Premierul României după amenințările unor oficiali pro-ruși: Avem obligaţia de a oferi securitate Republicii Moldova

Premierul României, Marcel Ciolacu, și președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, la Chișinău, 21 iunie 2023.

Premierul României, Marcel Ciolacu, a comentat vineri amenințările așa-zisului guvernator al Hersonului, care a spus că Rusia ar putea ataca podul de la Giurgiulești, care face legătura dintre România și Republica Moldova.

Amenințarea a venit după ce podul Ciongar, care face legătura între Ucraina continentală și Crimeea ocupată de ruși, a fost bombardat joi dimineață.

„Acum vedem cât de importantă este apartenenţa noastră la NATO. (...) O ameninţare cred că doar de testare”, a spus premierul României, vineri dimineață, într-o conferință de presă din București.

Marcel Ciolacu a mai spus că „era obligatoriu ca statul român să aibă o reacţie”, făcând referire la poziția transmisă joi de Ministerul de Externe.

Diplomația românească a calificat ca „inacceptabile” declarațiile făcute de Vladimir Saldo, guvernatorul impus de ruși în Hersonul ocupat, despre podul Galați-Giurgiulești. „Lovirea infrastructurii civile e crimă de război”, a subliniat MAE.

În acest sens, premierul României a declarat că „avem obligaţia de a oferi securitate şi Republicii Moldova”. „În Republica Moldova trăiesc români, la ca şi mine, la fel ca şi dumneavoastră. Avem această obligaţie”, a spus el.

Îți mai recomandăm Podul care leagă Crimeea de Herson a fost bombardat. Un oficial pro-rus acuză Ucraina și amenință România

De asemenea, Ciolacu a făcut o paralelă și cu Uniunea Europeană, afirmând că unii politicieni și-ar dori ieșirea României din blocul comunitar.

„Mai vedem anumiţi lideri politici care vin şi propun românilor să ieşim şi din Uniunea Europeană, uitând că de la UE am avut până acum peste 54 de miliarde, care se regăsesc în infrastructura şi dezvoltarea acestei ţări”, a spus Ciolacu.

Explicațiile Rusiei

Și autoritățile de la Chișinău au condamnat joi declarația făcută de așa-zisul reprezentant al Moscovei în Herson și l-au convocat pentru explicații pe ambasadorul rus în Republica Moldova.

Însă, Oleg Vasnețov nu s-a prezentat la ministerul Afacerilor de Externe din R. Moldova, iar în locul său a mers un alt reprezentant al ambasadei, conform biroului RFE/RL din R. Moldova.

Anatali Loșakiv a declarat presei de la Chișinău că a oferit explicații autorităților moldovene, precizând că „scopurile operațiunii militare sunt determinate de Ministerul Apărării al Federației Ruse, nu de reprezentanții autorităților regionale”.