Panica alimentelor. Chinezii fac stocuri la produsele de bază după alerta autorităților

Locuitorii din Beijing își fac provizii după alerta lansată de Ministerul Comerțului care a creat confuzie în rândul populației.

Locuitorii din Beijing își fac stocuri de varză, orez și făină, după ce guvernul i-a îndemnat să-și facă provizii cu alimentele de bază în caz de urgență, deși le-a dat asigurări că vor exista suficiente produse în magazine.

Ministerul Comerțului a publicat, luni, un anunț prin care încurajează autoritățile să asigure aprovizionarea cu alimente înainte de lunile de iarnă, după ce prețurile la legume au crescut, iar focarele de Covid sunt în ascensiune.

Numai că sfatul ministerului a provocat confuzie și a făcut supermarketurile să suplimenteze aprovizionarea cu ulei de gătit și orez.

Guvernul chinez a declarat, miercuri seară, că garantează aprovizionarea cu necesitățile zilnice, inclusiv carne și legume, și că va menține prețurile stabile, informează presa de stat.

Recomandările ministerului de resort au dus la creșterea contractelor interne pentru ulei comestibil și pentru cel de palmier din Malaezia.

„Va fi o iarnă rece, vrem să ne asigurăm că avem suficiente provizii”, spune o femeie care tocmai încarcă un sac de orez pe o bicicletă în fața unui supermarket din centrul Beijingului.

O coadă lungă s-a format la taraba de varză a supermarketului de unde oamenii fac provizii din legumele care se conservă în mod tradițional acasă și se consumă în lunile de iarnă.

Un vânzător de varză, în piața din Jiaxing, provincia Zhejiang

Mai mulți cumpărători spun, însă, că vor cumpăra mai mult decât o fac în mod normal dar că vor avea probleme cu depozitarea alimentelor.

„Unde aș putea stoca legume acasă? Am suficiente pentru nevoile mele zilnice”, spune un pensionar din Beijing, în timp ce iese dintr-un supermarket.

Alții spun că nu se tem că le vor lipsi alimentele, mai ales în capitala țării.

Sfatul guvernului pentru locuitori de a-și face provizii este emis în fiecare an înaintea iernii, a declarat Ma Wenfeng, analist la A.G. Holdings Agricultural Consulting.

„Este necesar pentru că, deseori, sunt ninsori abundente în timpul iernii și există o oarecare incertitudine cu privire la condițiile meteo din acest an. Așa că cred că acest (sfat) este o chestiune destul de normală", a declarat analistul pentru Reuters.

Centrul Național de Meteorologie din China prezice o scădere a temperaturilor în weekend în nord-vest, sud-vest și majoritatea regiunilor centrale și de est.

Televiziunea de stat din China CCTV a spus marți că s-a făcut o „suprainterpretare” a sfatului dat de Ministerul Comerțului.

„În prezent, aprovizionarea cu necesitățile zilnice în diferite locuri este suficientă, iar aprovizionarea ar trebui să fie pe deplin garantată”, a spus Zhu Xiaoliang, directorul Departamentului de Promovare a Consumului din minister.

Piață din Wuhan

Unele orașe, inclusiv Tianjin din nord și Wuhan, mai la sud, au scos legume de iarnă din stocuri pentru a le vinde la prețuri mai mici în supermarketuri.

Cu toate acestea, cumpărăturile pe fond de panică au continuat și miercuri, mai multe persoane plângându-se pe rețelele de socializare că rafturile supermarketurilor sunt goale, lucru atribuit în mare parte focarului în creștere de Covid.

China a raportat miercuri cel mai mare număr de noi cazuri de Covid transmise la nivel local în ultimele trei luni, inclusiv nouă cazuri noi de infectare la Beijing, cea mai mare creștere din capitală în acest an.

„Chiar și orezul în vrac a fost scos de pe rafturi”, a spus un locuitor din orașul Nanjing din sud, scriind pe microblogul din China Weibo.

„Există o incertitudine cu privire la apariția focarelor de Covid-19. Odată ce apare un focar, mijloacele de trai ale oamenilor vor fi afectate. De aceea oamenii se aprovizionează cu provizii de iarnă pentru a evita impactul Covid-19”, a spus Ma de la A.G. Holdings.

Autoritățile chineze răspund în mod obișnuit la cazurile de Covid-19 prin blocarea comunităților întregi în care apar, restricționând circulația în și din zonele afectate.

Îți mai recomandăm Fake-news cu pana de curent | Cum s-a transformat un exercițiu austriac într-o dezinformare masivă