CursDeGuvernare: Justiția a anulat o licitație STS pentru cloudul guvernamental, câștigată de o firmă apropiată de Sebastian Ghiță

Camera serverelor. Fotografie generică

Judecătorii au respins, pe 4 decembrie, cererile Serviciului de Telecomunicații Speciale (STS) și companiei Metaminds, firma desemnată câștigătoare a licitației pentru realizarea cloudului guvernamental, care solicitau anularea unei deciziei a Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC) care considera că secretizarea ofertelor și evaluării lor a fost abuzivă, scrie CursDeGuvernare.

Decizia vine după ce, pe 25 iulie 2024, STS anunța că, din cele șapte oferte depuse pentru contractul pentru bazele de date din cloudul guvernamental, a ales oferta Metaminds. Compania a participat la licitație într-o asociere cu Trencadis Corp. STS a secretizat ofertele și evaluarea lor.

Licitaţia avea o valoare estimată de 576 milioane lei şi are ca obiect cumpărarea a aproximativ 400 de servere de procesare şi stocare şi de back-up, dar şi a numeroase alte echipamente.

CursDeGuvernare scrie însă că nu doar banii sunt problema. Există o miză mult mai mare: accesul la bazele de date ale instituțiilor din România.

Jurnaliștii de la CursDeGuvernare arată că firma care a câștigat licitația, Metaminds, a fost înființată și este condusă de foști angajați ai lui Sebastian Ghiță.

Problema bazelor de date ale României, care vor fi adunate în cloudul guvernamental, e o chestiune de securitate națională, mai ales în acest moment în care partidele „suveraniste” au sprijinul explicit al Rusiei și beneficiază de know-how și finanțări netransparente sau ilegale, scriu jurnaliștii CursDeGuvernare.

Sebastian Ghiță face parte din axa așa-numită „suveranistă” din România, noteză publicația: în 2016 a înființat partidul de extremă dreapta „Partidul România Unită” pe care l-a finanțat și l-a susținut mediatic prin postul RTV. Ghiță a candidat pe listele lui la alegerile parlamentare din 11 decembrie 2016. Sebastian Ghiță avea să fugă în Serbia 10 zile mai târziu.

În prezent, scrie cursdeguvernare.ro, Ghiță este un susținător tenace al lui Călin Georgescu, la promovarea căruia s-a aliniat și RTV, postul său de televiziune.

Cloud-ul guvernamental este o infrastructură care adună într-un singur loc toate serverele și bazele de date ale instituțiilor publice din România. Odată pus în funcțiune, instituțiile statului vor putea comunica între ele, iar cetățenii vor avea acces digital rapid la documente.

Platforma de cloud guvernamental ar trebui, conform declarațiilor oficialităților române, să devină complet operațională la 31 decembrie 2025 și va necesita fonduri totale de 374,73 milioane de euro (1,86 miliarde de lei), acoperite prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), potrivit datelor Guvernului.

Cine este Sebastian Ghiță

„Sebastian Ghiță a fost ofițer SRI pregătit anume să facă afaceri în numele instituției sau în folosul ei“, a spus la sfârșitul anului trecut fostul purtător de cuvânt al SRI, Nicolae Ulieru, într-o emisiune televizată.

„Am fost cel mai bun, am câștigat o grămadă de contracte, sunt mândru de ce am făcut pe plan profesional. Vreau să trec la alta etapă. Politica. Punct", declara deputatul PSD, Sebastian Ghiță, în 2014, într-un interviu pentru HotNews.ro.

În acel moment, Sebastian Ghiță, descris ca un copil minune al afacerilor IT din România ieșise din acționariatul firmelor pe care le înființase și se îndrepta spre o carieră politică, la PSD, ca deputat de Prahova. Corporațiile Teamnet și Asesoft rămâneau totuși în controlul său, prin intermediari.

Înființate la începutul anilor 2000, Asesoft și Teamnet au făcut performanță mai ales din contractele cu statul. Societățile câștigau licitații pe bandă rulantă, cu bani de la buget sau bani europeni. Rise Project a descris pe larg mecanismul prin care firmele lui Ghiță au produs bani.

Sebastian Ghiță este și cel care a înființat postul de televiziune RTV în 2001, devenit mai apoi România TV.

Problemele sale cu legea au început din 2002, când a fost acuzat de complicitate la înșelăciune, într-o afacere cu produse petroliere. Dosarul denumit Tracia-Asesoft a fost trimis în judecată în același an, dar decizia finală a venit abia 14 ani mai târziu, prin prescrierea faptelor.

A fost primul dintr-un șir de dosare penale. Unele sunt încă în cercetare, altele au fost închise, unul singur e în instanță. Sebastian Ghiță este judecat, în lipsă, în dosarul taxelor pentru contractele IT și mai are un dosar penal în cercetare, Hidro Prahova.

În dosarul ajuns pe masa judecătorilor din Prahova, controversatul om de afaceri este acuzat de trafic de influență și instigare la fals. Domeniile vizate sunt de interes major pentru societate. Doar câteva exemple:

  • cardul naţional de sănătate;
  • sistemul informatic pentru gestiunea concediilor medicale:
  • sisteme pentru gestiunea reţetelor de medicamente necompensate,
  • cadastru;
  • implementarea de sisteme informatice la unele consilii judeţene;
  • servicii pentru persoane aflate în căutare de muncă etc.

Potrivit procurorilor, firmele Teamnet și Asesoft deținute de fostul deputat PSD au câștigat contracte cu instituții de stat doar datorită influenței politice pe care acesta o avea. DNA îl acuză și că ar fi solicitat bani unor alte firme IT pentru contracte având ca beneficiari instituţii publice.

Contractele despre care vorbesc anchetatorii vizează implementarea unor proiecte importante la nivel național.

În acelaşi dosar, au mai fost trimişi în judecată Bogdan Padiu, director general al SC Teamnet International, pentru complicitate la trafic de influenţă şi Cristian Anastasescu, administrator al SC Asesoft Internationa pentru complicitate la trafic de influenţă şi fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată.

În decembrie 2016, deși se afla sub control judiciar Sebastian Ghiță a fugit din țară. Urma să fie audiat în dosarul Ponta - Blair între timp clasat de DNA, după cum relata Hotnews în octombrie anul trecut.

Îți mai recomandăm Umbra lui Ghiță peste instituțiile statului. Firme deținute de foștii săi angajați sau asociați gestionează date sensibile