Ce primește UDMR, după ce a votat Codul Penal cot la cot cu PSD

Liderii UDMR și PSD

13 deputați ai UDMR au votat în favoarea modificărilor făcute la Codul Penal și la Codul de Procedură Penală, după ce au negociat cu PSD în favoarea unei Ordonanțe de urgență care vizează drepturile lingvistice ale minorităților.

Astfel parlamentarii maghiari, alături de cei ai minorităților și alți neafiliați au fost de acord cu modificările juridice în favoarea relaxării pedepselor pentru corupție, ajutând PSD să aibă o majoritate calificată. Potrivit unor surse demne de încredere, în schimb, PSD va trece Ordonanța de Urgență privind Codul Administrativ, care prevede între altele obligativitatea folosirii limbii materne în serviciile deconcentrate și la nivelul autorităților locale, în localitățile în care o minoritate are peste 20% din totalul populației Parțial aceste prevederi se află deja în vigoare.

UDMR a criticat inițial poiectul Codului Administrativ pentru că duce la o centralizare și mai mare. În plus, anul trecut Uniunea s-a pronunțat împotriva promovării acestui Cod prin Ordonanață de Urgență, cu toate că și atunci apărea apărea obligativitatea folosirii limbii materne în instituțiile prefectului și serviciile publice deconcentrate ale ministerelor, în toate locurile în care cel puțin 20% din populație are altă limbă maternă decât cea română. Codul Administrativ prevede în plus față de legislația existentă folosirea limbii maghiare, de pildă, în orașele în care există comunități consistente în toate serviciile deconcentrate, care reprezintă extensii directe ale executivului, cum ar fi Agenția Națională pentru Administrare Fiscală, pentru Protecția Consumatorului, Protecția Mediului sau pentru Plăți și Inspecție Socială, ori Agenția Sanitară-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor etc.

Modificările la Codul Penal au fost adoptate cu 180 de voturi pentru și 81 împotrivă, iar cele la Codul de Procedură Penală cu 181 pentru și 83 împotrivă.

Toți cei 13 deputați UDMR prezenți ( în total sunt 21 deputați) au votat în favoarea Codului penal și de procedură penală.

Un singur deputat PSD a votat împotriva modificărilor la Codul de Procedură Penală, însă la Codul Penal a votat pentru. Este vorba despre vicepreședintele PSD Brăila, Nicu Niță. Deputații UDMR au votat toți în favoarea modificărilor.

Deputații PNL, USR și PMP au anunțat că vor să conteste la CCR modificările.