Acordul privind tranzitul cerealelor pe Marea Neagră nu va mai fi prelungit de pe 18 mai, a precizat joi Kremlinul, care învinovățește Occidentul pentru obstacolele pe care le-ar fi pus în calea exportului de cereale și îngrășăminte rusești.
Acordul de export de cereale cu Ucraina la Marea Neagră a fost intermediat de Națiunile Unite și Turcia în iulie anul trecut pentru a atenua criza alimentară globală agravată de invazia Rusiei din Ucraina.
Cele două țări sunt printre cele mai mari producătoare de cereale din lume.
„Fără progrese în soluționarea a cinci probleme sistemice... nu este nevoie să vorbim despre extinderea în continuare a inițiativei Mării Negre după 18 mai”, a spus ministerul rus de externe într-un comunicat, citat de Reuters.
„Remarcăm că, în ciuda tuturor declarațiilor puternice despre securitatea alimentară globală și asistența acordată țărilor care au nevoie, Inițiativa Mării Negre a servit și continuă să servească exclusiv exporturile comerciale ale Kievului, în interesul țărilor occidentale”, a spus ministerul.
Îți mai recomandăm Mină marină prinsă de un pescador în Marea Neagră la 8 mile depărtare de MidiaPentru a convinge Rusia să permită Ucrainei să-și reia exporturile de cereale la Marea Neagră, în iulie 2022 a fost încheiat și un acord separat pe trei ani, prin care Națiunile Unite au convenit să ajute Rusia cu exporturile de alimente și îngrășăminte.
Rusia a spus că cele două acorduri sunt „părți interconectate ale unui „pachet” și a criticat Secretariatul ONU pentru ceea ce a spus că este o denaturare a faptelor.
Purtătorul de cuvânt al ONU, Stephane Dujarric, a declarat că „discuțiile, comunicările încă se desfășoară cu părțile” și că oficialii ONU sunt hotărâți să asigure implementarea ambelor acorduri.
El a spus că în legătură cu exporturile Rusiei „mai sunt încă o mulțime de probleme critice care trebuie rezolvate în privința plăților și a altor probleme tehnice”, pe care oficialii ONU încearcă să le rezolve.
Dar el a remarcat că „au existat unele rezultate concrete care contribuie la volume mai mari ale comerțului cu cereale, la rate mai mici de transport și la un număr crescut de nave care au sosit în porturile rusești pentru îngrășăminte și scăderea asigurărilor”.
„Deci am făcut unele progrese, dar continuăm să facem eforturi pentru a face mai mult”, a spus Dujarric.
Știre bazată pe o relatare Reuters.