Rusia a deținut cel puțin 864 de civili ucraineni de la începutul războiului, conform misiunii ONU în Ucraina. Nouă din zece au fost torturați, fiind ținuți în camere încinse, electrocutați sau torturați prin înecare simulată (waterboarding).
Majoritatea ucrainenilor deținuți de ruși au fost prinși în martie și aprilie 2022, în regiunile Kiev, Herson, Harkov și Zaporojie. Marea majoritatea sunt bărbați.
Aproape unul din zece prizonieri ucraineni, anume 77 de prizonieri civili (72 de bărbați și 5 femei), au fost executați de către soldații ruși. Cel puțin un prizonier a murit în urma torturii suferite.
Unii experți ONU consideră că această campanie sistemică de violență împotriva civililor ucraineni ar putea fi o strategie intenționată a Kremlinului.
„Practicile despre care este vorba sunt șocuri electrice, bătăi, amenințări cu execuția. Ar putea constitui un tipar de tortură ca politică guvernamentală. Consecvența și metodele de tortură sugerează un nivel de coordonare, planificare și organizare, precum și de autorizare și toleranță de la superiori”, explică raportul special pentru tortură de la ONU, Alice Jill Edwards.
Raportul ONU a fost întocmit în urma a 70 de vizite la diversele centre de detenție, unde oficialii au strâns peste 1.000 de mărturii ale prizonierilor.
Și Ucraina se face vinovată de detenția rușilor, însă la o scară mult mai mică. Raportul ONU a evidențiat 75 de cazuri de detenție a civililor, din care jumătate au fost torturați.
„Marea majoritate a cazurilor sunt comise de Federația Rusă”, confirmă reprezentanții misiunii de monitorizare ONU în Ucraina.
Ucraina a acordat anchetatorilor ONU acces nemijlocit la dosarele relevante și locațiile unde sunt deținuți rușii, în timp ce rușii au refuzat să colaboreze.
Ucraina acuză Rusia că a întemnițat peste 20.000 de civili.
Îți mai recomandăm Prizonierii de război maghiari care complică relațiile dintre Ucraina și Ungaria