei Albe, John Kirby, a declarat că Israelul are dreptul de a se apăra, dar a adăugat: „Ne aşteptăm ca ei să facă acest lucru în conformitate cu dreptul internaţional şi să protejeze cât mai mult posibil oamenii nevinovaţi din spitale, personalul medical şi pacienţii”.

Soldații israelieni au luat cu asalt spitalul Al-Khair şi au arestat personalul medical, a declarat pentru Reuters purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii din Gaza, Ashraf al Qidra.

Israelul susține că luptătorii Hamas operează în spitale şi în jurul acestora, afirmație negată de Hamas.

Israelul distruge sistemul alimentar din Gaza
Raportorul ONU pentru dreptul la hrană, Michael Fakhri

„Este fără precedent să faci o întreagă populaţie civilă să fie înfometată atât de complet și rapid. Israelul distruge sistemul alimentar din Gaza. Israelul impune în mod intenţionat o rată ridicată de boală, malnutriţie prelungită, deshidratare și înfometare prin distrugerea infrastructurii civile”, a declarat Fakhri.

Asediul israelian din Gaza a devastat zone întinse din teritoriu, a diminuat rezervele de alimente, combustibil şi apă şi a zdrobit sistemul medical al enclavei.

Peste 1,9 milioane de palestinieni au fost strămutaţi, mulţi de mai multe ori, potrivit agenţiei ONU pentru refugiaţii palestinieni.

Discuții despre încetarea focului

Israelul a propus ca liderii de rang înalt ai Hamas să părăsească Gaza ca parte a unui acord de încetare a focului, potrivit CNN, care adaugă că șeful spionajului israelian a făcut propunerea.

Discuțiile privind condițiile în care ar fi posibilă o încetare a ostilităților vin în contextul în care Israelul are dificultăți în a-şi atinge obiectivul declarat de a distruge complet Hamas.

În ciuda războiului de aproape patru luni din Gaza, Israelul nu a reușit să captureze sau să ucidă niciunul dintre cei mai importanți lideri ai Hamas din Gaza şi a lăsat intactă aproximativ 70% din forța de luptă a Hamas, potrivit propriilor estimări ale Israelului.

Îți mai recomandăm Nou atac al SUA şi al Marii Britanii asupra unor obiective Houthi

CNN mai transmite că sugestia Israelului ca liderii Hamas să părăsească Gaza, ca o condiție a unei înțelegeri de pace, are puține șanse să fie acceptată de Hamas.

Ideea ar fi fost însă discutată de două ori la nivel înalt și vine pe fondul unei intense activităţi diplomatice prin care se încearcă obținerea unei pauze a luptelor, timp în care să fie eliberați ostaticii din Gaza.

În timp ce SUA, Qatar și Egiptul încearcă să medieze conflictul, Hamas a cerut Israelului să pună capăt războiului și să-și retragă forțele înainte ca ostaticii să fie eliberați.

Prim-ministrul Beniamin Netanyahu a respins un astfel de acord. Cu toate acestea, potrivit site-ul american de știri Axios, care citează oficiali americani, Israelul a propus Hamas o pauză de două luni în luptă în schimbul eliberării treptate a tuturor ostaticilor rămași în Gaza.

Discuții despre pace și la nivel UE

Şefii diplomaţiilor israeliană şi palestiniană, Israel Katz şi Riyad al-Maliki, au fost la Bruxelles pentru discuții separate cu miniștrii de Externe ai țărilor UE.

Tema discuțiilor a fost conturarea unor posibile soluții politice pentru Fâșia Gaza și Cisiordania, scrie AFP.

Șeful diplomației europene, Josep Borrell, le-a prezentat miniștrilor un document de lucru în care insistă pe ideea că în prezent trebuie pregătite condițiile unei păci durabile în regiune, pe baza punerii în aplicare a unei soluții cu două state.

„Credem că o soluție cu două state trebuie să fie impusă din afară pentru a aduce pacea”, a subliniat Josep Borrell înainte de întâlnirea miniștrilor de Externe UE.

Statele membre UE sunt, la fel ca SUA, îngrijorate de numărul mare al victimelor civile ale conflictului Israel - Hamas.

Situația umanitară rămâne foarte gravă în Gaza. Cel puţin 1,7 milioane dintre cele 2,4 milioane de locuitori au fost strămutaţi, iar populaţia duce o lipsă acută de alimente şi medicamente, ceea ce riscă să ducă la foamete şi epidemii.

Rudele ostaticilor din Gaza au dat buzna în parlamentul israelian

Un grup de rude ale unor israelieni ţinuţi ostatici în Gaza au dat buzna, luni, într-o comisie parlamentară și au cerut deputaţilor să facă mai mult pentru eliberarea ostaticilor, transmite Reuters.

Acţiunea celor aproximativ 20 de persoane arată disensiunile interne tot mai mari apărute în societatea israeliană, în condiţiile în care războiul cu Hamas a intrat deja în a patra lună.

Soarta ostaticilor îngrijorează întreaga ţară. Dar rudele se tem că oboseala războiului ar putea atenua această concentrare. Demonstraţiile care iniţial promovau unitatea naţională au devenit mai agresive.

Rudele ostaticilor israelieni din Fâșia Gaza participă la un protest care cere eliberarea acestora în parlamentului israelian,. 22 ianuarie 2024.Inscripția în ebraică de pe mâine se traduce „Timpul se scurge”.

De asemenea, familiile şi susţinătorii au început să campeze în faţa casei premierului Beniamin Netanyahu, precum şi în faţa clădirii Knesset-ului – Parlamentul israelian.

Tot luni, premierul Netanyahu le-a spus familiilor ostaticilor că Hamas nu a făcut nicio ofertă solidă prin care să îi vadă pe cei dragi lor eliberaţi, la o zi după ce a respins condiţiile prezentate de Hamas pentru a pune capăt războiului şi a elibera ostaticii, care ar include retragerea completă a Israelului şi lăsarea Hamas la putere în Gaza.

Mitingurile obişnuite din weekend care cer eliberarea ostaticilor au fost întărite în ultimele săptămâni de demonstraţii care cer organizarea de alegeri ce ar putea răsturna de la putere guvernul ultraconservator al lui Netanyahu.

Aproximativ 130 de persoane sunt încă în captivitate, după ce alţi ostatici au fost aduşi acasă în cadrul unui armistiţiu din noiembrie sau şi-au pierdut viaţa.

Îți mai recomandăm Peste 25.000 de morți în Gaza de la începutul războiului