Maia Sandu, noua prim-ministră de la Chișinău, recunoscută indirect atât de Occident, cât și de Moscova spune că decizia guvernului Pavel Filip, care are încă în mână instituțiile de forță ale R. Moldova, de a muta Ambasada de la Tel Aviv la Ierusalim ar fi „o ofensă” la adresa SUA.
În Republica Moldova continuă să funcționeze în paralel două guverne, unul ales de parlament și format din reformiștii blocului ACUM împreună cu socialiștii președintelui Igor Dodon, și celălalt condus de Pavel Filip, recunoscut ca valid de Curtea Constituțională până la alegeri anticipate, format din democrații lui Vladimir Plahotniuc.
Până pe 21 iunie, când este așteptat verdictul Comisiei de la Veneția în privința legalității unuia sau altuia dintre cele două executive, ele lucrează separat și unul împotriva celuilalt. Nu e clar, de pildă, în fața cui răspund ambasadorii R. Moldova: guvernului vechi aflat sub umbrela oligarhului Plahotniuc sau noului cabinet condus de Maia Sandu și care este validat de o majoritate parlamentară alături de pro-rușii lui Dodon?
Vladimir Plahotniuc, care până nu demult era primit la Departamentul de Stat, se vedea cu oficiali ai FMI, cu lideri europeni și fruntași români, încearcă să forțeze susținerea americanilor într-un război, în care pare să aibă împotriva lui atât Rusia cât și Occidentul. Guvernul lui a rămas în picioare după ce Curtea Constituțională a decis că trebuie făcute alegeri anticipate fiindcă au trecut 90 de zile de la validarea alegerilor din 24 februarie 2019 (validate pe 9 martie 2019), iar forțele politice nu au reușit să facă un nou guvern. Potrivit legii este vorba însă de trei luni, iar ACUM și socialiștii au reușit să-și treacă noul cabinet pe 8 iunie, exact la o zi după ce expiraseră cele 90 de zile socotite de judecătorii constituționali, trimiși în aceste funcții de Plahotniuc.
Plahotniuc încearcă, după modelul lui Liviu Dragnea, să joace cartea mutării ambasadei de la Tel Aviv la Ierusalim, fără să înțeleagă că și-a pierdut susținerea din partea Vestului. Partidul Democrat lucrează însă cu companii de lobby americane, iar Consiliul Atlantic a organizat în ultima vreme întâlniri în care au fost inivitați oameni din partidul lui Plahotniuc și chiar Plahotniuc însuși.
Felul în care controlează instituțiile statului, în special justiția, poliția și, în general, Instituțiile care pot schimba lucrurile prin forță, l-au făcut pe Vladimir Plahotniuc indezirabil în lumea selectă a politicii vestice, chiar dacă initial el a fost perceput drept cineva cu vederi proeuropene.
Plahotniuc nu a învățat lecția lui Liviu Dragnea, pe care nu l-a putut salva nimeni de la închisoare, nici chiar controversata decizie de mutare a Ambasadei Românei de la Tel Aviv la Ierusalim, după modelul avansat de Donald Trump pentru Statele Unite.
"Această decizie denotă disperare” crede Maia Sandu, subliniind că ar fi „o bătaie de joc” din partea guvernului „expirat” condus de Pavel Filip.
Guvernul Filip a decis în şedinţa de marţi transferarea sediului Ambasadei Republicii Moldova din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim și a hotărât să aprobe semnarea Acordului cu privirea la vânzarea terenului pentru construcţia Ambasadei SUA în Republica Moldova. Pavel Filip a explicat că executivul condus de el a fost nevoit să aprobe „de urgență” aceste proiecte din cauza „instabilității și insecurității” din R. Moldova.
Filip a anunţat duminică dizolvarea parlamentului şi semnarea decretului prin care a stabilit la 6 septembrie data alegerilor anticipate, după ce Partidul Socialist şi blocul ACUM - care au împreună 61 de mandate de deputat din totalul de 101 - au creat o coaliţie şi au învestit un nou guvern la conducerea căruia a fost numită şefa Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS), Maia Sandu. Noul guvern a fost invalidat de Curtea Constituţională.
Războiul celor două guverne de la Chișinău blochează cea mai săracă țară din Europa pentru o perioadă care depinde cumva de rezistența democraților lui Plahotniuc. Orice fisură, orice mutare în cealaltă tabără ar putea fi decisivă în favoarea guvernului Maiei Sandu. În același timp, nu există, deocamdată, soluția negocierii, în vreme ce scenariile dramatice nu sunt excluse definitiv.