Restricții de călătorie în China lui Xi Jinping. Profesorii, obligați să-și predea pașapoartele

Autoritățile chineze au ordonat retragerea pașapoartelor pentru tot mai mulți profesori din școlile de stat și angajați din sistemul public în baza unui sistem de reguli din 2003 care impun restricții de călătorie pentru persoane cheie, inclusiv oficiali cu funcții de nivel mediu și înalt.

Președintele chinez Xi Jinping își întărește și mai mult controlul asupra societății civile. Noile interdicții sunt cele mai recente dintr-o serie de restricții de călătorie impuse în timpul celor trei ani de restricții COVID-19 pentru cetățenii chinezi.

Uniunea de colectare a pașapoartelor permite oficialilor guvernamentali locali să controleze și să monitorizeze cine poate călători în străinătate, cât de des și unde.

„Tuturor profesorilor și angajaților din sectorul public li s-a spus să predea pașapoartele”, a declarat un profesor de școală primară dintr-un oraș important din provincia vestică Sichuan pentru The Financial Times, sub protecția anonimatului din cauza sensibilității problemei.

Profesorii din provincia Anhui din apropiere și din provincia centrală Hubei, Yichang, au declarat pentru presa că au fost, de asemenea, instruiți să predea pașapoartele.

Instituțiile din provinciile Guangdong, Jiangsu și Henan și-au exprimat nemulțumirea pe rețelele de socializare cu privire la această decizie.

„Sunt licențiat în limba engleză și visul meu de-o viață este să vizitez o țară vorbitoare de engleză, dar mi se pare că aceasta este pe cale să fie spulberată”, a postat un profesor de Henan pe site-ul de socializare Xiaohongshu.

Guvernul chinez este îngrijorat de ceea ce profesorii ar putea vedea în străinătate, de comparațiile pe care le-ar putea face. Educatorii care călătoresc în străinătate nu trebuie să aibă contact cu mișcarea spirituală interzisă Falun Gong sau cu alte „forțe străine ostile”, conform instrucțiunilor publicate de biroul de educație districtual Ouhai din Wenzhou în martie pe site-ul districtului, împreună cu noile restricții de călătorie pentru predare.

Regulile care restricționează călătoriile în străinătate au fost postate public pe site-urile mai multor universități și instituții de învățământ din China.

Restricțiile de călătorie nu se rezumă doar la profesori. Un agent de vânzări începător de la o bancă din Nanjing a spus că i s-a cerut să-și predea pașaportul când s-a alăturat grupului de stat anul trecut. După ce a părăsit grupul, a trebuit să aștepte șase luni pentru un „proces de desecretizare” înainte de a putea să și-l poată recupera.

Îți mai recomandăm China testează o rachetă intercontinentală în Pacific
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI