Dozele din vaccinul AstraZeneca vor fi inlocuite cu unele de la vaccinul de la Johnson& Johnson. Coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, a declarat că acest lucru se va întâmpla pentru că în centrele cu vaccin de la AstraZeneca ritmul de vaccinare a scăzut. Acesta a declarat că până pe data de 20 aprilie se vor deschide ultimele cabinete de vaccinare şi că oamenii care au aşteptat câteva săptămâni în lista de aşteptare şi nu au fost notificaţi erau înscrişi la centre inactive.
Gheorghiță a mai precizat că a scăzut disponibilitatea de vaccinare cu AstraZeneca, săptămâna respectiv fiind programate aproximativ trei mii de persoane pentru prima doză şi aproximativ opt mii de persoane cu cea de-a două doză a acestui vaccin.
Valeriu Gheorghiţă a fost întrebat duminică, la Digi 24 de ce nu pot vedea oamenii timpul de aşteptare în platforma de vaccinare în condiţiile era promis să se întâmple acest lucru din 10 aprilie.
„Chiar în aceste zile s-a lucrat foarte mult la două aspecte importante, pe de o parte operaţionalizare a peste 170 de cabinete noi de vaccinare, 144 cu vaccin de la Pfizer şi aproximativ 30 cu AstraZeneca lucruri care de la sine scad timpul de aşteptare pe listă. Au început notificările, în ultimele 24 de ore pot să vă spun că au fost peste 97.000 de notificări şi peste 70.000 de persoane programate doar în 24 de ore tocmai de aceea prioritatea a fost în momentul de faţă operaţionalizarea acestor centre noi, însă în următoarele două, trei zile va fi posibilă această cerinţă operaţională de a afişa numărul de persoane aflate în faţă şi care este ritmul de vaccinare în centrul respectiv.Ne-am dorit să operaţionalizăm toate centrele, să creştem capacitatea de vaccinare pe flux şi ulterior să implementăm această cerinţă”, a declarat Valeriu Gheorghiţă.
Îți mai recomandăm
Cum pot să mă vaccinez cu AstraZeneca când cineva renunță la programareEl a precizat că în prezent la nivel naţional sunt 1.151 de centre de vaccinare, precizând că a scăzut ritmul de vaccinare cu AstraZeneca.
„În momentul de faţă la nivel naţional avem 1.151 de centre din care 792 de centre sunt cu vaccinul de la Pfizer, circa 84 sunt centre care primesc vaccin de la Moderna şi circa 275 sunt centre care primesc vaccin de la AstraZeneca. În perioada următoare vor fi deschise toate centrele de la nivel naţional care au fost pregătite prin alocarea suplimentară de vaccinuri de la Pfizer şi respectiv de la Moderna, iar pe centrele cu AstraZeneca în care ritmul de vaccinare a scăzut substanţial, vom aloca foarte probabil vaccin de la Johnson& Johnson. (…) A scăzut destul de mult. Săptămâna viitoare sunt aproximativ 2-3.000 de persoane la prima doză la care se adaugă circa 7 - 8.000 de persoane care sunt la a doua doză, din 14 aprilie încep rapelurile pentru AstraZeneca”, a explicat coordonatorul campaniei de vaccinare.
Îți mai recomandăm Rămânem cu dozele de AstraZeneca nefolosite? | Specialiști: Vaccinurile s-au dovedit a fi sigureAcesta a explicat şi care a fost motivul pentru care unii oameni au aşteptat câteva săptămâni în lista de aşteptare, fără a fi notificaţi, aceştia înscriindu-se la centre care nu erau operaţionale şi care au devenit din această lună.
„Nu au fost operaţionalizate toate centrele. Centrul respectiv nu a funcţionat, nu a fost un centru activ însă noi le-am deschis pe toate din 15 martie chiar dacă nu erau active petru a da posibilitatea persoanelor să ocupe un loc din lista de aşteptare şi în momentul în care respectivul centru va primi vacccin, se va activa, atunci persoanele vor fi notificate cu prioritate şi am decis acest lucrtu pentru a reduce din acel turism de vaccinare pentru că erau centre în proximitatea localităţii de domiciliu şi atunci era mai comod pentru o persoană să se înscrie pentru acel centru chiar dacă nu era activ. Din aprilie toate vor fi operaţionalizate, cel mai târziu pe 20 se vor deschide ultimele cabinete”, a explicat Valeriu Gheorghiţă.
Coordonatorul campaniei de vaccinare a menţionat că România are disponibile 750.000 de doze de vaccin AstraZeneca.