Florin Cîțu a repetat ceea ce tot spune PNL în ultimele zile: USR trebuie să caute majoritatea la PSD și AUR, cei alături de care a dat jos guvernul prin moțiunea de cenzură.
Cum USR nu va iniția discuții cu PSD sau AUR pentru obținerea sprijinului în parlament la votul de învestire, șansele ca guvernul USR să treacă sunt aproape zero. Știe și Cioloș asta, dar e decis să meargă înainte, probabil pentru a demonstra că e „responsabil” până la capăt.
„România are nevoie urgentă de un guvern cu puteri depline. Nu cred că este momentul acum să stăm și să pansăm tot felul de ego-uri rănite. Important e să discutăm, și noi asta am și propus, să avem discuții pragmatice și să oferim soluții. Nu este PNL pregătit să ofere solții? Nicio problemă. USR va face acest lucru și ne vom asuma mandatul pe care ni l-am asumat până la capăt", a spus Cioloș.
Îți mai recomandăm Analiză | Soluțiile de sub masa negocierilor Cioloș-Cîțu. Blocaj totalBlocajul stă în persoana lui Florin Cîțu
Sociologul Ovidiu Voicu spune pentru Europa Liberă că ne întoarcem de unde am plecat, pentru că nu a existat niciodată o șansă ca PNL să-l accepte pe Dacian Cioloș pentru că asta însemna să cedeze puterea USR.
„Ne întoarcem de unde am plecat. Cheia întregii probleme stă într-o persoană, în ambițiile lui Florin Cîțu, sau în disponibilitatea lui de a se lăsa folosit de președintele Iohannis. Dacă Florin Cîțu ar face un pas în spate, s-ar reface coaliția. Sau s-ar putea face o majoritate PNL-PSD în parlament pentru susținerea unui guvern minoritar PNL. Dar atât timp cât Florin Cîțu se agață de acel scaun sau este lipit de el de către cel care îl manipulează rămânem în criză”.
Cu mici excepții, scenariile sunt aceleași: PNL se întreaptă spre un guvern minoritar cu susținere PSD, marea problemă fiind și în acest caz aceeași- persoana lui Florin Cîțu. Premierul demis nu este acceptat nici de PSD, nici de AUR și cu atât mai puțin de USR, deci nu va strânge o majoritate.
Dacă renunță însă la Florin Cîțu, PNL ar putea obține susținerea PSD pentru un guvern minoritar sau pe cea a USR pentru refacerea coaliției.
Susținerea PSD, improbabilă
Deci, totul depinde de persoana lui Florin Cîțu chiar și în perspectiva unei negocieri cu PSD, iar asta pentru că relațiile cu social-democrații s-au deteriorat grav după episodul banilor din Fondul de rezervă aflat la îndemâna premierului, din care PSD a primit foarte puțin, practic „firimituri”, așa cum au susținut nemulțumiți primarii partidului.
De altfel, Marcel Ciolacu a exclus susținerea unui guvern minoritar PNL și cu ațât mai puțin unul cu Florin Cîțu în frunte. O potențială alianță cu PSD în aceste condiții este foarte puțin probabilă.
Criza sanitară vs criza politică
Practic, există doar două ieșiri: fie PNL renunță la Florin Cîțu și vine cu altă propunere cu care să refacă majoritea de centru-dreapta sau intră într-o o coaliție cu PSD, fie criza se prelungește prin păstrarea lui Florin Cîțu ca interimar.
Această formulă e însă una de durată, iar catastrofa sanitară pe care o traversează România ar trebui să fie principalul impediment în prelungirea crizei politice. Numărul cazurilor noi de Covid și al deceselor a crescut accelerat în ultimele două săptămâni, iar spitalele nu mai fac față bolnavilor.
Soluțiile propuse acum sunt tardive, atrag atenția medicii, care pledează pentru instituirea carantinei în zonele cu incidență mare, dar multe din aceste soluții, cum ar fi introducerea certificatului verde în spațiile publice, nu sunt la îndemâna unui guvern cu puteri limitate, ci trebuie trecute prin lege care să fie votată în parlament.
Îți mai recomandăm Bâlbâiala pentru intrarea Capitalei în carantină | Epidemiologii de la INSP puși la colț de Raed ArafatScenariul cinic
În acest context, atitudinea PNL și a lui Klaus Iohannis pare irațională, pentru că ar trebui în cel mai scurt timp terminată criza politica, așa încât să existe un guvern care să se ocupe competent de criza sanitară, spune Ovidiu Voicu.
„Pare irațional, e foarte greu să găsești un fir rațional în ceea ce fac acum PNL și Klaus Iohannis. Sau ar putea să fie un calcul foarte cinic în care mai așteaptă câteva săptămâni, timp în care o să mai avem câteva mii de morți și probleme economice legate de criza din energie, de inflație, de scumpirea prețurilor, după care o să i le pună totul în cârcă lui Florin Cîțu. O să spună el e de vină, noi ceilalți suntem curați și mergem mai departe”.
Sociologul susține că indiferent de ce ceea ce spun PNL și președintele Iohannis, principalul vinovat de situația de acum este Florin Cîțu, care a avut toate responsabilitățile legale. „Nu este un vinovat de serviciu, ci un vinovat real”.
Îți mai recomandăm Analiză | Ce a urmărit Klaus Iohannis și cum scapă USR din capcanăCine va avea ultimul cuvânt
Pe de altă parte, chiar și în scenariul în care liberalii renunță la Florin Cîțu, refacerea coaliției este complicată. Nici președintele Iohannis, nici cei din jurul lui Florin Cîțu și cu atât mai puțin acesta nu mai vor o guvernare alături de USR. Este o problemă de orgoliu, spun sursele Europa Liberă. De acest lucru sunt conștienți și cei de la USR, care au primit multe semnale în acest sens.
De aceea, una dintre variantele care se vor negocia este aceea a desemnării, nu în prima fază însă, a unui alt premier, unul care să fie o variantă acceptabilă pentru Marcel Ciolacu.