Biserica Ortodoxă Română e asociată uneori cu „suspiciunea de misoginism”, spune purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, Vasile Bănescu, explicând însă că BOR e deschisă spre exterior și că în Patriarhie „lucrează foarte multe femei”. Fără să intre în detalii, Vasile Bănescu ne-a spus că „nu există sector al instituției în care să nu fie angajate femei”, unele ar putea să fie chiar laice, dar nu există încă o astfel de statistică.
Practic, cea mai înaltă funție ocupată de o femeie în Patriarhia BOR este cea de șefă a Departamentului Resurse Umane, după cum ne-a lăsat să înțelegem, purtătorul de cuvânt al aceste instituții.
Prin comparație, Papa Francisc a numit-o recent în funcția de subsecretar la Secția de relații internaționale pe Francesca Di Giovanni, o italiancă laică, specialistă în drepturile omului și drept international. Di Giovanni supervizează relaţiile multilaterale ale Vaticanului și se subordonează cardinalului Pietro Parolin, care este șeful diplomației.
În România, de relațiile externe ale Bisericii Ortodoxe se ocupă Mitropolitul Nifon, arhiepiscop al Târgoviștei, care și-a petrecut în perioada ceaușistă aproape un deceniu, în afara țării, la studii sau în funcții alese cu grijă de reprezentanții Patriarhiei.
Biserica Ortodoxă Română nu ține să se adapteze prea mult lumii secolului 21, cu toate că managementul Patriarhului Daniel este liberal și orientat spre piață, iar comunicarea BOR se face în aceeași măsură pe canale tradiționale și prin cele virtuale. De la venirea lui Daniel în fruntea BOR unele lucruri s-au schimbat, iar altele au devenit mai sofisticate, inclusiv implicarea Bisericii în politică și în evenimentele majore.
După eșecul referendum-ului pentru familia tradițională, prin care PSD și PNL, susținute de toate bisericile au încercat să interzică prin Constituție căsătoria între persoane de același sex, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei a declarant că nu se pune problema unor „schimbări” sau reforme la nivelul BOR.
Vasile Bănescu susține însă că „deschiderea” Bisericii „ține de firescu lucrurilor”. Nu e clar deocamdată în ce sens va fi făcută această „deschidere”, dar e puțin probabil să fie acceptate femei în funcții de vârf ale ierarhiei Patriarhiei. Totuși, purtătorul de cuvânt al BOR a subliniat că nu există nicio discriminare „când este vorba despre clerul Bisericii si despre ierarhia sacramentală a acesteia”.
O cercetare făcută anul trecut de INSCOP la comanda Fundatiei Konrad Adenauer arată că românii au cea mai mare încredere în Armată (64%) și Biserică (54%).