Colectiv: Imagini din urmă cu patru ani care nu trebuie uitate

În total, 65 de persoane și-au pierdut viața în sau în urma incendiului din clubul Colectiv. Patru ani mai târziu, nicio persoană sau instituție nu a fost trasă la răspundere în justiție în niciunul dintre dosarele legate de tragedie.

La patru ani după tragedia de proporții catastrofice, o filmare a pompierilor arată haosul intervenției din primele momente. Procurorii militari anchetează sustragerea de probe.

Numărul mare al victimelor a făcut coordonarea ambulanțelor mai complicată decât în orice altă catastrofă a României moderne. 27 de persoane au murit în acea seară.

Secretarul de stat Raed Arafat oferea explicații presei. Astăzi, Arafat se confruntă cu cereri de demisie și a fost audiat de procurori în dosarul intervenției de la Colectiv.

Unii dintre răniți au ajuns singuri la spitalele din București. Printre aceștia, Alex Pascu, basistul trupei Goodbye to Gravity. Pascu a decedat pe 11 noiembrie.

Nicolae Bănicioiu, atunci ministru al Sănătății, declara că „avem tot ce ne trebuie”. Astăzi, Bănicioiu nu s-a prezentat la audierile în care a fost citat de procurori.

În zilele după incendiu, la centrele de donat sânge din toată țara, oamenii s-au mobilizat să ajute pacienții internați.

Incertitudinea primelor zile, cu precădere la Institutul de Medicină Legală, a fost greu de suportat, mai ales pentru familiile care nu știau unde au ajuns rudele lor și dacă acestea mai sunt în viață sau nu.

In fața clubului Colectiv, zile în șir, oameni au aprins lumânări și au plâns morții.

Dintre membrii trupei Goodbye to Gravity, doar solistul Andrei Găluț mai este azi în viață.

După tragedia din Colectiv, 80.000 de oameni au demonstrat în semn de solidaritate cu victimele, acuzând însă și corupția sistemică care a stat la baza catastrofei.

La patru ani după, nimeni nu a fost tras la răspundere pentru nimic.