Israelul a anunțat joi după-amiază că l-a ucis pe Yahya Sinwar. Acesta a fost ucis pe 16 octombrie „la sfârșitul unei vânători care a avut loc timp de aproximativ un an”, în Fâșia Gaza.
Decesul șefului Hamas a fost confirmat pe 17 octombrie, inclusiv prin probe ADN.
În vârsta de 62 de ani, el a fost considerat arhitectul atacului mortal din 7 octombrie 2023 asupra Israelului. Această agresiune fără precedent a declanșat războiul în curs de desfășurare al Israelului în enclava palestiniană.
Sinwar a devenit principalul lider al Hamas imediat după presupusa asasinare a lui Ismail Haniyeh, liderul politic al grupului, aflat într-o vizită la Teheran pe 31 iulie.
Sinwar, șeful aripii militare a Hamas, denumite Brigăzile Izz al-Din al-Qassam, nu era considerat favorit pentru a-l succeda pe Haniyeh, care locuia de regulă în Qatar.
Khaled Meshaal, un fost lider politic al Hamas, și Khalil al-Hayya, o figură proeminentă din aripa politică, erau văzuți ca favoriți.
Un motiv cheie pentru numirea lui Sinwar este legătura sa strânsă cu Iranul, care a oferit sprijin financiar și militar grupului.
În mod tradițional, liderul politic al Hamas e stabilit în străinătate pentru a putea călători și menține contactul cu aliații regionali, cum ar fi Iranul și Hezbollah. Se consideră însă că Sinwar se află în Fâșia Gaza.
Modelat de închisorile israeliene
Cunoscut și de susținătorii săi ca Abu Ibrahim, Sinwar s-a născut într-un tabără de refugiați din orașul Khan Younis din Gaza.
Părinții săi, la fel ca cei ai lui Haniyeh, au fugit din orașul de coastă Ashkelon în timpul războiului arab-israelian din 1948, care a dus la înființarea statului Israel - sau ceea ce palestinienii numesc „nakba” (catastrofă).
Sinwar s-a alăturat Hamas la scurt timp după formarea grupării, în 1987 și a înființat temuta organizație de securitate internă Al-Majd, ale cărei scop principal era să găsească spioni israelieni în interiorul grupului.
A câștigat o reputație pentru violență și a fost supranumit „Măcelarul din Khan Younis”.
Îți mai recomandăm Creierul atacurilor din 7 octombrie 2023, Yahya Sinwar, noul lider al HamasSinwar a fost capturat de forțele israeliene și condamnat la multiple pedepse pe viață pentru diverse infracțiuni - inclusiv uciderea a doi soldați israelieni - și a petrecut mai bine de două decenii în închisoare.
În timp ce se afla în închisoare, Sinwar a organizat greve pentru îmbunătățirea condițiilor de muncă și s-a impus ca un lider printre palestinienii încarcerați.
Sinwar a fost eliberat din închisoare în 2011 ca parte a unui schimb care a dus la eliberarea a peste 1.000 de prizonieri palestinieni în schimbul unui soldat israelian reținut de Hamas, care fusese ținut în Gaza timp de cinci ani.
La scurt timp după eliberare, Sinwar l-a însoțit pe Haniyeh într-o călătorie la Teheran unde l-a întâlnit pe liderul suprem Ayatollah Ali Khamenei.
Cum este organizată gruparea Hamas
Gruparea este finanțată de Iran și alte țări, fiind catalogată ca organizație teroristă de către Statele Unite, Uniunea Europeană și alte țări.
Hamas are trei ramuri:
- Biroul politic - este format de regulă din 15 membri. Șeful acestui birou e considerat autoritatea civilă cea mai importantă;
- Consiliul Shura - un organism pur consultativ, care alege Biroul Politic al Hamas;
- Birourile politice „regionale” - acestea reprezintă Cisiordania, Gaza, diaspora și prizonierii din închisorile israeliene. Fiecare dintre cele patru birouri are câte un consiliu regional Shura.
Hamasul are și o aripă militară separată de organizație, înființată în 1991, denumită Brigăzile al-Qassam.
Este cea mai mare și cea mai bine echipată grupare care operează în Fâșia Gaza și a purtat mai multe războaie împotriva Israelului.
Îți mai recomandăm Cine a fost Ismail Haniyeh, liderul politic al Hamas ucis într-un atac la TeheranEuropa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.