China cere statele membre ONU să nu participe la un eveniment legat de drepturile omului

Jurnaliștii încearcă să obțină informații și fotografii despre situația din Xianjing - China

China a cerut statelor membre ale ONU să nu participe la un eveniment planificat săptămâna viitoare de Germania, Statele Unite și Marea Britanie cu privire la reprimarea musulmanilor uiguri și a altor minorități din Xinjiang, potrivit unei note obținută vineri de Reuters

"Este un eveniment motivat politic", a scris misiunea ONU a Chinei în nota datată joi. „Vă cerem să nu participați la acest eveniment anti-China”.

China a acuzat că organizatorii evenimentului, care includ alte câteva state europene împreună cu Australia și Canada, că folosesc „problemele legate de drepturile omului ca instrument politic pentru a interveni în afacerile interne ale Chinei, cum ar fi Xinjiang, pentru a crea diviziuni și turbulențe și a perturba dezvoltarea Chinei. "

„Sunt obsedați de provocarea confruntării cu China”, se spune în notă, adăugând că „evenimentul provocator nu poate duce decât la o confruntare mai mare”.

Misiunea chineză la Națiunile Unite nu comentat nota apărută în materialul Reuters.

Ambasadorii Statelor Unite, Germaniei și Marii Britanii urmează să se adreseze miercuri evenimentului online al ONU, alături de directorul executiv al Human Rights Watch Ken Roth și secretarul general al Amnistiei Internaționale Agnes Callamard.

Scopul evenimentului este „să discute despre modul în care sistemul ONU, statele membre și societatea civilă pot susține și pleda drepturile omului membrilor comunităților etnice turcești din Xinjiang”, potrivit invitației.

Îți mai recomandăm Raport HRW | Crimele împotriva umanității comise de China în Xinjiang

Statele occidentale și grupurile de drepturi au acuzat autoritățile din Xinjiang de reținerea și torturarea uigurilor în lagăre, pe care Statele Unite le-au descris drept genocid. În ianuarie, Washingtonul a interzis importul de produse din bumbac și roșii din Xinjiang din cauza acuzațiilor de muncă forțată.

Beijingul neagă acuzațiile și descrie taberele ca fiind centre de formare profesională pentru combaterea extremismului religios.

"Beijingul încearcă de ani de zile să intimideze guvernele, dar această strategie a eșuat lamentabil, întrucât mai multe state au făcut un pas înainte pentru a exprima groaza și repulsia față de crimele Chinei împotriva uigurilor și a altor musulmani turci", a declarat vineri directorul ONU al Human Rights Watch, Louis Charbonneau.

Îți mai recomandăm Cum beneficiază Vestul de munca forțată a uigurilor. Apeluri pentru boicotarea bumbacului din China