Cine este Hashem Safieddine, sucesorul lui Nasrallah la șefia Hezbollah

Hashem Safieddine vorbește în timpul unei conferințe la Beirut în 2022.

Hashem Safieddine este văr și potențial succesor al lui Hassan Nasrallah, liderul Hezbollah ucis de Israel.

Safieddine, o personalitate de rang înalt din Hezbollah, grupare armată și partid politic care controlează o mare parte din sudul Libanului, a fost vizat de atacurile aeriene israeliene în capitala libaneză, Beirut, la sfârșitul zilei de 3 octombrie. Nu este clar dacă a fost și ucis.

Un cleric șiit cu legături strânse cu Iranul, Safieddine s-a alăturat Hezbollahului la scurt timp după ce gruparea a fost constituită în anii '80.

Safieddine este cel mai posibil succesor al lui Nasrallah, liderul carismatic și de lungă durată al organizației care a fost ucis în atacurile aeriene israeliene de la Beirut din 27 septembrie.

Safieddine conduce filiala executivă a Hezbollah, care supraveghează afacerile politice ale grupului.

El este, de asemenea, membru al Consiliului Shura decizional, precum și al Consiliului Jihad, care conduce operațiunile militare ale grupului.

Statele Unite l-au desemnat terorist pe Safieddine în 2017.

Hezbollah este considerată o organizație teroristă de către Washington, deși Uniunea Europeană a trecut doar pe lista neagră aripa sa armată.

Liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei (dreapta) îl salută pe Hassan Nasrallah (stânga) la biroul său din Teheran în 2000.

Safieddine cu barbă și ochelari poartă un turban negru, ca Nasrallah, care denotă descendența profetului Mohammed.

„În calitate de văr al lui Nasrallah și presupus succesor de multă vreme, el ar fi probabil capabil să strângă rândurile Hezbollah în jurul lui”, a declarat Matthew Levitt de la Institutul Washington pentru Politica Orientului Apropiat.

„Dar îi lipsește carisma lui Nasrallah și moștenește o organizație care este o umbră a fostului predecesor”, spune Levitt, autorul cărții despre Hezbollah: „Amprenta globală a Partidului lui Dumnezeu din Liban”.

Uciderea lui Nasrallah de către Israel a fost cea mai mare lovitură pentru Hezbollah din istoria sa de 42 de ani.

Organizația șiită a suferit eșecuri majore în ultimele luni. Israelul a asasinat mulți membri ai conducerii Hezbollah, a neutralizat o parte semnificativă din arsenalul său militar și i-a întrerupt comunicațiile.

În cei peste 30 de ani săi la conducerea Hezbollah, Nasrallah a creat o relație strânsă cu Iranul majoritar șiit, susținătorul cheie al Hezbollah.

Cu o asistență financiară și politică semnificativă din partea Teheranului, Nasrallah a transformat Hezbollah într-o entitate politică și militară puternică în Liban și un jucător important în regiune.

Safieddine, născut în sudul Libanului, are, de asemenea, legături strânse cu republica islamică.

A studiat în orașul sfânt șiit Qom, din centrul Iranului. Între timp, fratele lui Safieddine a fost numit reprezentant al Hezbollah în Iran.

Fiul lui Safieddine este căsătorit cu fiica lui Qassem Soleimani, comandantul de top iranian care a fost asasinat în 2020 într-un atac aerian american în Irak.

Îți mai recomandăm Israelul l-ar fi vizat cu atacuri pe succesorul lui Nasrallah. Noi evacuări în Liban
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI