Premierul Nicolae Ciucă și ministrul Energiei, Virgil Popescu, au criticat sever furnizorii de energie electrică și gaze naturale pentru facturile mai mari din luna ianuarie, în ciuda legii plafonării care a intrat în vigoare la 1 noiembrie anul trecut.
„Pentru garantarea eficienței măsurilor de protecție a consumatorilor casnici, urmează a fi refăcute facturile care nu au respectat plafoanele reglementate. Până la refacerea calculelor de către furnizori, aceste categorii de facturi nu vor fi purtătoare de penalități”, a anunțat prim-ministrul.
Mai mult, ministrul Energiei a arătat, în conferința de marți, că unii furnizori au eludat legea privind plafonarea prețurilor la energie și, din această cauză, consumatorii au primit facturi mult mai mari decât era de așteptat. La discuția cu presa, el i-a numit „hoți” pe acei furnizori care au încălcat legea.
Ministrul a acuzat un mare furnizor că până în data de 10 ianuarie „a dat drumul la facturi fără să aplice legea”.
„Furnizorii au greşit şi au greşit că au emis facturi către oameni, unii dintre ei, să zicem, fără compensare, fără plafonare. Un mare furnizor până astăzi (10 ianuarie, n.red.) a dat drumul la facturi fără să aplice legea”, declara Virgil Popescu, luni seară, la Realitatea Plus.
Ministrul a mai spus că și el a primit „factură de la acel furnizor, necompensată şi neplafonată” și că a cerut Autorității de Protecție a Consumatorilor să demareze controale în piață.
Cine este furnizorul?
Contactat de Europa Liberă, Virgil Popescu a refuzat să spună numele furnizorului, precizând că așteaptă rezultatul anchetei efectuate de autoritățile statului deoarece bănuiește probleme mari în piață: „Sunt mulți care au făcut asta, nu numai unul”.
Potrivit surselor Europa Liberă, furnizorul care l-a pus la plata facturilor întregi pe ministrul Energiei este Electrica Furnizare. De altfel, compania a anunțat zilele trecute că va oferi clienților toate compensațiile prevăzute de lege, după ce facturile pe noiembrie și decembrie au fost trimise întregi.
Europa Liberă a solicitat un nou punct de vedere din partea companiei și îl va publica în momentul în care va fi primit.
Ce prevede legea plafonării energiei și gazelor
Legea plafonării prevede că prețul maxim pe care consumatorii casnici îl plătesc la energie electrică este de 1 leu/kw cu toate taxele incluse, iar la gaze naturale de 0,37 lei/kw cu toate taxele incluse.
Prețul de referință al energiei electrice este de 0,68 lei/kWh și include tarifele reglementate pentru servicii de rețea, contribuția pentru cogenerare de înaltă eficiență, contravaloarea certificatelor verzi, acciză și TVA.
Îți mai recomandăm Guvernul reduce TVA-ul la energia electrică. Părerea experțilorPreţul de referinţă al gazelor naturale este de 125 lei/MWh şi nu include TVA, taxe și tarife reglementate, tarife de înmagazinare, precum și acciza, aplicabile la data de 30 octombrie 2021.
Potrivit ministrului Energiei, 80% dintre consumatorii de energie electrică și 60% dintre cei de gaze naturale au beneficiat de legea plafonării și compensării.
Asociație: Facturile au crescut din noiembrie
Asociația Energia Inteligentă a transmis într-un comunicat de presă că „prețurile din facturi au crescut cu tot cu plafonare și compensare” și că acest lucru s-a întâmplat chiar cu prima lună din care legea a intrat în vigoare.
„Prețul gazelor în luna noiembrie 2021 conform INS, care a luat în calcul măsurile privind plafonarea și compensarea, conform metodologiei expuse, a fost o creștere a prețului de 49,4%”, precizează sursa citată.
Cât vor plăti românii după 1 aprilie?
Nicolae Ciucă a anunțat marți și o nouă schemă de protecție, de la 1 aprilie, pentru consumatorii casnici cu un consum lunar de până la 300 Kwh, care prevede un TVA redus la 5%, precum și compensarea certificatului verde și a bonusului de cogenerare pentru consum.
Vom elabora o schemă de sprijin și pentru gaze naturaleNicolae Ciucă, premier
Ministrul Energiei a spus pentru Europa Liberă că așteaptă să vadă consumul la gaze din acea perioadă pentru a lua măsuri mai exacte. „E greu să anunți acum ceva legat de gaze”, a subliniat el.
Aceste măsuri sunt prevăzute pentru 1 aprilie deoarece „în 31 martie expiră perioada compensării. Expiră această lege și vrem să aducem altceva în schimb”, precizat Popescu, la conferința de marți.
În schimb, președintele PSD, Marcel Ciolacu, a plusat după anunțul premierului privind reducerea TVA de la 1 aprilie și a propus ca termen 1 februarie.
„Putem reduce TVA-ul nu doar la energie, ci și la gaze naturale - și nu la 1 aprilie, ci din 1 februarie. Acum, nu în aprilie, factura energetică îi arde cel mai tare pe oameni. Așa face Polonia, din 1 februarie: TVA ZERO la gaze, îngrășăminte și mâncare, plus taxe reduse la carburanți. Acesta este modul corect de reacție a statului, pe care îl voi propune ca model de urmat la prima ședință a liderilor coaliției!”, a scris Ciolacu, pe Facebook.
Ce pot face clienții care au primit facturi mari
Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei a transmis miercuri că a demarat controale la toți furnizorii de energie electrică și gaze naturale.
ANRE precizează că, dacă în urma regularizării suma plătită de clientul casnic în plus este mai mare de 100 lei, atunci furnizorul este obligat să restituie suma plătită de către client în termen de 5 zile de la data emiterii facturii de regularizare. Sumele sub această valoare vor fi compensate în contul facturilor următoare.
Îți mai recomandăm De ce vor crește ratele la bancă în 2022Clienții finali care au neclarități privind facturarea energiei electrice și a gazelor naturale, trebuie să se adreseze furnizorului care a emis factura în discuție pentru clarificări, acesta având obligația transmiterii unei explicaţii clare şi uşor de înţeles a modului în care este calculată valoarea facturii, în special în cazul în care aceasta nu este bazată pe consumul real.
„În măsura în care apreciază că prin răspunsul formulat nu au fost aduse clarificările necesare, clientul final are posibilitatea să se adreseze ANRE sau altor instituții care au atribuții în acest sens, chiar și instanței de judecată”, menționează instituția.
A fost greșită legea plafonării? Ce spun partidele și care este soluția lor
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a declarat pentru Europa Liberă însă că „legea există, furnizorii n-au aplicat-o, de aceea s-a creat această situație cu facturi mari. Am văzut că în special la gaze, pe energie electrică n-am prea văzut exemple”.
Cu privire la introducerea sancțiunilor, el a spus că „în două legi avem sancțiuni, punem și în asta!”
De altfel, într-o conferință de presă susținută astăzi, ministrul a declarat că există deja în circuitul de avizare de la Guvern o modificare legislativă care prevede ca toți furnizorii care au întocmit facturi eronate să aibă obligația să le storneze și să nu emită penalități.
De asemenea, măsura prevede ca, în caz de neplată, consumatorii să nu fie debranșați. „Pe toată perioada asta de aplicare a legii nu vor fi debranșări, nu numai pentru consumatorii vulnerabili care sunt protejați ci și pentru restul consumatorilor”, a subliniat Virgil Popescu.
Radu Oprea, purtător de cuvânt al PSD, a declarat pentru Europa Liberă că ordonanța Guvernului și legea din Parlament au fost adoptate pe repede înainte și aici ar fi o cauză a facturilor mari.
„Am constatat că legea nu și-a atins efectul și am spus că este nevoie de intervenție și măsuri suplimentare. O intervenție imediată și pe care domnul ministru ar putea să o ia este de a introduce măsurile coercitive în lege, astfel încât furnizorii să fie descurajați de a nu respecta legea. Abordarea ni se pare greșită, ca cetățeanul care are o problemă să se ducă la ANPC și alte instituții ale statului”, a spus fostul ministru.
Întrebat dacă penalitățile nu au fost incluse în lege voit sau din greșeală, Radu Oprea a răspuns că „a trecut prin Parlament foarte rapid”.
„Cred că este o scăpare atât din punct de vedere al Guvernului, cât și din punct de vedere al legiuitorului. A fost votată în Parlament foarte repede și am crezut că măsurile sunt suficiente, dar se vede că nu. Dacă practica ne arată că este o deficiență, ea poate fi îndreptată imediat”, a completat el.
Purtătorul de cuvânt al PSD l-a criticat însă pe Virgil Popescu pentru că i-a sfătuit pe români să nu-și plătească facturile.
„ Ideea de a spune „nu plăti, că nu ți se întâmplă nimic” nu funcționează. Cel puțin spune clar, cu excepția consumatorilor vulnerabili care n-au plătit, și nu sunt mulți. Majoritatea românilor cate au probleme cu facturile nu sunt neapărat consumatori vulnerabili. Nu poți să te joci cu așa ceva ca ministru”, a afirmat Oprea.
Cristina Prună, deputat USR, a declarat pentru Europa Liberă că legea plafonării „nu ajută consumatorul casnic și efectele de astăzi, cu compensări de 2-3 lei și, mai mult, neglijează consumatorii mari de energie, atât IMM-urile românești cât și consumatorii industriali”.
Cu privire la noile măsuri care ar urma să intre de la 1 aprilie, Cristina Prună a spus că acestea puteau fi luate mai din timp și cu efect imediat, propunând în acest sens o sesiune extraordinară pentru adoptarea lor în Parlament.
„Premierul a propus o limită de consum de 300 Kwh, eu cred că ar trebui aplicată la toată lumea, pentru că marele câștigător al creșterii prețului la energie este statul român, de asemenea 80% din energie electrică produsă în România provine de la companiile de stat. Atunci, el trebuie să acționeze prin reducerea unor taxe pe care noi le plătim în facturi”, a completat deputatul USR.
Ea a reiterat că data de 1 aprilie este una târzie și pachetul de măsuri ar trebui adoptat „chiar mai repede” decât 1 februarie, așa cum a propus PSD.