Prima instituție pentru anchetarea crimelor de război ale Rusiei în Ucraina a fost inaugurată la Haga

„Putin este ucigașul”, scrie pe un afiș de protest din fața Consulatului Rusiei din Frankfurt, 24 iunie 2023.

Din noul Centru Internațional pentru anchetarea crimelor de agresiune împotriva Ucrainei, prima instituție de acest fel, inaugurată, luni, la Haga, în Olanda, vor lua parte procurori din partea Ucrainei, UE, SUA și a Curții Penale Internaționale (CPI).

Această instituție va aduna dovezi pentru un potențial proces împotriva Rusiei, fiindcă la CPI nu se poate urmări penal agresiunea (crima de a provoca un război).

Mai mult, pentru că nici Ucraina și nici Rusia nu au ratificat Statutul de la Roma care a fondat CPI, curtea nu are deocamdată jurisdicție în acest conflict. Guvernul de la Kiev plănuiește să ratifice curând acest statut.

Noul centru de anchetare, care nu va avea puterea de a emite condamnări sau mandate de arest, se află în sediul Agenției Uniunii Europene pentru Cooperare în Materie de Justiție Penală (Eurojust).

La conferința de presă pentru înființarea noului centru de anchetare au luat parte Karim Khan (procurorul-șef al CPI), Didier Reynders (Comisarul european pentru justiție), Ladislav Hamran (președintele agenției Eurojust), Andriy Kostin (procurorul general al Ucrainei) și Kenneth A. Polite Jr. (procuror general adjunct al SUA). Haga, 3 iulie.

„Este un moment cu adevărat istoric - ba, chiar, aș zice un moment definitoriu pentru o întreagă epocă”, a declarat Procurorul General al Ucrainei, Andriy Kostin.

„Crima agresiunii este păcatul originar, care a deschis porțile următoarelor sute de mii de alte infracțiuni internaționale”, a adăugat Kostin.

Ucrainenii cer întemeierea acestei instituții încă de la descoperirea masacrului de la Bucea, în primele zile ale războiului. Crearea Centrului a fost aprobată de către Comisia Europeană în februarie. SUA, care nu este membru CPI, a anunțat în iunie că se va alătura inițiativelor legale de la Haga.

„Nu putem tolera încălcarea flagrantă a interdicției uzului de forță”, a justificat Comisarul european pentru justiție, Didier Reynders.

Într-un eventual proces pe tema crimelor de război și a agresiunii ruse față de Ucraina, cel mai probabil va fi creat un tribunal hibrid, care să funcționeze în cadrul legal ucrainean cu judecători străini.

În tot acest timp, CPI investighează crime de război de la caz la caz, emițând în martie un mandat de arestare pe numele președintelui rus Vladimir Putin pentru deportările minorilor ucraineni.

Îți mai recomandăm Volodimir Zelenski, la Curtea Penală Internațională: „Putin merită să fie condamnat și adus la Haga”