Circa 3.000 de persoane au intrat în România după ce Ungaria a permis tranzitul

Mii de persoane au fost blocate la granița cu Austria după decizia Ungaria de a închide frontierele

Poliția de Frontieră a efectuat formalitățile de intrare în ţară pentru aproximativ 3.000 de cetățeni români și străini şi aproximativ 800 de autovehicule,sosite în Punctul de Trecere a Frontierei Nădlac II, după ce Ungaria a permis tranzitarea țării ca măsură excepțională unică la intervenția ministrului de Externe, Bogdan Aurescu, care a invocat criza umanitară de la granița cu Austria provocată de decizia maghiarilor de a bloca accesul în țară a cetățenilor străini.

Când au ajuns la frontiera română, oamenii au fost preluați de polițiștii de frontieră și medicii DSP pentru triajul epidemiologic. Cei mai mulți dintre ei au fost trimiși în județele în care au domiciliul pentru a intra în autoizolare timp de 14 zile. Cei care au venit din zonele roșii au fost trimiși sub escorta polițiștilor și jandarmilor în centrele de carantină din județul Arad.

„În urma demersurilor efectuate de autoritățile române, în cursul acestei nopți și în această dimineață, Poliția de Frontieră a efectuat formalitățile de intrare în ţară pentru aproximativ 3.000 de cetățeni români și străini şi aproximativ 800 de autovehicule,sosite în Punctul de Trecere a Frontierei Nădlac II.

Polițiștii de frontieră au efectuat controlul specific la intrarea în țară, iar ulterior persoanele au fost preluate de către reprezentanții Direcției de Sănătate Publică pentru completarea declaraţiei pe proprie răspundere și efectuarea controlului epidemiologic.

După încheierea formalităților și stabilirea măsurile dispuse de către personalul medical aflat în punctul de trecere a frontierei, mijloacele de transport au fost preluate de către echipaje de poliţie şi jandarmerie pentru a fi conduse spre locațiile stabilite pentru carantină sau pentru autoizolare.

Pentru această activitate, Poliția de Frontieră a triplat efectivele implicate în controlul de frontieră, pentru cele 10 artere de control, astfel încât formalitățile să se desfășoare cu rapiditate.

Totodată, în ultimele 24 de ore, echipajele Inspectoratului General pentru Situații de Urgență au efectuat 36 misiuni de transport pentru 122 persoane către diverse unități spitalicești, precum și la centrele de carantină existente în mai multe județe din țară", transmite Grupul de Comunicare Strategică.

Autoritățile de la Budapesta au permis cetățenilor români tranzitarea teritoriului Ungariei dinspre Austria în intervalul 17 martie ora 21.00 – 18 martie ora 5.00, ora Ungariei, la intervenția ministrului Bogdan Aurescu, care a avut, marți, o discuție telefonică cu omologul său maghiar, Péter Szijjártó

Ministerul de Externe a precizat că este vorba de o masură unică, posibilitatea de tranzitare a Ungariei dinspre Austria, în vederea revenirii în România, fiind valabilă doar în acest interval.

Bogdan Aurescu a insistat pe lângă oficialul maghiar invocând că are în față o criză umanitară cauzată de blocarea granițelor. Cei blocați s-au plâns că au stat 20 de ore la granița dintre Austria și Ungaria și au criticat atitudinea polițiștilor de frontieră ungari. Ei au povestit că au plecat din țările în care se aflau, între care Spania, Franța, Germania și Austria, după ce firmele la care munceau s-au închis din cauza crizei declanșate de COVID-19.

Ungaria și-a închis, în această săptămână, granițele pentru cetățenii străini, iar pe teritoriul țării mai pot intra doar cetățenii maghiari, însă nu vor mai putea ieși, ca măsură împotriva coronavirusului.