„Astăzi, am venit la inaugurarea unei case mortuare de care vom beneficia cu toții la un moment dat. Vorbim despre o investiție de peste 27 de milioane de euro, o sală polivalentă de care vom beneficia cu toții în viață”, afirma Marcel Ciolacu, pe 12 august 2022, la Bistrița Năsăud, cu ocazia inaugurării unui complex sportiv polivalent în municipiu.
Între investiția din Bistrița și o casă mortuară nu exista vreo legătură, iar declarația i-a luat prin surprindere chiar și pe colegii de partid, care nu au înțeles la ce s-a referit liderul PSD. Episodul a fost prezentat în mass media ca o gafă de neînțeles a președintelui social-democrat.
„A fost o glumă”, a declarat Marcel Ciolacu pentru Europa Liberă. Liderul social-democrat susține că gluma avea legătură cu o informație apărută tot pe 12 august. Știrea la care face referire președintele PSD este despre un primar PNL din județul Timiș, care a tăiat panglica unei capele mortuare.
„Va fi pusă la dispoziția tuturor”, a fost mesajul primarului. Aceasta este, potrivit lui Marcel Ciolacu, legătura între mesajul său de la Bistrița, când lansa sala polivalentă, și casa mortuară.
Your browser doesn’t support HTML5
Profesorul Dumitru Borțun critică „gluma” lui Ciolacu de la Bistrița despre casa mortuară, spunând că e o dovadă de infantilism.
„Marcel Ciolacu a crezut că vorbește cu apropiații lui despre inaugurarea unei case mortuare. Probabil, a făcut haz de asta. Apoi a făcut gluma în fața unei țări. E jalnic. Asta înseamnă să nu gândești prea departe, ca un șahist care nu vede decât mutarea următoarea. I-a explodat gluma în față și acum are fața înnegrită. Trebuie să o spele acum”, a conchis profesorul Borțun analiza despre comunicarea publică a președintelui PSD.
Gafele și bâlbele în cazul lui Marcel Ciolacu nu sunt însă rare, remarcă specialiștii în comunicare consultați de Europa Liberă. Cu un vocabular nu prea elevat, liderul PSD încearcă să transmită mesaje în primul rând pentru propriul electorat.
Sondajele recente par să ateste că deficiențele în comunicare ale liderului PSD nu se răsfrâng și asupra procentelor partidului. PSD se află detașat pe primul loc, cu procente în jurul a 35%, în funcție de institutul de sondare sau perioada în care s-a realizat cercetarea sociologică.
Un sondaj Avargarde, plătit de PSD, îl creditează pe Marcel Ciolacu cu 25% la capitolul încredere, în timp ce premierul Ciucă are 18%, iar președintele Iohannis 15%.
Experții în comunicare consultați de Europa Liberă susțin că greșelile sunt omenești, iar oamenii politici nu sunt „roboți”. Există însă anumite rigori.
„În fișa omului politic, găsim în vârful calităților un discurs foarte bun, oratoria, claritatea mesajului. Discursul e o calitate de bază. În cazul domnului Ciolacu regăsim destul de multe erori, întâlnim adeseori gafe”, subliniază Antonio Momoc, expert în comunicare și decan al Facultății de Jurnalism și Științelor Comunicării.
El adaugă că publicul PSD își menține încrederea în Marcel Ciolacu, deoarece nu este atât de exigent cu „incoerențele sau gafele”.
„Sunt mai atenți la mesajele de tip social, economic, de tip politic. Aceste erori sunt taxate de publicul de centru dreapta”, explică expertul în comunicare.
Dăncilă sau Ciolacu? Cine a gafat mai mult?
După preluarea puterii în partid, despre Marcel Ciolacu s-a spus că gafează la fel de mult ca predecesoarea sa, Viorica Dăncilă. Fost premier, președinte PSD și candidat la prezidențiale, Dăncilă a fost taxată des în mass media pentru gafele sale.
„Nu se poate vorbi despre o evoluție a discursului politic în România, cu atât mai puțin la PSD. Contează că Marcel Ciolacu nu este încă premier, dacă o să fie vreodată. Doamna Dăncilă era și premier și candidat la prezidențiale și era crescut nivelul de exigență”, spune Momoc.
Ca și în cazul Dăncilă, scorul din dreptul lui Marcel Ciolacu este inferior partidului, brandul social-democrat fiind locomotiva.
„Domnul Ciolacu preia încrederea din brandul politic, dinspre partid. Nu este un lider locomotivă, care să tragă partidul, ci profită de scorul partidului. Oricine s-ar afla în fruntea PSD, oamenii au așteptări de la partidul care promite”, precizează expertul în comunicare.
Pentru profesorul Dumitru Borțun, Marcel Ciolacu „transmite încredere”, lucru reflectat și în sondaje.
„Spre deosebire de doamna Dăncilă, care nu transmitea încredere, spre deosebire de domnul Dragnea, care părea șmecherul isteț, Ostap Bender din Ilf și Petrov, care aranjează totul în favoarea lui”, a declarat profesorul Borțun.
Specialistul în comunicare crede că liderul PSD are o „alură de băiat bun”, „care vrea să facă ce poate, un tip onest în felul lui”.
„El are o față de băiat bun. Evită excesele, nu se dă în stambă. Evită să răspundă la întrebări. Sunt strategii învățate, care îl fac performant în comunicare”, este analiza lui Dumitru Borțun.
Ciucă, avantaj sau dezavantaj pentru PSD?
Un alt avantaj pentru liderul PSD îl reprezintă concurența. Dacă în anii trecuți, PNL se remarca printr-o calitate a discursului public, premierul Nicolae Ciucă, liderul PNL, nu excelează la acest capitol.
„Vorbim de o criză de leadership la nivelul partidelor din România. Este o lipsă de credibilitate, mesaj politic convingător, de lideri care să electrizeze. Mediocritatea discursului face să pară că toți sunt la fel, să nu vedem o diferență care să îl avantajeze pe unul. Din păcate, Ciucă și Ciolacu băltesc în aceeași zonă a mediocrității limbajului”, afirmă profesorul Momoc.
Ascensiunea lor în fruntea partidelor arată care sunt criteriile de selecție, „criteriul de gașcă, criteriul de înțelegere pe grupuri de interese”, crede profesorul universitar.
„Marcel Ciolacu are un discurs moale, un discurs anemic, puțin convingător, rizibil, pe alocuri, care nu se ridică la nivelul funcției. E nevoie de mai mult pentru a reprezenta un partid social-democrat”, este evaluarea făcută de expertul în comunicare.
O altă mare problemă a politicienilor români este că nu mai reușesc să aibă discursuri libere, care să nu fie citite de pe foi. Nu pot construi un discurs, deoarece lipsește calitatea, cred experții.
Ca și în cazul lui Nicolae Ciucă, un rol important îl au consilierii, cei care îl ajută în comunicare prin diferite punctaje sau redactarea de discursuri.
„Ciolacu și-a atins limitele. El poate stimula doar electoratul de stânga”, este concluzia profesorului Momoc.
Cum plătește PSD presa, dar refuză să respecte legea 544
Dacă Dragnea „dădea cu bani în populație, Ciolacu dă bani presei”, avertizează expertul în comunicare publică, Dumitru Borțun.
„Are o mare parte a presei de partea lui. Ce a făcut și Adrian Năstase cu presa, la PSD e o tradiție. Imaginea mediatică se răsfrânge și în public. Când un personaj e reflectat favorabil în presă, în mare parte se răsfrânge și în opinia publică. E un halou de imagine”, adaugă profesorul Borțun.
Expertul subliniază că partidele insistă că folosesc legal banii pentru presă, fără a vorbi și de moralitate. De asemenea, PSD nu respectă legea 544/2001, privind informațiile de interes public, cum sunt contractele cu presa din banii de subvenție.
Your browser doesn’t support HTML5
„Una e legalul, alta e moralul. O politică de calitate, în care să credem, care să ne dea speranță de viitor, cu lideri veritabili, este o politică morală. Nu poate să fie imorală, dar legală. Așa au fost educați. Tot ce este util este considerat bun. Nu au conștiință morală. De câte ori auziți un om politic că e legal, e legal, să vă puneți întrebări ce e cu moralitatea lui. Ascunde defecte morale. Cumpărarea presei e imorală”, este opinia profesorului Dumitru Borțun.
Mijloacele de comunicare în masă pot ajuta politicienii să confecționeze majorități în mod artificial, potrivit obiectivelor lor politice prin manipulare. Omul care este manipulat nu știe ce vor politicienii, spune Borțun pentru Europa Liberă.
„Cumpărarea presei pentru a cumpăra majorități e imoral. E una dintre bolile democrației contemporane”.
Recomandarea pentru președintele PSD este să înceapă să-și asculte consilierii, deoarece mulți politicieni vin la consultanți doar pentru a „repara gafele”.
„Dacă va îmbrăca haina de premier, așteptările de rol sunt altele. El va trebui să răspundă acestor așteptări. Ciolacu are o anumită șmecherie naturală de a evita problemele neplăcute și răspunsurile oneste. Nu e la nivelul unui om politic care să conteze pentru oamenii care se pricep. Nimeni nu o să-l ia pe Ciolacu să-l ducă la NATO. Aici e diferența de calitate, educație. Se văd diferențele între un un mobilat intelectual și unul care nu e pregătit pentru o funcție foarte înaltă. L-aș sfătui să asculte consilierii. Nu se va ridica la înălțimea funcției de premier”, este opinia lui Dumitru Borțun.
Marcel Ciolacu a preluat puterea în partid după ce Viorica Dăncilă a pierdut competiția prezidențială în fața lui Klaus Iohannis. Partidul a trecut din Opoziție la putere și se află pe primul loc în sondajele de opinie ca intenție de vot.
Potrivit protocolului Coaliției, PSD va da premierul din mai 2023. Marcel Ciolacu nu a spus explicit dacă va prelua mandatul de la Palatul Victoria. În prezent, Ciolacu este președintele Camerei Deputaților.