Clotilde Armand a obținut mandatul pentru rezilierea contractului cu Romprest

Primarul USR PLUS a obținut marți votul consilierilor locali ai Primăriei Sectorului 1 pentru rezilierea contractului cu firma Romprest

Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, a obținut marți mandatul consilierilor locali pentru a cere în instanță rezilierea contractului cu compania Romprest.

Apelul primarului Sectorului 1, făcut marți la consilierii de la Sectorul 1 de a nu mai boicota ședința, pentru a-i da mandat în bătălia din instanță împotriva Romprest, nu a rămas fără rezultat.

Cu 17 voturi și 9 abțineri, Consiliul Local al Sectorului 1 a mandatat-o pe Clotilde Armand să ceară rezilierea în instanță a contractului cu compania Romprest.

„Dincolo de linșaje mediatice, dincolo de jignirile și calomniile împotriva mea, după lungi bătălii, după ziua de vineri când consilierii PSD și PNL nu s-au prezentat la ședința de consiliu și au făcut front comun pentru compania care șantajează autoritatea locală și cetățenii din București, astăzi Consiliul Local al Sectorului 1 a mandatat primarul Sectorului 1 în vederea unei acţiuni având ca obiect rezilierea contractului de delegare a gestiunii prestării serviciilor de salubritate pe raza Sectorului 1. De astăzi primarul poate solicita Justiției rezilierea contractului cu Romprest. Asta înseamnă să nu renunți. E o mare victorie. Este ceea ce trebuia făcut de toți primarii dinaintea mea, a scris primarul pe pagina sa de Facebook.

La scurt timp de la votul consiliului, ea a spus că „toată lumea îl înjură pe primar” omițând că, de fapt, contractul este încheiat între consiliul local și firma Romprest.

„Toată lumea îl înjură pe primar. De fapt, acest contract este între consiliul local și Romprest. Eu nu am nimic cu această firmă, dar e ca și cum angajați pe cineva să facă curat acasă și face mizerie și, deși îl atenționați, continuă să facă mizerie. Este o mare victorie că am reușit să fiu mandatată pentru a cere rezilierea în instanță.”

Conflictul dintre primarul Sectorului 1 și compania Romprest a apărut de la refuzul primarului de a mai onora plățile către compania cu care primăria a încheiat în 2008 un contract de monopol privind salubritatea din Sectorul 1 pentru o perioadă de 25 de ani.

Armand s-a arătat nemulțumită de prețul pe care primăria îl are de plătit față de companie, 200.000 de euro pe zi, despre care a spus în repetate rânduri că este cel mai scump contract de ridicare a gunoiului din țară, care înseamnă un sfert din bugetul anual al sectorului.

Edilul a invocat rapoartele Curții de Conturi și ale Ministerului Finanțelor care arată că Romprest ar fi încasat, ilegal, 243 de milioane de lei pentru servicii neprestate.

Îți mai recomandăm Contract nou pentru ridicarea gunoiului în Sectorul 1 | Cine este firma câștigătoare

Un control realizat de Direcția Generală de Inspecție Economico-Financiară din Ministerul Finanțelor, condus de Florin Cîțu ca interimar, arată că Romprest ar fi produs un prejudiciu de 243,8 milioane de lei din fonduri publice în urma emiterii unor facturi cu tarife supraevaluate, dar și pentru servicii inexistente în contractul de salubrizare. Mai mult, atribuirea contractului de către fostul primar liberal Andrei Chiliman a contractului de salubrizare a fost realizată „în mod defectuos, cu nerespectarea prevederilor legale”.

La rândul său, Romprest a reclamat plata unei datorii de către primărie în valoare de 119 milioane de lei și a spus că, de fapt, primește doar 100.000 de euro pe zi, ceea ce aduce companiei doar un beneficiu de 5.000 de euro.

Contractul încheiat de Primăria Sectorului 1 cu SC Brai-Cata SRL

Aproximativ 2.691 de tone de deșeuri de la populație, instituții publice și agenți economici s-au adunat în cele peste 20 de zile de când nu au mai fost colectate, iar depozitarea necontrolată a unei astfel de cantități de deșeuri, în creștere continuă, reprezintă o criză cu riscuri multiple, a avertizat Primăria Sectorului 1 într-un comunicat de presă.

Pe 23 iulie, prefectul Alin Stoica a declarat starea de alertă în sector, pentru 30 de zile, ceea ce i-a permis primăriei să angajeze încă o firmă pentru ridicarea gunoiului, SC Brai-Cata SRL, fără a putea, însă, și rezilia contractul cu Romprest.