Într-un raport clasificat la acea vreme „Top Secret”, CIA scria pe 28 ianuarie 1990 următorul comentariu pentru structurile de securitate ale SUA și pentru politicienii cu acces la informații clasificate:
„FSN a reușit să oprească manifestațiile din weekend, dar utilizarea unor contramanifestanți – o tactică ce aduce aminte de era Ceaușescu – pentru a intimida opoziția va alimenta, probabil, suspiciunile că Frontul este dominat de criptocomuniști.
Manifestațiile politice vor crește în amploare, probabil, după ce grupurile de opoziție și studenții se vor regrupa. Este posibil ca Frontul să exploateze tensiunile etnice pentru a-și crea spațiu de manevră, indiferent dacă riscă să piardă sprijinul etnicilor maghiari.”
Raportul notează și suspiciunea care se instaurase încă din ianuarie 1990 asupra FSN că încearcă să confiște revoluția.
Europa Liberă a consultat și tradus toate rapoartele declasificate și vi le prezintă mai jos integral pe cele elaborate în luna ianuarie a anului 1990.
2 ianuarie 1990
România: Noul guvern încearcă să dea asigurări unei populații neîncrezătoare
Frontul Salvării Naționale (FSN) își consolidează puterea și încearcă să convingă o populație sceptică de faptul că va duce la capăt tranziția promisă către o democrație multi-partită.
Liderii FSN au folosit un weekend relativ pașnic pentru a formaliza mai multe măsuri pro-democrație. Președintele Iliescu a legalizat toate partidele politice, cu excepția celor considerate extremiste sau fasciste. El a anunțat și abolirea temutului aparat al Securității și a promis un dialog deschis și permanent cu toate segmentele societății.
Între timp, un grup de intelectuali – inclusiv membri ai FSN – au anunțat formarea Grupului pentru Dialog Social (GDS), un grup care promite să monitorizeze progresul reformelor democratice.
Mai multe măsuri au fost decise pentru a calma temerile referitoare la o posibilă revenire a Partidului Comunist. Un purtător de cuvânt a declarat într-o conferință de presă că în guvernul de tranziție comuniștii reprezintă o minoritate și că aceștia nu se mai consideră membri ai partidului. Circa 20 de comuniști, membri ai conducerii partidului, ceruseră organizarea unui congres de urgență cât se poate de repede pentru a dizolva partidul și a transfera toate fondurile și proprietățile către noul guvern.
Agenția oficială de presă a României a relatat că fostul șef al poliției secrete, (Iulian ) Vlad, precum și alți trei oficiali ai Ministerului de Interne, care controlau poliția, au fost arestați, fără a preciza acuzațiile ce li se aduc.
Comentariu:
Așteptările populației se pare că l-au determinat pe (Ion) Iliescu, care anterior exprimase rezerve față de un sistem multipartit, să accepte pluralismul politic mai repede decât ar fi vrut. În ciuda măsurilor liberale, puterea centralizată a FSN și controlul asupra presei reprezintă garanția că FSN va fi mai bine poziționat în ajunul alegerilor din aprilie decât alte partide. Mișcarea împotriva lui Vlad, venită după demiterea ministrului adjunct al apărării, (Ștefan) Gușă, probabil întărește controlul FSN asupra puterii și reduce șansele unei contralovituri de stat.
+++
11 ianuarie 1990 – Analiză Specială
Noul regim, în continuare în top, în ciuda criticilor
Frontul Salvării Naționale (FSN) se străduiește să nu provoace o situație economică dificilă, care ar putea inflama spiritele înainte de alegerile programate în aprilie și pare într-o poziție favorabilă pentru a ieși cu bine din iarnă. FSN rămâne favorit pentru o victorie electorală, deși scepticismul studenților și al muncitorilor ar putea îmbunătăți șansele partidelor de opoziție nou formate, dar prost organizate, mai ales dacă votul din aprilie este amânat.
Noul guvern și-a setat ca prioritate să evite lipsurile unor bunuri și servicii esențiale, care ar putea provoca proteste masive. A luat măsuri pentru a asigura furnizarea adecvată de alimente și energie, inclusiv prin blocarea exporturilor agricole, care valorează peste un miliard de dolari anual.
Pentru nevoile economice ale României pe termen lung, țara încearcă să îmbunătățească relațiile cu Vestul. FSN a anulat decizia lui Ceaușescu de a renunța la clauza națiunii celei mai favorizate în relațiile comerciale cu SUA și a exprimat interes în a stabili relații cu Comunitatea Europeană.
Dacă sistemul local de distribuție nu cedează complet, FSN se află într-o poziție excelentă pentru a ieși din iarnă fără proteste majore. Decizia URSS de a continua alimentarea cu energie ajută în acest sens, iar jumătate din energia României va continua să vină din Orientul Mijlociu. Bucureștiul dispune de suficiente rezerve valutare pentru a achita mai multe luni de importuri.
Populația, în continuare neîncrezătoare
FSN este criticat chiar dacă ia măsuri pentru garantarea dreptului de a forma partide politice, drepturilor minorităților și a libertății de adunare publică, respectiv de călătorie. Eforturile FSN de a încerca să se profileze drept întruchiparea consensului național nu au succes în fața unei populații care se teme că Frontul vrea să acapareze toată puterea. Mulți români resping afirmațiile FSN care descriu organizația drept o umbrelă menită să unifice grupuri pro-democrație.
[...]
Studenții, văzuți drept forța morală care l-a detronat pe Ceaușescu, sunt cei mai vocali critici. Duminică, peste 2.000 de studenți au protestat în București față de prezența unor vechi comuniști și a unor personaje necunoscute în guvernul de tranziție. Ei au cerut reforme în educație și au amenințat cu noi proteste masive. Studenții au catalogat cei șase reprezentanți ai studențimii în Consiliul Executiv al FSN drept marionete. Mii de studenți au manifestat și la Galați, Brăila și alte orașe din sud-estul țării.
Timing electoral
Cel puțin șase partide noi – niciunul dintre ele înregistrate încă – și alte grupuri de opoziție sunt de acord că alegerile ar trebui amânate. Ele afirmă că alegeri rapide vor ajuta în mod incorect FSN, care controlează aproape toată presa. Grupurile acuză și lipsa unor resurse precum telefoane, mașini de scris și birouri, care le încetinesc eforturile.
FSN a semnalat că ar exista o anumită flexibilitate în ceea ce privește calendarul alegerilor, dar pare în continuare decis să organizeze alegeri rapid. Purtătorul de cuvânt al FSN, Silviu Brucan, a declarat că partidul ar fi dispus să ia în considerare o cerere formală de amânare a alegerilor și a propus o masă rotundă cu partidele de opoziție. Președintele Iliescu a precizat că alegerile ar putea fi amânate până în mai, dar premierul Roman ține în continuare de prima opțiune a FSN.
Grupurile de opoziție nu au cum să reprezinte o provocare serioasă pentru FSN în aprilie. În afara avantajelor sale logistice și organizaționale, FSN își poate aroga și meritele pentru stabilizarea țării și îmbunătățirea distribuției de alimente și energie. Șansele partidelor de opoziție ar putea crește dacă alegerile sunt amânate și dacă vor avea acces mai bun la presă.
Totuși nici acești pași nu vor fi suficienți, dacă liderii neexperimentați ai acestora nu vor reuși să formeze alianțe și să producă un program coerent, iar FSN are grijă să nu abuzeze de putere atât de mult încât să demobilizeze românii de rând.
+++
13 ianuarie 1990
ROMÂNIA: Noul regim, sub presiune
Proteste spontane au forțat Frontul Salvării Naționale să accepte concesii importante. Aparent, FSN a eșuat în încercarea de a avea legitimitate și se poate aștepta la opoziție crescândă. Președintele interimar Iliescu a cedat în fața protestatarilor și a anunțat scoaterea imediată în afara legii a Partidului Comunist și organizarea unui referendum pe 28 ianuarie privind pedeapsa cu moartea.
El a promis și organizarea unei dezbateri naționale privind legile electorale și că va accepta monitorizarea ONU pentru alegerile generale. Presa maghiară relatează că organismul de conducere al FSN din Timișoara a demisionat în urma protestelor locale.
Comentariu:
Protestele împotriva FSN au fost cele mai mari din această perioadă. Românii sunt nemulțumiți de ritmul lent al proceselor intentate aparatului lui Ceaușescu și sunt înfuriați de menținerea unor comuniști în guvern și în FSN. Demonstrațiile ar putea crește în amploare săptămâna viitoare, când se reiau cursurile universitare, iar protestele ar putea fi îndreptate împotriva liderilor comuniști ai FSN, printre care Iliescu. Va fi foarte dificil pentru Front să își consolideze legitimitatea atâta timp cât este dominat de comuniști, ceea ce înseamnă că România ar putea intra într-o perioadă lungă de instabilitate.
+++
27 ianuarie
ROMÂNIA: Crește opoziția la FSN
Frontul Salvării Naționale (FSN) nu își mai poate ascunde lipsa de credibilitate și diviziunile interne. Pare că partidul se îndreaptă către o confruntare majoră cu grupuri de opoziție furioase la masa rotundă de astăzi, cât și la protestele anunțate pentru mâine. După manifestații provocate de decizia FSN de a candida la alegerile din mai, președintele Iliescu a recunoscut joi că situația politică este instabilă, avertizând, în același timp, că s-ar instaura anarhia în caz că guvernul de tranziție ar cădea. Mai mulți membri marcanți ai FSN, printre care vicepreședintele (Dumitru) Mazilu, au demisionat săptămâna aceasta, iar guvernul pare că pierde controlul asupra unor administrații locale, precum cea din Timișoara, unde a început revolta împotriva lui Ceaușescu.
Comentariu:
La doar o lună după preluarea puterii, FSN are probleme în a menține controlul în fața presiunii crescânde din partea grupurilor anticomuniste, grupuri de opoziție, studenți și muncitori. Neputând să scape de suspiciunea că ar confisca revoluția populară, conducerea autonumită a decis să înăsprească restricțiile privind demonstrațiile – deși 600 de persoane au manifestat fără incidente în centrul capitalei seara trecută – și caută să exploateze temerile privind o posibilă anarhie și iredentism maghiar în Transilvania.
+++
29 ianuarie
FSN respinge atacul opoziției
Frontul Salvării Naționale și-a folosit forța organizatorică pentru a supraviețui primului atac direct al opoziției, dar trebuie să se pregătească și pentru posibile tensiuni interetnice în Transilvania.
FSN s-a confruntat cu un nou val de proteste peste weekend în ciuda tentativei de a distrage atenția publică prin transmisia televizată a începutului procesului apropiaților lui Ceaușescu. Peste 15.000 de manifestanți anti FSN au ignorat interdicția de a demonstra, au rupt un cordon militar în jurul sediului FSN și au cerut un nou guvern de coaliție. Opozanții s-au retras după ce FSN a adus zeci de camioane cu proprii demonstranți favorabili partidului.
Președintele Iliescu încearcă să calmeze situația, invitând 21 de partide de opoziție nou înregistrate la un „dialog deschis” programat să înceapă joi. Cu toate aceastea, cel puțin unul dintre partidele mari – PNȚCD – a amenințat că va organiza manifestații zilnice până la instalarea unui nou guvern de tranziție, înaintea alegerilor din 20 mai.
Între timp, autoritatea FSN este subminată și de tensiuni interetnice crescânde în Transilvania, unde trăiesc aproape 2 milioane de etnici maghiari. Ministrul adjunct al educației, un etnic maghiar, a fost demis sâmbătă pentru că ar fi luat decizii privind învățământul în limba maghiară fără a avea această autoritate. Demiterea acestuia vine după ce președintele Iliescu a fost criticat de Forumul Democratic al Maghiarilor – cea mai mare organizație a acestei minorități – pentru că a discutat public despre posibila existență a unui curent separatist maghiar.
Comentariu:
FSN a reușit să oprească manifestațiile din weekend, dar utilizarea unor contramanifestanți – o tactică ce aduce aminte de era Ceaușescu – pentru a intimida opoziția, va alimenta, probabil, suspiciunile că Frontul este dominat de criptocomuniști. Manifestațiile politice vor crește în amploare, probabil, după ce grupurile de opoziție și studenții se vor regrupa. Frontul va exploata, probabil, tensiunile etnice pentru a-și crea spațiu de manevră indiferent că riscă să piardă sprijinul etnicilor maghiari.
Îți mai recomandăm Un Raport CIA din ianuarie 1990 avertizează că Securitatea revine: ”FSN a cerut sprijinul foștilor agenți ai Securității”