Bruxelles-ul a cerut Chinei, în prima întâlnire China - UE de la cea din decembrie 2020, să nu furnizeze arme Rusiei și să nu sprijine Rusia în încercarea de a eluda sancțiunile occidentale.
Preşedinţii Comisiei Europene, Consiliului European și șeful diplomației UE au avut vineri discuții în format virtual cu premierul chinez Li Keqiang iar în cursul zilei au avut discuții și cu preşedintele Xi Jinping.
Premierul chinez Li Keqiang le-a spus liderilor UE că Beijingul susține pacea în „modul său propriu”.
Uniunea Europeană a cerut Beijingului să nu permită Moscovei să eludeze sancțiunile occidentale impuse în urma invaziei rusești în Ucraina.
Îți mai recomandăm Rusia a evitat primul „default” de la începutul războiului. Cum va fi afectată lumea de un eventual faliment?„Am cerut Chinei să ajute la încheierea războiului din Ucraina. China nu poate închide ochii la încălcarea dreptului internațional de către Rusia", a declarat președintele Consiliului European, Charles Michel, citat de Reuters, într-o conferință de presă cu președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
Michel a spus că cele două părți au convenit că războiul, pe care Rusia îl numește o „operație militară specială”, amenință securitatea globală și economia globală.
„Orice încercare de a eluda sancțiunile sau de a oferi ajutor Rusiei ar prelungi războiul”, a spus el.
China stabilește legături strânse de energie, comerț și securitate cu Moscova, poziționându-se ca o forță globală care poate face față Statelor Unite.
Li le-a spus liderilor UE că China a căutat întotdeauna pacea și a promovat negocierile de pace dintre cele două țări și că este dispusă să continue să joace un rol constructiv împreună cu comunitatea internațională, transmite canalul chinez de stat CCTV, preluat de Reuters.
China „nu poate închide ochii la încălcările dreptului internațional de către Rusia” a spus Michel, citat de CNN.
UE și China au convenit că „acest război amenință securitatea globală și economia mondială”, a mai spus șeful Consiliului European.
Uniunea Europeană ar saluta măsurile pozitive ale Chinei pentru a ajuta la încheierea războiului dintre Rusia și Ucraina, a spus el.
„Vom rămâne vigilenți la orice încercare de a ajuta Rusia financiar sau militar” și de a ocoli sancțiunile impuse Rusiei pentru invadarea Ucrainei, a spus Michel, „dar orice mișcare a Chinei pentru a ajuta la încheierea războiului va fi binevenită”.
„Am avut șansa de a explica poziția UE, de a chema China să acționeze, să se angajeze să participe activ la toate eforturile care se fac pentru a restabili pacea și stabilitatea”, a adăugat Michel.
Ambii lideri ai UE „au precizat foarte clar că China nu ar trebui să interfereze cu sancțiunile (UE)”, a adăugat von der Leyen.
Îți mai recomandăm Biden a avertizat China asupra consecințelor sprijinirii Rusiei în atacul asupra Ucrainei„China, ca membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU, are o responsabilitate foarte specială”, a spus ea. „Asta am discutat într-un mod foarte sincer și deschis. Noi, UE, suntem hotărâți să sprijinim ordinea multilaterală.”
„Faptul că niciun cetățean european nu ar înțelege vreun sprijin acordat capacității Rusiei în acest război” a fost, de asemenea, discutat, spune von der Leyen. „Mai mult, ar duce la un prejudiciu major adus reputației Chinei aici, în Europa”, a adăugat șefa executivului european.
China stabilește legături mai strânse de energie, comerț și securitate cu Moscova, poziționându-se ca o forță globală care poate face față Statelor Unite.
Li le-a spus liderilor UE că China a căutat întotdeauna pacea și a promovat negocierile și este dispusă să continue să joace un rol constructiv împreună cu comunitatea internațională, a informat postul de stat CCTV.
Michel și von der Leyen au descris, de asemenea, tonul drept „deschis și sincer”, în timp ce von der Leyen a spus că comerțul dintre două dintre cele mai mari economii ale lumii este mult mai mare decât legăturile economice ale Chinei cu Rusia.
Mai mult de un sfert din comerțul global al Chinei a fost cu blocul și cu Statele Unite anul trecut, față de doar 2,4% cu Rusia, a declarat un oficial al UE.
La rândul său, China s-a arătat îngrijorată de faptul că țările europene iau indicații de politică externă de la Washington și a cerut UE să „excludă interferențele externe” în relațiile sale cu China.
UE, Marea Britanie și Statele Unite au sancționat mai mulți oficiali chinezi pentru presupuse abuzuri ale drepturilor omului în regiunea Xinjiang, ceea ce a determinat Beijingul să riposteze înghețând un acord de investiții deja negociat între UE și China.
De atunci, China a suspendat și importurile din Lituania, după ce națiunea baltică a UE a permis Taiwanului să deschidă o ambasadă de facto în capitala sa, înfuriind Beijingul, care consideră insula guvernată democratic drept teritoriu propriu.
Îți mai recomandăm Convorbire Biden - Xi Jinping. Cum se va poziționa China în privința războiului din Ucraina?Von der Leyen a spus că Beijingul trebuie să apere ordinea internațională care a făcut din China a doua economie ca mărime din lume. Occidentul spune că invadarea Ucrainei de către Rusia este o încălcare a Cartei Națiunilor Unite.
„Este un moment definitoriu pentru că nimic nu va fi ca înainte de război. Acum este o problemă să luăm o poziție foarte clară pentru a sprijini și a apăra ordinea bazată pe reguli", a adăugat ea.