Premierul Cîțu: „Niciodată nu trebuie amestecate alcoolul și condusul. Eu mi-am învățat lecția”

Premierul Florin Cîțu.

Într-o conferință de presă din data de 14 august, premierul Florin Cîțu a a vorbit despre incidentul de acum 20 de ani, când a condus sub influența alcoolului în SUA. Acesta a vorbit, pentru prima oară, despre incident, după câteva zile în care a dispărut aproape complet din atenția publică.

„Greșeala mea făcută acum 21 de ani”, conform premierului, nu a fost discutată direct nici cu Ludovic Orban, nici cu președintele Klaus Iohannis.

Premierul neagă că episodul condamnării de acum două decenii ar fi unul penal - „sunt legislații diferite, dar nu se califică sub nicio formă” ca dosar penal, spune Cîțu. „​Ceea ce e penal la noi este felony în SUA, este delict sau contravenție - nu am avut niciun drept restricționat”, precizează premierul. Conform acestuia, nu s-a confruntat cu nicio problemă când a lucrat în mai multe instituții internaționale în ultimii ani și a reintrat mai târziu în SUA fără probleme.

Florin Cîțu a explicat că în acea seară băuse cu ocazia zilei de naștere a colegului său de cameră - dar nu o cantitate excesivă, precizând că „​nu pot să duc 7-8 beri”. Întrebat ce i-ar spune unui tânăr de 20 de ani care se urcă la volan sub influența alcoolului, Cîțu a spus că „​niciodată nu trebuie amestecate alcoolul și condusul. Eu mi-am învățat lecția.”

Premierul spune că nu ține minte dacă a fost încătușat sau dacă mai are raportul toxicologic efectuat la momentul arestării.


În ce privește mplicațiile politice ale acestui scandal, premierul spune că:. „​Nu m-am gândit în niciun moment să îmi dau demisia. Avem reforme pe care le-am început și trebuie să le ducem la capăt”.

Acesta spune că a fost surprins neplăcut de declarațiile opoziției conform cărora acest incident îi pune la îndoială moralitatea. Nemulțumirile aliaților de coaliție USR-PLUS, spune acesta, ar fi legate de rectificarea bugetară, ci nu de arestarea sa din 2000.

„Cazierul meu din România e curat”, a punctat premierul.

Odată ce a răspuns la întrebările jurnaliștilor, premierul a trecut la discuția rectificării bugetare. Acesta a citit, grăbit și tensionat, precizările guvernului despre noile bugete ale ministerelor. Ministerul Sănătății va primi cea mai mare sumă din buget, din moment ce încă ne aflăm în timpul crizei sanitare. Premierul va aproba proiectul de rectificare doar dacă acesta va fi susținut în coaliție.

Din moment ce va fi, curând, nevoie de un nou ministru al finanțelor când i se va termina interimatul, premierul a menționat că propunerea sa pentru portofoliu va fi Dan Vîlceanu, deputat PNL de Gorj.

Îți mai recomandăm Execuția bugetară | Expert: „Ceva planificăm prost, dacă avem execuție proastă”