„Conform celor mai recente date, contingentul de ocupație părăsește treptat teritoriul centralei nucleare Zaporojie”, a anunțat direcția principală de informații din cadrul Ministerului Apărării (GRU) pe Telegram, scrie The Guardian.
Update - Rușii spun că nu e o retragere, ci o rotație a experților și a militarilor care vor fi trimiși în Crimeea, transmite serviciul ucrainean al Europei Libere.
***
Printre primii care au părăsit centrala nucleară s-au numărat trei angajați ai companiei nucleare de stat ruse Rosatom, care au fost „responsabili de activitățile rușilor”.
Angajații ucraineni care au semnat un contract cu Rosatom ar fi fost sfătuiți să plece.
Angajații ar trebui să plece până pe 5 iulie și li s-a spus să se îndrepte, de preferință, în peninsula Crimeea, pe care Rusia a confiscat-o ilegal din Ucraina în 2014.
GRU a spus că numărul de patrule militare scade treptat și pe vastul teritoriu al uzinei și în orașul din apropiere, Energodar, iar personalului rămas la fabrică i s-a spus să dea vina pe Ucraina „în cazul oricăror situații de urgență”.
Ucraina și Rusia s-au acuzat reciproc în mod repetat că au bombardat fabrica și vecinătatea acesteia.
Ambasadorul Rusiei la ONU, Vassily Nebenzia, a declarat joi că a scris Consiliului de Securitate al ONU și secretarului general Antonio Guterres pentru a declara: „Nu intenționăm să aruncăm în aer această CNP (centrala nucleară), nu avem nicio intenție să facem acest lucru”.
Ucraina a început joi să facă exerciții de răspuns la dezastre nucleare în vecinătatea centralei nucleare Zaporojie ocupată de ruși, au declarat oficiali regionali citați de Reuters.
Rusia a ocupat centrala din martie 2022, iar Kievul a acuzat Rusia luna aceasta că plănuiește un atac „terorist” la centrala nucleară care implică eliberarea de radiații, acuzație pe care Rusia a respins-o.
Iurii Malașko, guvernatorul regiunii Zaporojie, care include fabrica, a declarat că exercițiile din orașul Zaporojie și districtul din jurul acestuia au fost menite să coordoneze răspunsul tuturor serviciilor la o „situație de urgență” la uzină.
Imaginile televiziunii Reuters i-au arătat pe salvatori în echipament de protecție galben și alb și măști de gaz, folosind dozimetre pentru a verifica nivelurile de radiații în mașini și camioane și apoi curățând roțile înainte ca vehiculele să fie supuse unei decontaminari suplimentare la punctele de spălare specializate.
Un bărbat pe o targă a fost adus într-un cort medical în timp ce sirenele au răsunat.
„Desigur, este înfricoșător. Mă tem pentru familia mea, copilul meu, ce facem? Este foarte înfricoșător", a spus Tatiana, 45 de ani, despre amenințarea unui dezastru real, în timp ce salvatorii au verificat-o pentru radiații în exercițiu.
Oficialii și forțele de apărare civilă au lucrat la scenarii care ar putea urma un dezastru nuclear și la modul de informare și evacuare a populației.