Ce poate și ce nu poate să facă sistemul de rachete Patriot pentru Ucraina

Washingtonul va furniza Ucrainei o baterie de rachete Patriot foarte scumpă și foarte avansată, dar experții spun că arma defensivă ar putea să nu încline neapărat balanța în favoarea Ucrainei în războiul cu Putin invadatorul, așa cum speră cei mai mulți.

O rachetă a fost trasă de la o stație de lansare Patriot din Coreea de Sud în octombrie 2015.

În timpul vizitei sale la Washington din 21 decembrie, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a subliniat includerea unui sistem de rachete Patriot anunțat într-un nou pachet masiv de ajutor militar. Arma, a spus el, este „cel mai puternic element” al tranșei de 1,8 miliarde de dolari și va opri atacurile asupra infrastructurii critice a țării sale.

O rachetă Patriot a lovit o țintă falsă în timpul unui test în SUA în 2000.

Sistemul de rachete Patriot a fost dezvoltat pentru prima dată în anii 1960 sub acronimul SAM-D și a fost conceput inițial ca o armă antiaeriană.

În anii 1980, Patriot a fost reproiectat pentru a viza rachetele inamice care soseau. Astăzi, cele mai recente actualizări ale sistemului antirachetă pot urmări țintele care sosesc până la 100 de kilometri distanță și le pot distruge pe o rază de 40 de kilometri de lansator. Cele mai recente rachete Patriot folosesc țintirea de înaltă precizie „hit-to-kill” în care racheta explodează la impact, mai degrabă decât în vecinătatea unui proiectil inamic.

Un soldat german operează o antenă radar din sistemul Patriot.

O baterie Patriot constă dintr-un convoi întreg care include vehicule radar și stație de control, precum și un camion „centrală electrică” echipat cu generatoare și stație de lansare a rachetelor. Aproximativ 90 de persoane sunt necesare pentru a opera o baterie, dar odată instalat, un sistem Patriot poate funcționa cu un echipaj de bază format din trei persoane.

Un ofițer al forțelor aeriene grecești operează radarul unui sistem Patriot lângă Atena în 2004.

Arma a fost prezentată drept „standardul de aur” pentru apărarea aeriană, dar formatul său anterior a suferit eșecuri catastrofale în luptă.

În 2018, sistemul Patriot a fost filmat în timpul unui atac cu rachete al rebelilor huți asupra Riadului, din Arabia Saudită. Una dintre acele rachete Patriot s -a curbat din țintă și s-a izbit într-o zonă civilă la câteva secunde după lansare.

În 1991, în timpul Războiului din Golf, o eroare a softului a permis ca o baterie de rachete Patriot să nu detecteze o rachetă Scud irakiană care se îndrepta spre o bază militară americană, tot în Arabia Saudită. Douăzeci și opt de soldați americani au fost uciși atunci.

Un soldat american inspectează un lansator de rachete Patriot lângă Varșovia în 2015.

Ucraina a cerut de multă vreme furnizarea de sisteme Patriot pentru a-și consolida apărarea antirachetă, care includ sisteme proiectate de sovietici, precum și vechi rachete de apărare antiaeriană HAWK ale SUA.

Dar unii experți spun că impactul în lumea reală al sistemului Patriot va fi limitat datorită „domului” de protecție relativ mic pe care îl oferă și a costului său ridicat de aproximativ 4 milioane de dolari pe rachetă.

Se estimează că dronele „sinucigașe” de fabricație iraniană pe care Rusia le-a lansat în orașele ucrainene costă între 20.000 și 50.000 de dolari fiecare.

O rachetă falsă Patriot PAC-3 este expusă la o bază aeriană japoneză în 2019.

Un oficial militar familiarizat cu sistemul Patriot a declarat pentru Time că o singură baterie ar putea proteja o singură instalație, cum ar fi o bază militară sau o suburbie a unui oraș, dar nu o întreagă metropolă precum Kievul.

Oficialul a mai spus că o singură baterie Patriot „nu va schimba cursul războiului”.

Un alt expert a declarat pentru CNN că sistemul ar putea fi folosit selectiv pentru a urmări arme puternice rusești - cum ar fi rachetele de croazieră Kalibr - eliberând astfel alte apărări aeriene, mai puțin costisitoare, pentru a viza drone de atac mai mici.

Soldații americani stau lângă o componentă radar a unei baterii de rachete Patriot în Israel în 2012.

Nu se știe când va fi dislocată bateria Patriot în Ucraina. Operatorii vor fi instruiți pentru utilizarea armei în Germania, un proces care durează de obicei luni de zile.

Kremlinul a reacționat la rapoartele anterioare conform cărora arma va fi furnizată Ucrainei spunând că sistemul Patriot va fi o țintă „determinată” pentru Rusia, odată instalată în interiorul Ucrainei.