China oferă sprijin Ungariei în probleme de securitate

Ministrul chinez al Securității Publice Wang Xiaohong speră ca China să aprofundeze legăturile de securitate cu Ungaria.

China s-a oferit să sprijine Ungaria, partener strategic de lungă durată în probleme de securitate publică, mergând dincolo de relațiile comerciale și de investiții, a transmis ministrul chinez al Securității Publice după o întâlnire avută cu premierul ungar Viktor Orbán săptămâna trecută.

China speră să aprofundeze legăturile de securitate cu Ungaria, a declarat ministrul Securității Publice Wang Xiaohong, după ce a marcat, printr-o vizită la Budapesta, 75 de ani de relații diplomatice între China și Ungaria, transmite agenția chineză de presă Xinhua.

Wang a spus că speră ca astfel de eforturi să fie „un nou punct culminant al relațiilor bilaterale” în domenii precum combaterea terorismului și a crimelor transnaționale.

Aceste relații bilaterale ar include, de asemenea, securitatea și consolidarea capacității de aplicare a legii în cadrul Inițiativei Belt and Road a președintelui chinez Xi Jinping, care își propune să lege China cu lumea prin legături comerciale și de infrastructură.

Wang s-a întâlnit, de asemenea, cu ministrul de Interne Sandor Pinter și a semnat documente privind aplicarea legii și cooperarea în materie de securitate, a scris duminică Xinhua, fără a ofri și alte detalii.

Asigurarea de securitate a Chinei vine în timp ce Ungaria, un aliat al Rusiei, a acționat pentru a-și dilua dependența de țările occidentale în ultimul deceniu sub premierul Viktor Orbán, rezistând recent presiunii de a aproba extinderea NATO în Europa, remarcă Reuters.

Ungaria este singurul stat NATO care nu a ratificat cererea Suediei de aderare la blocul de securitate.

China a fost critică la adresa NATO, mai ales după ce alianța nord-atlantică a declarat anul trecut că Beijingul încalcă interesele, securitatea și valorile alianței cu „ambițiile și politicile sale coercitive”.

Mass-media de stat chineză a numit NATO o provocare „gravă” la adresa păcii și stabilității globale.

Pactul de securitate cu Ungaria reprezintă o victorie diplomatică pentru China în Uniunea Europeană, întrucât legătura blocului militar cu cea de a doua cea mai mare economie a lumii este profund încercată din cauza diferențelor de viziune privind drepturile omului, dezechilibrele comerciale și invazia rusească în Ucraina.

Afinitatea tot mai mare a Ungariei pentru Beijing reprezintă o pată pe frontul colectiv al UE.

În mai multe rânduri, Ungaria a făcut opinie separată sau s-a opus pozițiilor critice ale UE la adresa Chinei în chestiuni precum drepturile omului și a salutat investițiile chineze, în ciuda solicitării UE de a alinia relațiile cu China la cele ale blocului.

Ungaria găzduiește cea mai mare bază logistică și de producție a Huawei Technologies din afara Chinei, în ciuda avertismentelor Comisiei Europene că gigantul telecomunicațiilor prezintă un risc pentru securitatea UE.

Din 2016, Huawei a încheiat un parteneriat cu firma de inteligență artificială Yitu Technology din Shanghai pentru a lucra la soluții pentru orașe inteligente, pentru a spori siguranța publică și poliția prin utilizarea AI și a supravegherii.

Ungaria va găzdui în curând producătorul chinez de automobile BYD (002594.SZ) și la deschide prima fabrică europeană a concernului.

Îți mai recomandăm Xi Jinping și „prietenul” Viktor Orbán vor să dezvolte relația bilaterală