Cei 28 de sfătuitori ai lui Ciolacu. Premierul cere economii la buget, însă cancelaria sa e de neatins

Premierul și cei doi vicepremieri nu renunță la aparatul propriu în numele economiei la buget.

Premierul Marcel Ciolacu are o cancelarie cu 28 de angajați. Dacă în fiecare zi ar sta de vorbă doar zece minute cu fiecare, ar avea nevoie de cinci ore doar pentru consultări cu cei mai apropiați sfătuitori. Deși a promis un guvern mai „suplu”, Ciolacu are un aparat administativ la fel de numeros ca al predecesorului său, Nicolae Ciucă.

Guvernul negociază un mega-pachet de măsuri fiscale și creșteri de taxe și impozite pentru a acoperi deficitul din bugetul de stat, care a ajuns la 37,21 de miliarde de lei în primele șase luni ale anului. Măsurile ar urma să fie aplicate fie de la 1 august, fie de la 1 septembrie.

În pachet sunt incluse creșteri de taxe, noi impozite pentru mediul privat, supraimpozitarea veniturilor care depășesc salariul președintelui și creșterea TVA pentru produse alimentare.

Undeva în lista de măsuri propuse apare desființarea a 200.000 de posturi neocupate la stat. Niciun cuvânt, însă, despre actualul aparat administrativ uriaș pe care statul îl susține lună de lună.

Cheltuielile de personal în primele șase luni din 2023 au însumat 63,08 miliarde de lei, în creştere cu 8,1% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent, conform Ministerului de Finanțe.

Iar premierul Marcel Ciolacu e primul care confirmă că nu are de gând să renunțe la angajații din subordinea sa directă.

Mai mult, din cele peste 200 de secretari de stat despre care Europa Liberă a scris acum câteva luni, puțini au ieșit din sistem. Unii la cerere, alții eliberați din funcții și mai toți înlocuiți deja prin numiri noi.

Teoretic, din aparatul guvernamental au dispărut doar aparatele proprii ale miniștrilor rămași fără portofolii:

  • din echipa care îl va sfătui pe premier fac parte mulți consilieri de carieră, un medic, un sindicalist, jurnaliști, sportivi, ONG-iști, dar și apropiați ai săi. Cum ar fi nașa copilului său și soția bunului său prieten, Lucian Romașcanu, care e chiar șefa cabinetului prim-ministrului;
  • și în echipele vicepremierilor sau ale noilor miniștri au intrat oameni abonați la funcții la stat și care au trecut dintr-o poziție administrativă în alta, după cum a fost nevoie;
  • mișcările din eșalonul doi, cel al secretarilor și consilierilor de stat, au început imediat după ce noul Executiv a depus jurământul. Eliberări din funcție ale fostei echipe, numiri de noi oameni. Iar procesul continuă;
  • primele plecări au fost cele ale secretarilor și consilierilor de stat de la UDMR care, după ieșirea de la guvernare, au cerut eliberarea din funcție. Apoi, cei numiți de Coaliție, dar la care conducerea ministerelor s-a schimbat după rotativă.

Septimius Pârvu, expert în bună guvernare la Expert Forum, consideră că tot acest aparat guvernamental din subordinea decidenților este, de fapt, o clientelă politică. E un mod de a răsplăti oamenii fideli.

„Vorbim de un trend în a răsplăti niște oameni cu funcții călduțe, bine plătite. Toate ministerele au crescut în ultimii ani artificial. Sunt posturi create artificial. Și care s-au înmulțit după orice schimbare de guvern”, explică Septimius Pârvu.

Iar supradimensionarea sistemului pleacă chiar de la modul în care e format guvernul, cum se stabilesc ministerele.

„E greu de dat o cifră, cât de numeros ar trebui să fie acest aparat guvernamental. Trebuie determinate în primul rând nevoile și angajații specialiști, nu oameni pe ochi frumoși. În acest moment nu criteriul de necesitate e prioritar. Numărul de ministere a crescut, constant, de asemenea artificial. Mă refer de exemplu la cum a apărut ministerul Familiei”, consideră Septimius Sever.

Soția purtătorului de cuvânt al PSD, șefa de cabinet a premierului Ciolacu

Cabinetul Ciolacu are cinci secretari de stat, 16 consilieri de stat și șase sfătuitori onorifici.

Dacă înainte de a prelua conducerea guvernului, Marcel Ciolacu anunța că are mandat de la partid pentru reducerea aparatului administrativ, noul prim-ministru are deja o cancelarie în care lucrează 28 de persoane, cu doar una mai puțin decât predecesorul său.

Director de cabinet al prim-ministrului, cu rang de secretar de stat, a fost numită Gabriela-Otilia Romașcanu. Marcel Ciolacu a desemnat practic în această funcție-cheie un om apropiat.

Pe nașa copilului și soția bunului prieten, Lucian Romașcanu, fost ministru al Culturii. Romașcanu este acum purtător de cuvânt al PSD și lider al senatorilor social-democrați.

Cariera sa este strâns legată de ascensiunea lui Marcel Ciolacu. Într-un interviu anterior pentru Europa Liberă, Romașcanu nu a ascuns relația bună cu premierul și faptul că îi datorează funcțiile pe care le-a deținut până acum.

Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD și liderul senatorilor social-democrați. Cariera sa este strâns legată de ascensiunea lui Marcel Ciolacu. Într-un interviu anterior pentru Europa Liberă, Romașcanu nu a ascuns relația bună cu premierul și faptul că îi datorează funcțiile pe care le-a deținut până acum.

Și cariera doamnei Romașcanu e strâns legată de cea a actualului premier. Nu are un CV public, așa că ne-am ghidat după declarațiile de avere/interese depuse de-a lungul anilor.

Prima declarație de avere depusă de doamna Romașcanu este din 2015: consilier parlamentar la cabinetul deputatului Marcel Ciolacu.

În paralel mai lucra și la două firme private. La una era director de evenimente, la cealaltă, director de marketing.

În prima declarație de avere depusă de Otilia Romașcanu apare funcția de consilier parlamentar.

După intrarea soțului în politica mare, mai exact la conducerea Ministerului Culturii, Otilia Romașcanu a renunțat la posturile din firme și s-a dedicat meseriei de consilier la Camera Deputaților, la secretariatul general al Guvernului și la Ministerul Apărării Naționale.

A fost numită și în consiliile de administrație de la TeleTrans SA și Administrația Port Dunărea Maritimă.

Familia Romașcanu are o casă de 216 mp în Mogoșoaia, două mașini și bijuterii de 15.000 de euro.

Anul trecut, cei doi au câștigat, împreună, 230.000 de lei (46.000 de euro). Ceea ce înseamnă un venit lunar al familiei de 3.833 de euro.

Un apropiat al lui Ion Iliescu, readus în echipa guvernamentală

O decizie care a surprins opinia publică este numirea în funcția de consilier de stat la cancelaria prim-ministru a lui Victor Opaschi.

Cariera lui Opaschi a început în anii comunismului, când a fost cercetător științific la Institutul de Științe Politice și apoi profesor la Liceul „George Enescu”.

După Revoluție, în 1990, a fost numit consilier la Ministerul Cultelor și consilier prezidențial al lui Ion Iliescu. I-a dedicat acestuia și o carte, publicată în 2013.

După câteva funcții de reprezentare, în 2013 a fost desemnat secretar de stat la Secretariatul de Stat pentru Culte, poziție în care a rămas timp de aproape un deceniu.

Un apropiat al lui Ion Iliescu, Victor Opaschi a revenit în guvern în calitate de consilier de stat în cabinetul lui Marcel Ciolacu.

În 2022, s-a retras din funcție, la solicitarea prim-ministrului Nicolae Ciucă, după ce schimbarea acestuia fusese cerută de BOR, după cum a relatat presa la acel moment.

Și tot presa a scos la iveală legături mult prea apropiate ale lui Opaschi cu Rusia. Hotnews.ro a scris, în 2017, că unul dintre contributorii platformei Sputnik.ro, Bogdan Duca, era angajat consilier al lui Opaschi, la Secretariatul pentru Culte.

Numele lui Opaschi apare și într-un raport al Departamentului de Stat privind libertatea religioasă în România, pentru anul 2019.

Mențiunea face referire la un incident petrecut la Constanța, când adjunctul ambasadorului SUA la București, Abigail Rupp, a fost coborâtă de pe scena unui eveniment dedicat nașterii profetului Mahomed de către consulul general al Turciei la Constanța, Sulhi Turan. Victor Opaschi nu a intervenit. Nici alți oficiali prezenți.

„În data de 18 noiembrie, diplomaţi turci au întrerupt un eveniment religios organizat de comunitatea musulmană locală, întrerupând un vorbitor invitat şi împiedicându-l să îşi susţină alocuţiune pregătită. Liderii comunităţii musulmane au declarat că reprezentanţii guvernamentali prezenţi la eveniment nu au făcut nimic pentru a le apăra dreptul de a organiza evenimente aşa cum crede comunitatea de cuviinţă, însă nu au luat nicio măsură în urma incidentului. Potrivit membrilor comunităţii evreieşti şi altor observatori, sprijinul financial neadecvat oferit de autorităţi, în principal sub formă de salarii pentru imami, a făcut comunitatea musulmană vulnerabilă la radicalizare şi influenţe exterioare din partea unor ţări precum Turcia, Rusia şi Arabia Saudită”, se menționează în raport.

Prezentator la TVR în echipa lui Marcel Ciolacu

  • Mihai Constantin, secretar de stat, purtător de cuvânt.

Nu are un CV public, dar conform paginii sale de LinkedIn, Mihai Constantin lucrează de 20 de ani în TVR.

În paralel deține o firmă de training media și a lucrat timp de cinci ani ca director executiv la Asociația Operatorilor Mobili din România. Nu a depus, încă, declarațiile de avere și interese.

Acum purtător de cuvânt al Guvernului României, Mihai Constantin a prezentat principalul jurnal al TVR.

  • Alexandru-Mihai Ghigiu - șef al cancelariei prim-ministrului Marcel Ciolacu.

Specializat în administrație, la SNSPA, cu master și doctorat în domeniu, și multe cursuri de specializare în afara țării, Alexandru Ghighiu a intrat de foarte tânăr în contact cu lumea politică.

A fost numit, în 2012, la doar 24 de ani, consilier în ministerul Educației, condus atunci de Ecaterina Andronescu, unde a rămas până în 2014, când aceasta a plecat din funcție.

S-a dedicat o perioadă exclusiv activității didactice, la SNSPA. A revenit consilier în același minister al Educației, în 2016, pentru câteva luni, iar în Guvernul condus de Mihai Tudose a fost secretar de stat pentru scurt timp.

În 2018 a fost numit prorector la SNSPA, funcție din care s-a suspendat în 2022, când a primit conducerea Institutului Național de Administrație.

A fost președinte al PSD, organizația de tineret. În 2022, a câștigat peste 310.000 de lei (62.000 de euro) de la SNSPA și INA.

Marcel Ciolacu și șeful cancelariei sale, Mihai Ghigiu, înainte de o ședință de guvern.

  • Dragoș Mihai Hotea, secretar de stat, coordonator al Comitetului interministerial pentru monitorizarea implementării Strategiei naționale pentru prevenirea și combaterea antisemitismului, xenofobiei, radicalizării și discursului instigator la ură, aferentă perioadei 2021-2023

Nici Dragoș Mihai Hotea nu are un CV public. Putem urmări traseul său prin instituțiile publice după declarațiile de avere și interese depuse.

În 2010, figura ca atașat la Direcția Asia Pacific în MAE, apoi a fost secretar gradul III, consilier, iar din 2015 director adjunct în același minister.

În 2017 apare ca director de cabinet al ministrului de Externe, apoi consilier și din nou director de direcție.

Pentru cadrele de partid se găsește mereu o funcție. Fost ministru, acum consilier

  • Florin Spătaru, consilier de stat

Fost ministru al Economiei în guvernul Ciucă, Florin Spătaru are un parcurs profesional deosebit. Are două licențe, în contabilitate și nave, plus un curs la London Business School.

A fost în conducerea a două șantiere navale mari, Damen Galaţi şi Mangalia și se bucură de susținerea organizației PSD Galați.

Florin Spătaru și soția sa dețin două case în Galați, mai multe terenuri, bijuterii de 15.000 de euro și obiecte de artă de 20.000 de euro.

Florin Spătaru, fost ministru al Economiei în Guvernul Ciucă

Specialiștii din guvernul Ciolacu

  • Ruxandra Ivan, consilier de stat

Este conf. univ. dr. la Facultatea de Științe Politice a Universității din București, la Departamentul de Guvernare Comparată și Studii Europene.

Are un doctorat în științe politice la Universitatea Liberă din Bruxelles, obținut în anul 2007, urmat de un stagiu post-doctoral la Academia Română, filiala Iași.

A mai lucrat ca expert la Institutul pentru Investigarea Crimelor Comunismului din România (2007), cercetător la Institutul Diplomatic Român (2008-2015).

Nu este la prima colaborare cu Executivul. A fost consilier la cancelaria prim-ministrului și la cabinetul Secretarului de Stat pentru Centenar, în mandatul lui Dacian Cioloș și consilier în Ministerul Afacerilor Externe, în cabinetul lui Lazăr Comănescu.

  • Nicolae Comănescu, consilier de stat

Lucrează în Ministerul de Externe din 2002 și cea mai importantă poziție a sa a fost de ambsador al României în Iordania.

Între 2012 și 2014 a fost directorul general al cancelariei președintelui Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, unde a îndeplinit și rolul de consilier pentru relații externe.

Și soția sa lucrează tot în MAE. A fost consilier diplomatic la misiunea permanentă a României pe lângă ONU, iar acum este director în cadrul ministerului.

Familia Comănescu are o casă de vacanță la Târgoviște, o casă de locuit și un apartament în București și unul în Brașov, bijuterii de 17.000 de dolari, dar și datorii de 500.000 de euro și aproape 200.000 de lei. Cei doi au câștigat împreună, anul trecut, aproape 240.000 de lei (48.000 de euro).

Victoria Stoiciu a lucrat pentru Fundația Friedrich Ebert România.

  • Victoria Stoiciu, consilier de stat

Licențiată la SNSPA și cu un doctorat în științe politice la Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj, Victoria Stoiciu a avut mai multe colaborări cu presa de-a lungul anilor și a lucrat pentru instituții de cercetare din afara țării.

La cancelaria prim-ministrului a ajuns de la Fundația Friedrich Ebert România.

  • Carmen Orban, consilier de stat

Manager al Grupului Monza România și fost director al Institutului Fundeni, Carmen Orban a venit în echipa premierului Marcel Ciolacu.

La numirea sa în funcție, G4media.ro a scris despre o donație de 80.000 de dolari pe care Carmen Orban a primit-o de la fiica unui român condamnat de FBI.

Mai exact, de la Raluca Simona Turiceanu, una dintre fiicele lui Dumitru Martin, un controversat om de afaceri din Constanța, membru al „Grupului Polaris”.

Carmen Orban a explicat jurnaliștilor de la G4media.ro că e vorba de un gest de prietenie într-o perioadă în care avea dificultăți.

Nu a depus încă o declarație de avere la numirea în funcție. În cea mai recentă, din 2019, familia Orban figurează cu trei terenuri intravilane la Mogoșoaia și unul la Râșnov, un apartament în București și unul de 205mp în Mogoșoaia.

Deține bijuterii de 90.000 de euro, tablouri de 70.000 de euro și obiecte de mobilier în valoare de 70.000 de euro.

Pe lângă donația de 80.000 de dolari menționată anterior, în declarația din 2019 mai apare o altă donație de 49.000 de euro, din vânzarea unui apartament, de la Șerbănoiu Panait și Elena.

  • Minel Ivașcu, consilier de stat

De profesie inginer, Ivașcu a profesat din 1988 și până în 2005 la IIRUC SA. După Revoluție a intrat în mișcarea sindicală unde a trecut prin toate treptele ierarhice până la vicepreședinte al Blocului Național Sindical.

A fost membru al Consiliului Economic şi Social din Romania între 2002 – 2010 și al Comitetului Economic şi Social European CESE 2007-2020.

Are o casă la Balotești și un apartament în București, depozite bancare de aproape 47.000 de euro și 100.000 de lei.

A împrumutat BNS cu 32.000 de lei. În 2022, a câștigat de la sindicate peste 120.000 de lei.

  • Andrei-Ion Ungar, consilier de stat

Nu există un CV public al lui Andrei Ion Ungar. Prima sa declarație de avere a fost depusă în 2013, ca director de cabinet în Secretariatul de Stat pentru Culte, condus de Victor Opaschi. A plecat din această funcție în 2022, odată cu șeful său.

După Secretariatul de Stat pentru Culte, Andrei Ion Ungar a fost numit, în martie 2023, consilier parlamentar.

Familia Ungar nu are proprietăți, nici conturi în bancă sau datorii. Au în posesie doar două autovehicule, un Porche din 2014 și un Land Rover din 2013.

Andrei Ion Ungar este acționar în trei firme: Vial Pure Concept SRL, Vestun SRL și Mac real Experience SRL

  • Mihaiela Frăsineanu, consilier de stat

Licențiată și cu un doctorat în Geografie, Mihaiela Frăsineanu a lucrat mulți ani în Ministerul Mediului.

A mai fost consilier de stat în cabinetul lui Mihai Tudose, iar la Cancelaria actualului prim-ministru a ajuns din funcția de secretar general adjunct la Ministerul Mediului.

Soțul său lucrează la Direcția pentru Cultură a municipiului București.

  • Eugen Constantin, consilier de stat

Licențiat și cu un master în Jurnalism, Eugen Constantin este expertul pe comunicare al lui Marcel Ciolacu.

După o perioadă în care a profesat ca jurnalist la Realitatea și NewsIn, din 2012 a schimbat tabăra și s-a lansat în consultarea politicienilor.

A fost consilierul media al lui Valeriu Zgonea pe când acesta din urmă era președintele Camerei Deputaților.

Între 2015-2017, a fost director al Secretariatului General al Camerei Deputaților, apoi consilier special al Camerei Deputaților, director al cancelariei lui Marcel Ciolacu, în mandatul acestuia din urmă de președinte al Camerei Deputaților și consilier special al PSD.

Din funcția de director al Cancelariei Președintelui Camerei Deputaților a câștigat, în 2022, 115.000 de lei (23.000 de euro).

Soția sa, angajată la ANRE, a avut anul trecut un venit de 122.307 lei (24.460 de euro).

  • Ovidiu Nicolae Gheorghe, consilier de stat

Absolvent al Facultății de Drept Hyperion din București, în 2001, se angajează un an mai târziu consilier la Ministerul Educației.

Din 2003 și până în 2021 este director general al Patronatului Viei și Vinului.

Din 2022 face parte din Comitetul Economic și Social, până la numirea la cabinetul lui Marcel Ciolacu.

În paralel, între 2017 și iulie 2023, a fost președinte al Asociației Companiilor de Distribuție de Bunuri din România. Nu a depus declarații de avere și interese.

Premierul Ciolacu a lăsat loc și pentru oamenii altor lideri marcanți din PSD

  • Dumitru Daniel Botănoiu, consilier de stat

De profesie inginer agronom, Botănoiu a lucrat în Ministerul Agriculturii între 2001 și 2005 și între 2012 și 2019, când a fost secretar de stat.

A fost președinte al Asociației Fermierilor din România și al Asociației Generale a Producătorilor Agricoli.

La numirea sa în funcția de consilier de stat la cancelaria prim-ministrului i-a mulțumit public pentru sprijin lui Paul Stănescu.

Soția sa, Rucsandra Botănoiu, lucrează la DSV București.

Cei doi au un apartament în București și o casă de vacanță la Sinaia de 160mp. În conturi, familia a adunat 83.000 de euro și 180.000 de lei.

Daniel Dumitru Botănoiu a fost președintele Patronatului Viei și Vinului.

  • Victor Negrescu - consilier onorific, europarlamentar PSD;
  • Bogdan Mazuru - consilier onorific. Reprezentant special al Guvernului României pentru promovarea politicilor memoriei și combaterea antisemitismului și a xenofobiei. Diplomat de carieră, a fost ambasador în Franța, Elveția și Austria;
  • Florian Ray Iunius - consilier onorific. Profesor elvețian de origine română, specialist în domeniul ospitalității.

Viceprim-miniștrii nu au publicat echipa completă

Cei doi vicepremieri nu au prezentat echipele pe pagina oficială a Guvernului. Știm însă ce numiri s-au făcut după rotația prim-miniștrilor.

Cea mai neașteptată numire este cea a Mihaelei Ioana Kaitor, noul secretar de stat la cabinetul lui Mircea Neacșu. Mihaela Ioana Kaitor a lucrat timp de mai bine de zece ani cu Kelemen Hunor, liderul UDMR.

Mihaela Kaitor, consilier de stat în cabinetul Marcel Ciolacu, fostă colaboratoare a lui Kelemen Hunor, liderul UDMR.

Absolventă a Universității Româno-Americane, dar și a Colegiului Național de Informații al SRI, a ajuns imediat după absolvire consilier la Ministerul Dezvoltării, în Guvernul Tăriceanu.

Din declarațiile de avere reiese că, în 2008, a fost șef serviciu la Departamentul de Control al Guvernului și consilier în cadrul Cancelariei Prim-Ministrului de la acea dată.

Conform CV-ului oficial, între 2010 și 2015 a lucrat la Ministerul Culturii, ca secretar general.

După plecarea de la Ministerul Culturii, în 2015, a fost o perioadă inspector principal la ANAF, Direcția de Integritate.

Din septembrie 2017 și până în 2021 a fost consilier de management la Societatea Română de Radiodifuziune, iar apoi secretar de stat la cabinetul lui Kelemen Hunor.

A fost și membră în Consiliile de Administrație la mai multe companii deținute de stat: Compania Națională a Imprimeriilor Coresi SA, BTT SA și RADEF România Film.

Soțul său, Sorin Radu Păun, a fost numit în 2022 de Sorin Grindeanu șef al Companiei Naționale Aeroporturi București.

Înainte de numirea la Aeroporturi, Sorin Radu Păun a fost angajat al firmei SAT Reabilitare Reciclare, cu acționar principal Strabag.

După izbucnirea războiului din Ucraina, Strabag și-a publicat acționariatul, din care făcea parte un oligarh rus asupra căruia au fost impuse sancțiuni, Oleg Deripaska.

Mihaela Kaitor nu a depus încă o declarație de avere pentru anul 2023. De altfel, aceasta nu a depus nici anul trecut o declarație de avere, ci doar una de interese.

Cine sunt consilierii și secretarii de stat din aparatul viceprim-miniștrilor

  • Beatrice-Florina Drăghiciu, consilier de stat

Figurează, începând cu 2018, la Ministerul Justiției, consilier al secretarului de stat Marieta Safta, apoi consilier personal al ministrului.

Anul trecut a fost numită director de cabinet la Ministerul Justiției, post în care a câștigat peste 170.000 de lei.

  • Sorinel-Marian Vrăjitoru, consilier de stat

A terminat Liceul de Marină din Constanța și s-a apucat de facultate abia la 8 ani după Bacalaureat, dar nu menționează în CV și la ce instituție de învățământ superior.

Are și o diplomă de master la SNSPA luată după vîrsta de 40 de ani. Până să intre în politică a lucrat la o singură firmă, un SRL al familiei care se ocupa cu agricultura.

A fost mai întâi consilier județean PSD la Călărași, apoi deputat în legislatura 2016-2020.

După alegerile din 2020, a ajuns consilier parlamentar, iar un an mai târziu, secretar de stat la Secretariatul General al Guvernului.

A declarat bijuterii și obiecte de artă de 50.000 de euro.

  • Petre-Florin Manole, secretar de stat

Licențiat în istorie, a activat în ONG-uri care apără drepturile romilor până în 2012 când a câștigat un mandat de consilier local, din partea PSD, la sectorul 5.

A fost consilier personal al ministrului Muncii, între 2013-2015.

În 2016, obține un mandat de deputat și calitatea de membru în Comitetul Director al Consiliului pentru Combaterea Discriminării.

Din 2022 ocupă funcțiile de secretar de stat la SGG și de membru în CA al Poștei Române.

În declarația sa de avere depusă anul acesta, apar două împrumuturi date în nume personal, unul de 700.000 de lei unei persoane fizice și 36.000 de lei, donație către PSD Sector 1.

În 2022, Petre Florin Manole s-a căsătorit și a primit dar la nuntă 185.000 de lei și 50.000 de euro.

Florin Manole, președintele PSD Sector 1, fost deputat PSD

  • Florin Alexandru Gavril, consilier de stat

Este cel mai tânăr consilier de stat din aparatul actualului Guvern.

A reușit să obțină două licențe, în paralel, în drept și în administrație locală. În timpul studiilor superioare a și lucrat la Primăria Botoșani.

Imediat după absolvire, în 2019, ajunge direct la vârful administrației. Este numit consilier al ministrului Tineretului și Sportului, apoi director de cabinet în același minister.

Din 2022, este consilier de stat la SGG. Are un PFA pe numele său cu activitate în agricultură.

  • Victor-Paul Dobre, secretar de stat la cabinetul lui Cătălin Predoiu

Liberal din 1991, Victor Paul Dobre a fost deputat în mai multe legislaturi și a mai trecut prin alte guverne ca secretar de stat sau consilier.

În 2012, pentru câteva luni, a fost ministru delegat pentru Administrație.

Victor Paul Dobre este unul dintre cei 122 de foști parlamentari care au contestat, în anul 2021, în instanță, eliminarea pensiilor speciale, solicitând repunerea în plată a acestora.

Victor Paul Dobre, PNL, secretar de stat în cabinetul lui Cătălin Predoiu. Este un liberal cu vechime și expertiză în administrație

  • Alexandru-Cristian Vasilescu, secretar de stat

De profesie inginer constructor, a lucrat pentru o firmă privată în timpul studiilor. După absolvire a devenit consiler parlamentar la Camera Deputaților și de atunci nu a mai părăsit politicul.

A fost consilier fie în Parlament, fie la diverse ministere.

A trecut și prin Consiliul de Administrație al BTT.

În 2022 s-a căsătorit și a declarat dar de nuntă de 50.000 de euro.

Soția sa lucrează la Curtea de Conturi, cu un venit anul trecut de 95.000 de lei.

În 2022, Alexandru Cristian Vasilescu apare ca membru în Comitetul Interministerial de Finanţări, Garanţii şi Asigurări de la Eximbank, de unde a câștigat 193.000 de lei, membru în Comitetul de Supraveghere al Transelectrica, cu un venit de peste 73.000 de lei, secretar de stat cu un salariu de 105.000 de lei, plus consilier parlamentar cu un venit de 12.000 de lei.

În total, familia Vasilescu a câștigat în 2022, din bani publici, aproape 484.000 de lei (96.800 de euro).

Ce alte numiri a mai făcut Marcel Ciolacu

  • Rela-Nicoleta Ștefănescu, secretar general al Ministerului Investițiilor și Proiectelor, temporar prin detașare

Absolventă de Drept la Universitatea Ecologică și cu un curs la Colegiul Național de Apărare, Rela Nicoleta Ștefănescu a intrat în administrația publică centrală în 2002.

A început la Ministerul Administrației Publice, consilier juridic și a urcat ierahic constant trecând de la un minister la altul - Interne, Dezvoltare, Agricultură, Cultură, Finanțe.

În 2016 a fost numită secretar de stat la cancelaria prim-ministrului Dacian Cioloș. ​

De numele său se leagă și două controverse. În 2012, ministrul Daniel Constantin a acuzat-o pe Rela Nicoleta Ștefănescu, angajată la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, că ar fi trimis ca probă în instanță, în dosarul ICA în care a fost condamnat Dan Voiculescu, un document neaprobat de minister. Ziariștii de la Adevărul au scris că documentul cu pricina diminua sau chiar anula prejudiciul din dosar.

Și tot Rela Nicoleta Ștefănescu a fost acuzată că în 2018, pe când era secretat general la Ministerul Culturii, a semnat pentru un proiect de 1 milion de lei dedicat Centenarului. Libertatea a scris că banii au ajuns la un ONG pentru a realiza trei opere, iar contractul a fost acordat fără licitație.

În 2022, pe lângă funcția de secretar general în Ministerul Finanțelor a mai fost și membră în CA-urile de la Autoritatea Aeronautică Civilă, Fondul de Garantare pentru IMM-uri și Telecomunicații CFR SA. Venituri totale, din bani publici, 300.400 de lei (60.075 euro).

  • Rodica-Maria Picu, secretar general al Agenției Naționale Anti-Doping, temporar prin detașare

Și Rodica Picu a lucrat aproape toată viața doar în administrația publică. Licențiată în Fizică la Universitatea Hyperion și apoi în Administrație Publică la Institutul Bancar Român, Picu a primit la doar 29 de ani Ordinul „Meritul pentru Invăţământ” în grad de Cavaler, de la președintele Traian Băsescu. A trecut și pe la Colegiul Național de Apărare, în 2014, și pe la Institutul Diplomatic Român, în 2016.

Între 2013 și 2017 a fost director în Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici, iar din 2017 este director în Institutului Național de Administrație. În timpul pandemiei a fost numită, temporar, secretar general la Autoritatea Națională pentru Digitalizare.

Soțul său, Daniel Picu, este secretar general al Consiliului Concurenței. Familia Picu a câștigat din bani publici, în 2022, 324.000 de lei (64.810 euro).

  • Constantin Saragea, secretar general al Ministerului Energiei, temporar

Deși lucrează de cel puțin 14 ani în administrația publică, și s-a plimbat prin mai multe ministere, Constantin Saragea nu are un CV public. Prima sa declarație de avere, depusă în 2009, în localizează ca șef de birou în Ministerul Finanțelor.

În 2018 este deja director general în Ministerul Fondurilor Europene dar și membru al Comitetului Director de la Transelectrica.

În 2022 ajunge secretar general la Ministerul Cercetării Inovării și Digitalizării și membru în CA la Poșta Română și la Institutul de Cercetare Dezvoltare pentru Metale Neferoase și Rare.

Și soția sa, Mihaela Saragea, lucrează tot în administația publică centrală, la Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene. Cei doi au avut, în 2022, un venit de 282.800 de lei (56.560 de euro).

  • Cristi Sandu, secretar general adjunct al Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, temporar

Este de meserie economist, cu studii la Universitatea Româno-Americană. A lucrat doi ani într-o firmă privată, până în 2005, apoi timp de 4 ani a șomat, conform CV-ului său oficial. Se reangajează în 2009, în administrația publică, și acolo rămâne.

Și cariera lui Cristi Sandu include popasuri prin mai multe ministere, în funcții tot mai importante.

În 2023, a depus două declarații de avere, una pe 13 iunie și una pe 14 iunie. Diferența dintre ele este funcția de președinte al CA Salrom care apare în prima. dar nu și în a doua. Și venitul de 54.400 de lei care a dispărut din cea de-a doua.

  • Teodora-Elena Preoteasa, secretar de stat, Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene.
  • Mihai-Cătălin Necula, secretar de stat la Ministerul Afacerilor Interne.
  • Lucian-Ioan Rus, secretar de stat, Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului.
  • Mihnea-Claudiu Drumea, secretar de stat, Secretariatul General al Guvernului.
  • Ciprian-Vasile Olinici, secretar de stat la Secretariatul de Stat pentru Culte

După aproape un an de intermiat, la conducerea Secretariatului de Stat pentru Culte a ajuns directorul general al Trinitas TV, televiziunea oficială a BOR. Numirea sa a fost susținută de Patriarhul Daniel.

Numărul secretarilor de stat rămâne deocamdată la 200

Înainte de rotativa guvernamentală, România avea peste 200 de secretari de stat, după cum a scris Europa Liberă aici. Cum eliberarea sau numirea lor se face prin decizia primului ministru, și se publică în Monitorul Oficial, nu au fost multe mișcări deocamdată. Majoritatea sunt încă în funcții cu toate că, înainte de rotativă, Marcel Ciolacu promitea o micșorare a aparatului guvernamental.

„Colegii mi-au dat un mandat de a avea o discuţie cu fiecare ministru în parte pentru a face o analiză în funcţie de fiecare minister împreună cu preşedintele PNL, domnul Nicolae Ciucă, în ceea ce priveşte componenţa şi numărul secretarilor de stat la fiecare minister, în funcţie de importanţa ministerului şi de oamenii care au făcut faţă până acum la aceste funcţii. Colegii mei au dat un mandat pentru reducerea numărului de ministere, de secretari de stat şi a agenţiilor guvernamentale”, a declarat Marcel Ciolacu, în martie 2023.