La inaugurarea centrului au participat, pe lângă ministrul român al Apărării, omologul său din Țările de Jos, Kaisa Ollongren, respectiv reprezentantul companiei producătoare Lockhead Martin, centrul fiind organizat în parteneriat.
În centrul de pregătire vor fi antrenați noi piloți, în timp ce cei care operează astfel de avioane, vor obține noi calificări, a spus ministrul Angel Tîlvăr.
„În prezent, analizăm cele mai eficiente moduri de integrare cât mai curând posibil și a instruirii piloților ucraineni”, a spus ministrul.
Deschiderea centrului european de pregătire F 16 va permite întărirea securității la Marea Neagră și o și mai bună colaborare între forțele aeriene românești și cele ale țărilor membre NATO.
Pregătirea piloților ucraineni ar urma să dureze șase luni, notează publicația de specialitate defenseromania.ro.
În vizita sa la București în octombrie, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus că a discutat cu omologul său român Klaus Iohannis despre accelerarea procesului de pregătire pentru piloții ucraineni, astfel încât aceștia „să fie printre primii pe front. "
„E o decizie foarte importantă pregătirea piloţilor ucraineni în România. Se creează un centru de pregătire a acestor piloţi şi am discutat cu domnul preşedinte cum să accelerăm procesul de pregătire ca piloţii pregătiţi aici să fie printre primii pe front."
Amintim, în septembrie, SUA a trimis la baza aeriană 86 Borcea, de lângă Fetești, 100 de militari și patru avioane de luptă F16, pentru misiune de poliție aeriană și misiuni de antrenament în comun cu piloții români.
România dispune în prezent de o escadrilă de 17 avioane F 16, achiziționate din Portugalia și așteaptă livrarea altor 32, cumpărate din Norvegia, un prim lot urmând să ajungă în țară în acest an, menționează publicația amintită anterior.
Noi piloți români vor fi antrenați pentru folosirea avioanelor de luptă F16, în timp ce cei care le operează deja