În timp ce din întreaga lume au curs felicitările pentru Joe Biden, președintele rus Vladimir Putin a rămas tăcut cu privire la rezultatul alegerilor din SUA tot weekendul.
Luni, 9 noiembrie, la două zile după ce Biden a preluat președinția câștigând cel puțin 270 de voturi de electori, purtătorul de cuvânt al lui Putin a declarat că Kremlinul va aștepta un „anunț oficial” al rezultatelor.
A fost un contrast puternic față de 2016, când Putin l-a felicitat pe Donald Trump pentru victoria împotriva lui Hillary Clinton, fiind unul dintre primii lideri străini care au făcut acest lucru.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a susținut că diferențele dintre 2016 și 2020 sunt „absolut evidente”, după ce Trump a refuzat să admită înfrângerea.
Dar s-ar putea să nu fie înțelept să descifrăm atât de puține într-o decizie a lui Putin cu privire la momentul unui mesaj internațional de felicitare, având în vedere acuratețea mesajului său către Trump în 2016 și menționarea repetată a faptului că a fost primul care l-a sunat pe președintele american George W. Bush după atentatele teroriste din 11 septembrie 2001.
Îți mai recomandăm Kremlinul așteaptă rezultatele finale înainte de a-l felicita pe președintele ales BidenIată câteva dintre posibilele motive ale ezitării Moscovei.
Semănarea îndoielii
Subminarea încrederii în sistemul electoral american și în democrația americană în sine a fost un obiectiv primordial al presupusei ingerințe a Rusiei în alegerile prezidențiale din 2016, potrivit agențiilor de informații americane.
De data aceasta, mass-media de stat rusă, parlamentarii partidului de guvernământ și comentatorii aliați cu Kremlinul par să fi urmărit același scop pe fondul tensiunii persistente dintre Moscova și Washington.
Înaltul oficial electoral al Rusiei s-a alăturat corului pe 9 noiembrie, spunând fără dovezi că votul prin corespondență - care a reprezentat o mare parte din voturile exprimate în alegerile din SUA din cauza îngrijorărilor legate de coronavirus - „lasă posibilități masive pentru posibile falsificări."
Între timp, Putin a declarat că Rusia este pregătită să lucreze cu câștigătorul alegerilor, iar purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a repetat pe 9 noiembrie că „este potrivit să așteptăm rezultatele oficiale”.
Cel puțin la suprafață, tăcerea lui Putin asupra rezultatului îi permite să pară chibzuit, în timp ce mass-media controlată de stat și politicienii loiali Kremlinului caută să pună la îndoială procesul electoral american în fața audiențelor din Rusia și din străinătate.
Respecta regulile
În timp ce guvernele, de la Kiev până la Washington, acuză Rusia de încălcarea mai multor tratate și de subminarea normelor de conduită pe scena globală, prin acțiuni precum anexarea Crimeei în 2014, sau presupusa otrăvire a fostului ofițer de informații Serghei Skripal și a fiicei sale în Anglia în 2018, Moscova face adesea spectacol din a susține că joacă conform regulilor, sugerând în același timp că alții nu o fac.
Pe fondul acuzațiilor repetate de atac asupra civililor și alte încălcări ale drepturilor în Siria, de exemplu, Rusia a susținut că propria prezență militară în țara din Orientul Mijlociu este legală, deoarece are acordul oficial al guvernului președintelui Bashar al-Assad și că forțele SUA au fost acolo ilegal pentru că nu au fost invitate.
Îți mai recomandăm Cum va arăta relația SUA- Rusia în funcție de câștigătorul alegerilorPe plan intern, Putin a avut grijă să se conformeze regulilor mai vizibile, menținând în același timp puterea mai mult de două decenii- a părăsit președinția în 2008-2012, pentru a evita încălcarea constituției, dar a modificat apoi Constituția pentru a putea fi reales în 2024 și 2030.
Și așteptarea rezultatului final al alegerilor din SUA se încadrează în aceeași simulare a jocului de respectare a regulilor.
Arată loialitate
O parte din efortul lui Putin de a spori influența globală a Rusiei și de a o prezenta ca alternativă la Statele Unite se încadrează în demonstrația că Moscova nu-și abandonează prietenii, aliații sau susținătorii.
Aceasta poate fi o explicație pentru abordarea Kremlinului față de rezultatul alegerilor din SUA. În timp ce Putin neagă acuzațiile că Rusia a încercat să se amestece în alegerile din 2016 din SUA, timp în care relațiile nu s-au îmbunătățit, în ciuda eforturilor lui Trump, el și Trump s-au lăudat reciproc și au părut că se înțeleg atunci când s-au întâlnit.
Deci, pentru Putin, poate fi important - mai ales în semnalele date către propriul popor dar și către liderii țărilor pe care vrea să-i păstreze sau să-i atragă pe orbita Moscovei - să arate că Rusia este un jucător de încredere care nu-și abandonează partenerii aflați la ananghie.
Personal și politic
Cea mai substanțială întâlnire dintre Biden și Putin ar fi avut loc în martie 2011, când vicepreședintele SUA a fost în vizită la Moscova.
Mai târziu, Biden a declarat pentru The New Yorker că, într-un context legat de remarca președintelui republican George W. Bush că s-a uitat în ochii lui Putin și i-a văzut sufletul, i-ar fi spus lui Putin: „Domnule prim-ministru, mă uit în ochii dumneavoastră și nu cred că aveți suflet."
La un nivel mai puțin personal, în cursul aceleiași călătorii, Biden a spus că problemele legate de drepturile omului au întunecat climatul investițional al țării, inclusiv „bătaia și reținerea” protestatarilor care apărau dreptul la întrunire liberă, acuzațiile din procesul lui Mihail Hodorkovsky, unul dintre cei mai proeminenți adversari ai lui Putin, și cazul lui Serghei Magnițki, a cărui moarte în închisoare, în noiembrie 2009, a devenit un motiv de tensionare a relațiilor.
Nimic de pierdut?
Legăturile dintre SUA și Rusia s-au deteriorat și mai mult de atunci, în parte din cauza presupusului amestec al Moscovei în alegerile din 2016.
Și, în ciuda unor domenii de posibilă cooperare și a sentimentului că Rusia ar putea deveni un subiect mai puțin toxic pentru Washington, niciuna dintre părți nu pare să vadă în perspectivă o dezghețare a relațiilor.
Drept urmare, Putin ar fi putut calcula că, indiferent dacă are sau nu ceva de câștigat din jocul de-a așteptarea rezultatului final al alegerilor din SUA, cu siguranță are prea puțin de pierdut.