China: Rebeliunea mercenarilor Wagner, o problemă de „afaceri interne” ale Rusiei și „o iluzie” exploatată de Occident

Președintele rus Vladimir Putin, în dreapta, vorbește cu președintele chinez Xi Jinping la o ceremonie oficială de bun venit la Palatul Marelui Kremlin, Moscova, 21 martie 2023.

Oficialii chinezi au descris rebeliunea abandonată a grupului de mercenari Wagner ca fiind o chestiune de „afaceri interne” ale Moscovei. În paralel, presa de stat chineză a respins diviziunile din Rusia ca fiind o „iluzie” exploatată de Occident.

Ministerul de Externe al Chinei a declarat, după cea mai serioasă provocare la adresa lui Vladimir Putin de la venirea sa la putere, în anul 2000, că sprijină Rusia în menținerea stabilității naționale.

De altfel, ministrul adjunct de externe al Rusiei, Andrei Rudenko, s-a aflat duminică la Beijing, transmite Reuters.

Agenția de presă menționează că este neclară ziua în care acesta a ajuns în China sau dacă vizita sa a fost un răspuns la evenimentele declanșate de mercenarii Wagner.

Ministrul de externe chinez, Qin Gang, a declarat după discuțiile cu oficialul rus că „în calitate de vecin prietenos și partener strategic cuprinzător în noua eră, China sprijină Rusia în menținerea stabilității naționale și în realizarea dezvoltării și prosperității”, fără să facă vreo mențiune la personajele principale - Putin și Prigojin.

Îți mai recomandăm Rebeliunea mercenarilor Wagner. Vladimir Putin a fost de acord ca Evgheni Prigojin să plece în Belarus fără dosar penal

Ulterior, Ministerul rus de Externe a declarat că Beijingul și-a declarat sprijinul pentru conducerea de la Moscova.

„Partea chineză și-a exprimat sprijinul pentru eforturile conducerii Federației Ruse de a stabiliza situația din țară în legătură cu evenimentele din 24 iunie”, a declarat ministerul rus de externe.

De asemenea, ziarul controlat de stat Global Times a declarat sâmbătă că exagerarea „răzvrătirii” lui Prigojin, crearea unei „iluzii” că Rusia are multe contradicții interne și că „se prăbușește clădirea” reprezintă cel mai recent atac al presei occidentale și o altă încercare de a submina unitatea socială a Rusiei.

Anterior aceste două reacții, China nu a făcut niciun comentariu cu privire la rebeliunea despre care președintele rus Vladimir Putin a spus că a amenințat însăși existența Rusiei.

Dar sâmbătă seară, la câteva ore de la declarațiile președintelui rus, Evgheni Prigojin a anulat marșul spre Moscova, după ce a ajuns la un acord prin care ar urma să să retragă în Belarus, iar mercenarii săi să fie scutiți de acuzații penale și să se retragă din Rostov pe Don.

Îți mai recomandăm Interviu | Istoricul Cosmin Popa: Sistemul lui Vladimir Putin începe să se descompună