Certificatul digital, descărcat de 340.000 de români| Care sunt pașii pentru a intra în posesia lui VIDEO

Certificat digital covid

Peste 340.000 de certificate digitale UE privind COVID au fost generate, joi, în 12 ore de la lansarea platformei https://certificat-covid.gov.ro, iar numărul este în creștere. Certificatele pot fi descărcate de persoanele care s-au vaccinat anti-COVID, au trecut prin boală sau au un test negativ.

Până în 12 august, certificatul va putea fi folosit în paralel cu documentele clasice. Pentru cei care s-au vaccinat, certificatul digital este valabil un an, în cazul celor care au trecut prin boală, valabilitatea este de 180 de zile de la primul test pozitiv, iar pentru cei cu un text negativ, este 72 de ore.

Timpul de generare a certificatului european privind COVID este de câteva minute. În momentul generării certificatului, persoana care l-a solicitat este notificată prin e-mail.

Pentru generarea certificatelor, sistemul informatic preia datele necesare din Registrul Electronic Naţional de Vaccinări pentru persoanele care s-au vaccinat şi din Aplicaţia Corona-Forms pentru persoanele care au fost testate şi au un rezultat negativ sau un rezultat pozitiv, dar s-au recuperat după COVID-19.

Certificatele includ un cod QR, care va conţine o semnătură digitală, astfel încât, la citirea acestuia, să poată fi verificată autenticitatea, integritatea şi validitatea documentului. Semnătura digitală este pusă la dispoziţie de Serviciul de Telecomunicații Speciale, astfel încât cetăţenii nu au nevoie de o semnătură digitală proprie.

Care sunt pașii de urmat pentru a intra în posesia certificatului european COVID:

  • Autentificarea se face pe baza unei adrese de e-mail
  • Dacă e-mail-ul este valid, sistemul informatic trimite un link, care după accesare va direcţiona utilizatorul în pagina principală a platformei.
  • Se accesează butonul verde „Certificat nou”.
  • Se alege tipul actului de identitate în baza căruia solicitantul a fost înregistrat la testare sau vaccinare.
  • Cetăţenii români şi cei cu CNP emis de autorităţile române accesează butonul „CNP”, urmat de categoria de vârstă. În câmpurile dedicate, introduc: codul numeric personal, seria şi numărul actului de identitate, iniţiala numelui, iniţiala prenumelui şi tipul certificatului dorit. Cetăţenii străini selectează opţiunea „Paşaport/Act de identitate” şi completează câmpurile care cuprind: „Ţara care a emis paşaportul”, numărul „paşaportului sau al cărţii de identitate”, iniţialele numelui şi prenumelui, iar apoi aleg tipul de certificat.

Serviciul de Telecomunicații Speciale a publicat un tutorial care să-i ajute pe românii vaccinați să-și obțină certificatele europene COVID:

În funcţie de categoria la care se încadrează, utilizatorul completează:

  • Pentru generarea certificatului de vaccinare, se alege tipul serului administrat, judeţul în care a fost vaccinat şi se introduce numărul corespondent lunii în care a avut loc vaccinarea.
  • Pentru generarea certificatului de recuperare după COVID, se alege judeţul în care s-a realizat testarea şi luna în care persoana a fost confirmată pozitiv.
  • Pentru generarea certificatului de testare, se alege judeţul în care s-a realizat testarea şi luna în care s-a efectuat. Pentru acest tip de certificat, valabilitatea este de maximum 72 de ore de la realizarea testului negativ.
  • Pentru eliberarea certificatelor în cazul minorilor cu vârsta sub 14 ani se vor solicita, în funcţie de tipul de certificat solicitat, datele menţionate, cu excepţia seriei şi numărului actului de identitate, precum şi completarea numelui şi prenumelui persoanei care exercită autoritatea părintească asupra minorului, conform legii, şi confirmarea faptului că există acordul acesteia pentru eliberarea certificatului solicitat
  • Se apasă butonul „Salvează”, iar aplicaţia înregistrează cererea de generare a certificatului digital UE privind COVID
  • Ulterior, în secţiunea „Listă certificate” se vor putea vizualiza toate certificatele emise de pe acel cont de e-mail.

Certificatul digital european COVID este gratuit. Pentru minorii de 14 ani care s-au vaccinat până acum este nevoie de acordul părinților.

Certificatul poate fi folosit în statele membre ale Uniunii Europene. La intrarea într-o țară UE vameșii verifică certificatele prin scanarea codului QR. Reprezentanța Comisiei Europene în România a anunțat joi că certificatele digitale ale UE privind COVID vor putea fi verificate în întreaga UE.

21 de state membre, precum şi Norvegia, Islanda şi Liechtenstein începuseră deja să emită certificate înainte de termenul prevăzut ( 1 iulie), iar cinci state membre ale UE încep să emită de la 1 iulie astfel de certificate.

Utilizatorul român poate accesa şi vizualiza documentul atât din lista de certificate – prin selectarea certificatului, cât şi prin descărcarea efectivă, în format pdf. De asemenea, certificatul poate fi folosit și în forma printată.

Totodată, certificatul poate fi obţinut în format letric prin intermediul primăriei în raza căreia îşi are domiciliul persoana, direcţiei de sănătate publică sau serviciului public comunitar de evidenţă a persoanelor.

Call Center pentru informații suplimentare

STS a pus în funcțiune un Call Center -021.414.44.25 - unde cei care nu se descurcă pot suna pentru obţinerea de informaţii privind utilizarea acestui certificat. În situaţiile în care apar inadvertenţe între informaţiile completate de o persoană şi cele înregistrate în bazele de date conectate cu platforma trebuie realizate corecţii de date. De aceea, solicitarea de eliberare a certificatelor de vaccinare trebuie realizată cu cel puţin 5 zile lucrătoare înainte de momentul utilizării, iar pentru cele de testare cu cel puţin 12 sau 48 de ore, în funcţie de tipul de test efectuat - rapid sau PCR.

Certificatul nu este un document obligatoriu, însă cu ajutorul lui persoanele care s-au vaccinat anti COVID-19, s-au recuperat după această afecţiune sau deţin un rezultat negativ la testarea COVID-19 pot dovedi situaţia lor epidemiologică.

Pentru generarea certificatelor, sistemul informatic preia datele necesare din Registrul Electronic Naţional de Vaccinări pentru persoanele care s-au vaccinat şi din Aplicaţia Corona-Forms pentru persoanele care au fost testate şi au un rezultat negativ sau un rezultat pozitiv, dar s-au recuperat după COVID-19.

Certificatele includ un cod QR care va conţine o semnătură digitală, astfel încât, la citirea acestuia, să poată fi verificată autenticitatea, integritatea şi validitatea documentului. Semnătura digitală este pusă la dispoziţie de STS, astfel încât cetăţenii nu au nevoie de o semnătură digitală proprie.

Pentru verificarea, la intrarea în ţară, a codurilor QR de pe certificatele digitale, STS a distribuit către Poliţia de Frontieră echipamentele necesare: 271 de scannere mobile şi 271 de telefoane mobile smart, care au instalată aplicaţia „CoronaScan”.

Pe platforma https://certificat-covid.gov.ro există o secțiune cu cele mai frecvente întrebări privind certificatul COVID, pe care utilizatorii români o pot consulta în caz că nu se descurcă.

1. Cine poate obține un certificat?

Toți cetățenii care: au fost vaccinați; au un rezultat negativ la un test, realizat la un centru acreditat din România, în ultimele 3 zile pentru test PCR sau ultimele 24 ore pentru test rapid; s-au recuperat după infecția cu COVID-19 in ultimele 180 de zile și există un test pozitiv realizat la un centru acreditat din România, cu cel puțin 12 zile vechime;

2. Ce conține certificatul?

  • un cod QR
  • date esențiale de identificare (nume, prenume și data nașterii)
  • date medicale privind vaccinarea, testarea sau recuperarea după COVID-19

3. Cum se verifică?

  • se scanează codul QR;
  • se verifică semnătura digitală;
  • se compară cu datele de identitate (nume, prenume și data nașterii) din pașaport/carte de identitate;

4. Trebuie să achiziționez o semnătură digitală?

Nu. Semnătura digitală este inclusă în certificat de către Serviciul de Telecomunicații Speciale. Este un element de siguranță securizat criptografic și, prin EU Gateway, permite verificarea autenticității, integrității și validității documentului

5. Sub ce formă trebuie să prezint certificatul?

  • fie digital, pe un dispozitiv mobil
  • fie tipărit, pe hârtie

6. Care este valabilitatea certificatului?

  • certificatele de vaccinare: până la data de 30 iunie 2022;
  • certificatele de testare: 24 ore pentru testul antigen rapid și 72 de ore pentru testul RT-PCR;
  • certificatele de vindecare: 180 de zile de la data primului rezultat pozitiv la testul pentru SARS-CoV-2, înregistrat în platforma informatică „Corona-Forms";

7. De unde se preiau datele pentru generarea certificatului?

  • Registrul Electronic Național de Vaccinări – evidența tuturor persoanelor vaccinate pe teritoriul României
  • Aplicația Corona-Forms – evidența tuturor persoanelor testate și confirmate cu COVID-19 pe teritoriul României

8. Pot beneficia de certificat dacă m-am vaccinat doar cu una din cele două doze?

Certificatul digital UE privind COVID poate fi obținut după efectuarea fiecarei doze, chiar și în cazul în care este vorba de două doze, cu menționarea pe certificat dacă este vorba de prima sau a doua doză.

9. Ce fac dacă nu reușesc să generez un certificat?

Sunați în Centrul de Suport COVID, la numărul 021.414.44.25.