Cheltuielile medii ale gospodăriilor din România în primul trimestru din 2023 au fost de aproape 6.000 de lei şi au reprezentat 85,6% din veniturile acestora, de aproape 7.000 de lei, conform Institutului Naţional de Statistică.
Proporţia cheltuielilor din totalul veniturilor este asemănătoare cu cea înregistrată în primul trimestru (intervalul ianuarie - martie) din 2022, dar suma totală a veniturilor precum şi a cheltuielilor s-au modificat de la un an la altul, arată datele publicate luni de INS.
Dacă în trimestrul I din 2022 venitul mediu lunar pe gospodărie era de 6.227 de lei, acum acesta a crescut la aproape 7.000 de lei (6.979 de lei). Creşterea faţă de primul trimestru de anul trecut este de 12,1%.
Cheltuielile medii lunare ale gospodăriilor au crescut pe măsură, de la 5.324 la aproape 6.000 de lei (5.971 de lei). Majorarea este de 12,2%.
Îți mai recomandăm Știai că portofelul României e triplu față de acum 15 ani? Paradoxul PIB sau cum e să fii sărac într-o țară avutăPractic, creşterea cheltuielilor ar fi ţinut pasul cu veniturile, concluzie care iscă anumite semne de întrebare, în condiţiile în care inflaţia s-a menţinut la niveluri ridicate în primul trimestru, 15,1% în ianuarie, 15,5% în februarie şi 14,5% în martie.
Între veniturile şi cheltuielile gospodăriilor din România în primul trimestru din 2023 rezultă o diferenţă de 1.000 de lei, sumă pe care, în teorie, o familie din România ar putea-o economisi.
Presupunerea este însă una mai degrabă teoretică, întrucât în fapt este dificil ca datele statistice să cuprindă exhaustiv toate categoriile de cheltuieli, au precizat reprezentanţi ai instituţiei pentru Europa Liberă.
Europa Liberă a relatat în mai multe articole discrepanţa existentă între date oficiale legate de creşterea economică şi de cea a veniturilor şi nivelul de trai resimţit la „firul ierbii”.
Totodată, o analiză a Hotnews.ro, care ia în calcul şi un alt set de date publicate recent de INS, reunite în publicaţia „Coordonate ale nivelului de trai în România 2022”, arată că cheltuielile românilor cu ratele şi asigurările au crescut cu 40% faţă de anul trecut, iar cele cu sănătatea şi cu utilităţile cu 15%.
Pe ce au mers banii românilor
Românii cheltuie lunar cei mai mulţi bani pentru plata impozitelor, contribuţiilor şi taxelor - aproape 1.900 de lei, pentru mărfuri nealimentare - aproape 1.400 de lei, alimente şi băuturi - peste 1.000 de lei şi plata serviciilor.
Îți mai recomandăm Inflația și emoția. De ce unele scumpiri din România par să nu aibă niciun sensExistă anumite diferenţe în structura cheltuielilor între locuitorii de la oraş şi cei din mediul rural; spre exemplu, sumele cheltuite pentru taxe şi impozite în mediul urban fiind mai mari.
În privinţa veniturilor, cea mai mare parte a sumei totale au reprezentat-o veniturile băneşti, peste 6.360 de lei, la care s-au adăugat aproape 620 de lei venituri în natură.