Rep. Moldova protestează după ce două drone ruseşti au fost depistate pe teritoriul țării

Dronă descoperită în preajma satului Borosenii Noi din raionul Râșcani.

Ministerul Afacerilor Externe de la Chișinău cere Rusiei să respecte statutul de neutralitate şi integritatea teritorială a Republicii Moldova. Apelul vine după ce două drone ruseşti au fost depistate într-o singură zi pe teritoriul ţării.

„Violarea spaţiului aerian al Republicii Moldova este o încălcare gravă şi un gest neprietenos al Federaţiei Ruse. Cerem oprirea imediată a lansării acestora”, se arată într-un comunicat al Ministerului de Externe de la Chişinău.

Reacția diplomației din Republica Moldova vine după ce două drone au fost depistate duminică pe teritoriul Republicii Moldova, una în raionul Căuşeni (estul Rep. Moldova) şi alta în raionul Rîşcani (vestul Rep. Moldova), adică în două locuri diametral opuse pe harta ţării.

„Dispunem de informaţii clare care arată că dronele sunt lansate de Federaţia Rusă”, a transmis Ministerul de Externe.

De la începutul invaziei la scară largă a Rusiei în Ucraina, pe teritoriul R. Moldova, inclusiv în regiunea transnistreană, au avut loc peste 15 incidente care au implicat drone, inclusiv:

  • căderi de fragmente de rachete și drone;
  • încălcări ale spațiului aerian de către rachete rusești;
  • atacuri asupra obiectelor de infrastructură sau militare în regiunea transnistreană;
  • schimb de focuri pe segmentul transnistrean a frontierei moldo-ucrainene.

Cel mai recent caz de acest tip a avut loc pe 16 octombrie, când Poliția de Frontieră a fost alertată de localnicii din satul Lencăuți, raionul Ocnița (nord, în apropierea graniței cu Ucraina), care au depistat mai multe obiecte de metal provenite, cel mai probabil, de la un proiectil.

Un alt caz a avut loc în aprilie când fragmente de dronă cu inscripția pe aripă - „Герань-2” („Geran-2”) au fost descoperite de Poliția de Frontieră în apropierea localității Etulia- Vlădiceni, raionul Vulcănești, la aproximativ 500 de metri de linia frontierei dintre Moldova și Ucraina.

Incidentele au avut loc după ce, în cursul nopţii de sâmbătă spre duminică, Rusia şi Ucraina s-au atacat reciproc cu un număr record de drone, iar Kievul a anunțat că mai multe drone care au vizat teritoriul ucrainean s-au îndreptat către Moldova, Belarus şi Rusia.

Relaţiile dintre Moscova şi Chişinău s-au tensionat de la invazia Rusiei în Ucraina, precum și ca urmare a acuzațiilor aduse de Chișinău legate de interferența Rusiei în alegerile din Republica Moldova.

Săptămâna trecută, ministerul rus de Externe l-a convocat pe ambasadorul Republicii Moldova, Lilian Darii, pentru a-i prezenta un „protest ferm” faţă de refuzul „nemotivat” de a acredita observatori internaţionali din Rusia la alegerile prezidenţiale şi la referendumul din 20 octombrie.

Moscova consideră că aceste scrutine, câştigate de curentul proeuropean, s-au desfăşurat în mod „nedemocratic şi incorect”.

Îți mai recomandăm Autoritățile de la Chișinău explică de ce au refuzat acreditarea observatorilor ruşi la alegeri

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.