Ministerul American de Justiție, acuză firma chineză Huawei că a furat secrete de la companii americane și a conspirat să evite sancțiunile împotriva Iranului.
Acuzațiile au fost date la iveală și cu privire la unul dintre liderii firmei, Meng Wanzhou, care este în arest în Canada, aceasta putând fi extradată în Statele Unite.
Soarta firmei si a lui Meng are profunde implicații asupra raporturilor americano-chineze, țări care oricum au o relație tensionată pe fondul disputelor comerciale. Analiști cred că Huawei ar putea avea soarta unei alte companii chineze, mai mici, ZTE, căreia i s-a interzis anul trecut să mai importe componente tehnologice vitale din Statele Unite. Asta ar putea ameninta supraviețuirea companiei.
Huawei, una dintre cele mai importante firme de înaltă tehnologie din China, câstigă miliarde de dolari din vânzarea de telefoane celulare și echipamente de telecomunicații. Firma vinde în lume mai multe telefoane decât Apple. Statele Unite au văzut în ascensiunea firmei o amenințare de securitate încă din 2012, susținând că regimul chinez poate folosi telefoanele pentru spionaj. Huawei neagă aceste acuzații.
Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe Chinez s-a dezlănțuit verbal împotriva Statelor Unite, acuzând America că încearcă să omoare businessurile chineze. In ultimii ani, guvernul de la Beijin a pompat sute de miliarde de dolari în industriile de mare tehnicitate. Acest ajutor inechitabil pe piețele libere a fost una dintre rațiunile disputei comerciale și tarifelor impuse de Donald Trump.
Negociatorul american principal susține că arestarea lui Meng este o chestiune legală, care nu are nici o legatura cu negocierille comerciale. Dar președintele Trump a subminat această poziție când a declarat că ar putea interveni în legatură cu cazul respectiv, dacă ar ajuta în negocierile comerciale. Guvernul chinez consideră arestarea lui Meng un gest abuziv si cere eliberarea ei imediată.