Prognoza economică de vară redactată de Comisia Europeană estimează că România se va confrunta cu o scădere economică de 6% pentru anul curent, dar va reveni pe o creștere de 4% în 2021.
Inflația în România ar urma să atingă 2,5% în acest an și 2,8% anul viitor.
„Economia UE se va confrunta anul acesta cu o recesiune profundă ca urmare a pandemiei produse de coronavirus, în pofida răspunsului politic rapid și cuprinzător la nivel UE și la nivel național. Din cauza faptului că eliminarea restricțiilor de deplasare a persoanelor are loc mai lent decât s-a estimat în previziunile noastre din primăvară, impactul asupra activității economice în 2020 va fi mai semnificativ decât s-a anticipat. Potrivit previziunilor economice din vara anului 2020, România va înregistra o contracție de 6% din PIB în 2020 și o creștere de 4% în 2021”, potrivit unui comunicat al Comisiei Europene.
Comisia Europeană a anunțat că Zona Euro se va confrunta cu o contracție economică record de 8,7% în acest an, urmată de o creștere de doar 6,1% în 2021. La începutul lunii mai, executivul european estima o contracție de 7,7%, cu o revenire de 6,3%, anul viitor.
Îți mai recomandăm Comisia Europeană estimează o recesiune mai adâncă și o revenire mai lentă pentru Zona EuroImpactul pandemiei asupra activității economice era deja considerabil în primul trimestru al anului 2020, cu toate că majoritatea statelor membre au început să introducă restricții de deplasare a persoanelor abia la jumătatea lunii martie.
Cu toate acestea, datele preliminare pentru mai și iunie sugerează că este posibil ca perioada cea mai grea să fi trecut. Conform estimărilor, redresarea va începe să producă efecte în a doua jumătate a anului, deși aceasta va rămâne incompletă și inegală de la un stat membru la altul.
Șocul produs de pandemie asupra economiei UE este simetric în condițiile în care pandemia a afectat toate statele membre. Cu toate acestea, se preconizează că atât scăderea producției în 2020, cât și intensitatea relansării economice în 2021 vor varia foarte mult.
„Coronavirusul a secerat viața a mai mult de jumătate de milion de oameni pe mapamond, o cifră care crește pe zi ce trece - în unele părți ale lumii într-un ritm alarmant. Previziunile în discuție indică efectele economice devastatoare ale acestei pandemii. Răspunsul politic pe teritoriul întregii Europe a contribuit la atenuarea șocului pentru cetățenii noștri, însă această situație continuă să creeze tot mai multe divergențe, inegalități și o insecuritate crescândă. Iată de ce este atât de important să ajungem la un acord rapid cu privire la planul de redresare propus de Comisie – pentru a le insufla economiilor noastre mai multă încredere și a le asigura o finanțare suplimentară în acest moment critic”, a declarat Paolo Gentiloni, comisarul european pentru economie, potrivit comunicatului.
Aceste previziuni se bazează pe o serie de ipoteze tehnice referitoare la evoluția cursurilor de schimb, a ratelor dobânzilor și a prețurilor produselor de bază, întemeiate pe informațiile disponibile până la data de 26 iunie.
Îți mai recomandăm Programul de relansare economică, criticat din toate partile: Nu e realist fără o rată mare de absorbție a banilor europeni