Europa Liberă a discutat cu ministrul Educației, Monica Anisie, șeful DSU, Raed Arafat, și cu președintele Societății Române de Microbiologie, Alexandru Rafila, despre posibilele decizii în privința acestor unități care funcționează în regim privat și care au fost închise odată cu școlile.
În România, există programul „școală după școală”, coordonat de Ministerul Educației, dar în același timp funcționează și centre private de tip after school. Aici, copiii pot petrece până la șapte ore pe zi, interval în care primesc o masa caldă și desfășoară diverse activități. Unitățile private de tip after school sunt însă independente de o decizie a Ministerului Educației.
Monica Anisie a declarat pentru Europa Liberă că recomandarea sa este ca toate acțiunile să aibă în vedere „sănătatea copiilor”.
„Există programul școală după școală în cadrul unităților de învățământ de stat, program care este închis tocmai pentru că sunt suspendate cursurile. După momentul încetării stării de urgență, Comitetul Național pentru Situații speciale de urgență va lua o decizie în privința after-school-urilor private. Ministerul Educație nu poate, la momentul acesta sau după ce încetează starea de urgență, să ia o decizie referitoare la after-school-uri. Ele nu sunt unități de învățământ”, a precizat ministrul Educației.
Cu toate acestea, Monica Anisie consideră că decizia Comitetului Național pentru Situații de Urgență va ține cont de faptul că școlile și grădinițele de stat s-au închis.
„Trebuie să gândim foarte bine măsurile pentru prevenirea și combaterea îmbolnăvirilor. Noi trebuie să ne gândim la sănătatea și siguranța copiilor. Și părinții, la fel. Nu pot să fac o recomandare decât în sensul că trebuie să ne gândim la sănătatea copiilor”, a spus ministrul Educației.
Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, subliniază că o decizie va fi luată după ce se va discuta cu specialiștii în epidemiologie.
„Nu pot să vă spun acum, toate aceste lucruri urmează să fie clarificate în perioada următoare. Sunt specialiști în epidemiologie care lucrează pe acest aspect. Ideea de a nu trimite copiii la școli este să nu meargă să se amestece și să se întoarcă acasă, să nu ia virusul”, a afirmat Raed Arafat pentru Europa Liberă.
Președintele Societății Române de Microbiologie, Alexandru Rafila, susține că unitățile de tip after school trebuie să aibă același regim ca școlile și grădinițele în perioada următoare. Profesorul Rafila crede că nu se poate aplica un dublu standard.
„Este același pericol ca și la școli, pentru că este același principiu de funcționare: este vorba de copii într-un spațiu limitat, care interacționează între ei, care se joacă. Mai mult, la after school sunt copii de vârste diferite și interacționează. Nu poți să ai două tipuri de standarde: unul pentru școli și altul pentru after school. After school este și o formă de educație, nu este doar o formă de cazare a copilului până termină părintele programul de muncă. Părerea că nu pot să fie tratate în mod diferit. Trebuie să găsim o soluție care să evite transmiterea bolii, copiii se pot îmbolnăvi unul de la altul și apoi se duc la domiciliu către părinți”, a fost poziția lui Alexandru Rafila.
Surse guvernamentale au precizat pentru Europa Liberă că, cel mai probabil, se va decide ca unitățile de tip after school să aibă același regim cu școlile și grădinițele și după data de 15 mai, chiar dacă acestea vor înregistra pierderi din punct de vedere economic.
Îți mai recomandăm Peste 200 de muncitori români infectați cu coronavirus într-un abator din Germania