Infografice | Cine a condus România postcomunistă? PSD, PNL și UDMR, singurele care au rezistat ultimilor 35 de ani

Parlamentul României în 1996.

Sunt alegeri parlamentare anul acesta, duminică, pe 1 decembrie, iar câteva zeci de formațiuni politice au depus la Biroul Electoral Central listele celor care își doresc sa ajungă senatori sau deputați. Va fi cel de-al zecelea parlament de după Revoluție. Care au fost celelalte opt și cine a făcut legile în România post-decembristă?

După Revoluția din decembrie 1989, România a fost condusă de Consiliul Frontului Salvării Naționale (CFSN), un organ provizoriu format din foști disidenți ai regimului comunist și din persoane din rândul manifestanților.

CFSN era condus de Ion Iliescu, care a devenit figura centrală a conducerii provizorii. Consiliul a fost format pentru a asigura o tranziție de la regimul comunist la un sistem democratic și pentru a organiza alegerile libere.

CFSN a luat decizii precum abolirea structurilor de putere comuniste, interzicerea Partidului Comunist Român și demararea reformelor democratice.

În februarie 1990, CFSN s-a transformat în Consiliul Provizoriu de Uniune Națională (CPUN), care avea rolul unui parlament provizoriu, cu reprezentanți ai diferitelor partide nou-înființate.

CPUN a fost activ până la alegerile din 20 mai 1990, cunoscute ca „Duminica Orbului,” când Ion Iliescu a fost ales președinte, iar România a intrat în prima sa perioadă democratică post-comunistă, cu un guvern ales democratic și cu primul Parlament votat de cetățeni, de după 45 de ani de comunism.

Câte Parlamente a avut România din 1990 până în prezent

Printre primii parlamentari aleși au lideri ai fostelor partide istorice, supraviețuitori ai prigoanei și închisorilor comuniste: Corneliu Coposu, Ion Diaconescu, Nicolae Ionescu-Galbeni, Ionel Săndulescu.

Foști membri ai diasporei au ocupat, de asemenea, funcția: Ion Rațiu, Radu Câmpeanu, dar și simboluri ale rezistenței anticomuniste, ca Doina Cornea, Ana Blandiana. Li s-au alăturat figurile marcante ale Revoluției – Ion Iliescu, Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu.

Efervescența politică de după comunism a făcut ca la primele alegeri libere, din 1990, nu mai puțin de 71 de partide să depună liste de candidați pentru Camera Deputaților și 59 pentru Senat, după cum scrie Cristian Preda, într-un studiu despre politica din România post comunism.

De la an la an, structurile politice s-au închegat în jurul unor poli, iar numărul formațiunilor politice a scăzut constant la fiecare rundă de alegeri. Și au apărut noi lideri – Adrian Năstase, Traian Băsescu, Mona Muscă, Călin Popescu Tăriceanu, Teodor Meleșcanu, Valer Dorneanu.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI