China respinge apelul Papei cu privire la relele tratamente la care sunt supuși uigurii

Tabără de reeducare în care sunt închiși uiguri

Beijingul a respins criticile Papei Francisc cu privire la relele tratamente aplicate minorității musulmane uigure din provincia chineză Xinjiang.

Liderul Bisericii Catolice s-a alăturat unui grup în creștere de voci internaționale, descriindu-i pe uiguri ca „persecutați” într-o nouă carte.

Este documentat că guvernul chinez a concentrat până la un milion de uiguri în ceea ce statul definește drept „tabere de reeducare”.

Ministerul de externe de la Beijing a transmis că afirmațiile Papei sunt „nefondate”.

În cartea sa „Lăsați-ne să visăm: calea către un viitor mai bun", Papa Francisc scrie că „mă gândesc deseori la popoarele persecutate: rohingya, sărmanii uiguri, yazidii”.

Este pentru prima dată când menționează uigurii în acest context.

Purtătorul de cuvânt al ministerului chinez de externe, Zhao Lijian, a răspuns că Beijingul "a protejat întotdeauna drepturile legale ale minorităților etnice în mod egal".

Regimul de la Beijing a reținut peste un milion de oameni din Xinjiang în ultimii ani, invocând riscuri de terorism și securitate.

De asemenea, forțează femeile uigure să fie sterilizate sau echipate cu dispozitive contraceptive, aparent pentru a controla creșterea populației.

China a negat inițial existența taberelor, înainte de a spune că locurile de internare oferă instruire și educație pentru locuri de muncă.

Uigurii sunt o etnie turcă majoritar musulmană care se consideră apropiați cultural și etnic de națiunile din Asia Centrală.

Majoritatea locuiesc în provincia Xinjiang din China, unde numără aproximativ 11 milioane de oameni, sau aproximativ 45% din populație.

Observatorii spun că, de-a lungul anilor, politicile guvernului central au redus treptat activitățile religioase, comerciale și culturale ale uigurilor, întrucât un număr mare de chinezi au fost încurajați să se mute în regiune.